Festival Kuhinje sveta 2020 – ODLOŽENO
Festival Kuhinje sveta održava se u Beogradu od 2018. godine i predstavlja najrazličitije svetske kuhinje. Pripremaju se i degustiraju domaći i strani kulinarski specijaliteti, upoznaju različite kulture i mnogi tradicionalni recepti i namirnice. Ove godine partner beogradskog festivala je Maroko, a posetioci Dorćol placa imaće priliku da upoznaju kulturu, tradiciju i specifične ukuse severne Afrike.
Danijela Pantić Conić, kreativna direktorka festivala Kuhinje sveta, kaže da iza ovog festivala stoje ona i koleginica Vesna Petkov, odnosno Kreativna industrija i Lead communications.
„Obe imamo ozbiljno iskustvo u medijima i odnosima s javnošću. Pokrenule smo ovaj festival zbog naše ljubavi prema hrani, raznovrsnim kuhinjama, svetskoj kulturi i tradiciji. Naše preduzetničko iskustvo nam je bilo od velike koristi – pomoglo nam je da bolje sagledamo poslovanje u Srbiji i da shvatimo kako možemo da se udružimo i pomognemo ovdašnjim malim proizvođačima hrane da dođu do vrednih poslovnih kontakata, veza, stranog tržišta. Sve ove ideje izrodile su Kuhinje sveta, festival koji je namenjen svima – proizvođačima hrane, pića, posuđa i opreme za pripremu hrane, ambasadama, stranim kompanijama, ljubiteljima hrane, deci, blogerima, nutricionistima.”
Prvo izdanje festivala Kuhinje sveta održano je u Beogradu, u aprilu 2018.
„Tada su gosti bili ambasador Indonezije i pomoćnik ambasadora Makedonije, a među izlagačima su bili proizvođači čokolade iz Španije, sireva iz Francuske, slatkiša iz Portugalije, kao i više od 20 izlagača iz Srbije koji su predstavili najrazličitije proizvode – začine, med, testenine, proizvode od voća, točeno pivo…”
Prošle godine festival je održan u Beogradu u martu i u novembru. Fokus je bio na turskoj gastronomiji, a pored gostiju iz Turske, svoje specijalitete, recepte i kulinarske osobenosti predstavile su i Indonezija, Iran, Švedska, Pakistan, Vijetnam, Slovenija i Grčka. Na manifestaciji su se predstavili i kuvari iz Brazila, Australije, Indije, Srbije i više od 130 domaćih učesnika.
„Prethodna dva festivala u Beogradu imala su zaista veliki odziv i domaćih i stranih učesnika, ambasada, kuvara, blogera, muzičara, glumaca. Ponosni smo što su nam došli predstavnici turskog grada Gaziantep, koji je poznat kao jedan od 10 gastronomskih centara sveta. Gost festivala je bio i njihov najpoznatiji poslastičar Mehmed Ozsimtic. On je posle gostovanja u Njujorku i Berlinu došao na naš festival.”
Ukusi severne Afrike
Kuhinje sveta 2020 biće održane u dva termina – letnje izdanje festivala održaće se 27. i 28. juna, a naredno – tokom jeseni.
„Zemlja koju predstavljamo ove godine, a koja je ujedno i partner festivala jeste Kraljevina Maroko. Pored ukusnih jela koja će spremati marokanski kuvar, festival će predstaviti i mnoštvo kulturnih sadržaja koje je osmislila Kraljevina Maroko. Na našem jesenjem festivalu prošle godine posetioci i novinari bili su oduševljeni marokanskom kuhinjom, bogatstvom ukusa, kao i promocijom zemlje. Shvatili smo da bi bilo dobro da Maroko predstavi i svoju turističku ponudu, muziku, kulturu, tradiciju, modu, ručno rađene predmete…“
Danijela Pantić podseća da je kuhinja Maroka jedna od tri najbolje kuhinje sveta. U njoj se osećaju uticaji i Afrike i Mediterana. Veoma je bogata receptima, začinima, jelima… I odlikuje se raznolikošću – formirali su je i oblikovali uticaji mediteranske, arapsko-andaluzijske (Amazigh) i jevrejske kuhinje. Poznata je po bogatstvu ukusa i upotrebi raznovrsnih začina.
Poznati lokalni proizvodi Maroka su šafran, arganovo ulje, cvet pomorandže, a čuveni lokalni specijalitet ove severnoafričke zemlje su kus-kus (koji ima slane i slatke varijante), kao i tažin – jelo od povrća, mesa i začina, koje se pravi u zemljanoj posudi. Poznat je i marokanski čaj od nane, intenzivnog ukusa, a među brojnim tradicionalnim poslasticama izdvajaju se baklave, kolačići od susama (chebakia), marokanske krofne (svenj), kolačići s pistaćima, orasima i urmama (maamoul).
Kuhinje sveta će i ove godine imati zanimljiv prateći program, namenjen svim uzrastima.
Program
Festival Kuhinje sveta 2020 prvobitno je trebalo da se održi u aprilu na Dorćol placu. Zbog vanredne situacije festival je pomeren za jun. Predstavnici iz cele Srbije će imati svoje štandove na kojima će predstaviti hranu, kulturu i običaje iz raznih delova Srbije. Drugog dana manifestacije nastupiće različita folklorna društva iz cele Srbije i izvesti igre iz raznih krajeva. Pored Maroka, na festivalu će se predstaviti i Indonezija (subota i nedelja), Vijetnam, Turska (subota), Palestina, Tunis i Švedska (nedelja).
Festival traje dva dana, od 27. do 28. juna i biće otvoren od 11 do 19 sati u Dorćol Placu (Dobračina 59).