Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Spanać: Snažni kao Popaj

Verovali ili ne, spanać se u 17. veku, kad je Evropa ludovala za njim (lekari su ga proglasili lekom za sve!), spremao sa šećerom! Dva veka ranije Arapi su ga iz postojbine Irana doneli prvo u Španiju, gde se na pijacama prodavao svež ili skuvan u obliku loptica, pod nazivom espinoče.

Jelo od spanaća koje se kod nas najčešće sprema jeste pire od spanaća. Mnogi i ne znaju da mogu i nešto drugo da naprave. A toliko je mnogo recepata! Naravno, ukoliko volite spanać, verovatno ste isprobali sve što vam se učinilo interesantno. Mnogi recepti nisu tako poznati kod nas, a ako i jesu, na primer torta ili rolat od spanaća, spremaju se na sasvim drugi način. Isprobajte sve što nađete, spanać je u ovo doba godine tako lep i ukusan, da je prava šteta ako ga ne jedete dovoljno i u raznim varijantama.

Ukoliko imate malu decu, verovatno ste u fazi kad im govorite kako je onaj ko ručka spanać jak i zdrav, jer u spanaću ima gvožđa, a gvožđe daje snagu, od njega se prave i mačevi… Kao šlag na tortu dođe priča o Popaju, mornaru koji dobija neverovatne sposobnosti kad pojede konzervu spanaća – puca od snage i može svakoga da savlada, čuva Olivu i Kiću… Njemu je nasuprot Badža, sav okrugao i naizgled jak, ali on jede samo pljeskavice i ne može ni da potrči kako treba. Od svih majki koje poznajem, a tu ubrajam i sebe, nijedna nije propustila da makar ne pomene Popaja u vezi sa spanaćem, zdravljem i snagom. Dok su mi deca bila mala, kad god bi gledali crtani film s Popajem, onako usput bih pomenula: „Ju, ju, šta se desi od spanaća! Vidi ti to!” Da budem iskrena, nisam imala problema, moja deca su oduvek volela „da budu kao Popaj”, ali da sam se plašila, priznajem – jesam. I ja sam kao dete volela spanać, ali moja sestra nije. Sad ga obožava i ne može da se načudi kako su nekad morali da je mole da pojede „jednu kašiku za mamu, jednu za tatu, jednu za Miju (to sam ja)”.

Gospodin muž, inače veliki ljubitelj mesa i svega od mesa, i kome nikako nije jasno kako meso nije svima omiljena hrana, kad god vidi salatu od presnog spanaća, s malo neverice i mnogo neodobravanja, kaže: „Sad će moja žena sve to da popase!” Naravno da ću popasti, sa zadovoljstvom. Jok, ti ćeš!

Biološki parametri

U 100 g spanaća je:

  • 61 kJ
  • 2,2% belančevina
  • 3,9% ugljenih hidrata i
  • 0,3% masti.

Od sveg lisnatog povrća, u njemu je najviše hlorofila. Sadrži dosta vitamina C i karotina, gotovo sve vitamine grupe B i nijacin.

Od minerala ima: kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor i gvožđe, kao i niz mikroelemenata kao što su: mangan, bakar, cink, kobalt, fluor i jod.

Zbog oksalne, urinske i purinske kiseline trebale bi da ga izbegavaju osobe koje boluju od gihta, artritisa, reume i žučnih ili bubrežnih kamenaca. Kristalčići oksalne kiseline mogu da zatvore bubrežne kanale. Najviše ih je u peteljkama i rebrima spanaća, pa ih treba odstraniti.

Međutim, delovanje oksalne kiseline može da se ublaži mlekom ili pavlakom jer se stvara netopljiv kalcijumov oksalat koji se izlučuje iz organizma.

Mladi i stari spanać

Razliku između mladog i starog spanaća uočićete po izgledu listova. Mladi ima najčešće po jedan list svetlozelene boje i glatke je površine, a star ima mnoštvo tamnozelenih reljefnih listova na jednoj stabljici i mnogo je većih dimenzija. Kuvan i oceđen spanać trebalo bi da stavite u staklene ili porcelanske posude umesto metalnih kako bi se sprečila oksidacija.

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Gastro

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…

5 jednostavnih recepata za grickalice bez griže savesti

Da li je jedina stvar kojoj se radujete u poslednje vreme noćna poseta frižideru? Da li volite da grickate kasno…