Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept poslastičara Bakingemske palate za Viktorijin kolač

AUTOR: Isidora Spasić 06 Jun, 2020
Recept poslastičara Bakingemske palate za Viktorijin kolač

Sada i vi imate razlog da se osetite kao pripadnici britanske kraljevske porodice. Sve što treba da uradite jeste da pripremite ovaj omiljeni i nadasve ukusni kolač, čiji su recept detaljno opisali poslastičari koji služe kraljevsku kuću. Popodnevni čaj uz Viktorijin kolač više nikada neće biti isti, a dok ga budete degustirali osetićete se kao da vam kruna stoji na glavi.

Foto: www.chatelaine.com

Ovaj poznati kolač očigledno je svoj naziv dobio po kraljici Viktoriji. Razlog za to je jednostavan, jer ga je ona toliko volela da bi svaki dan pojela po jedno parče uz obavezni ritual ispijanja čaja.

Foto: www.history.com i www.somethingsweetsomethingsavoury.com

Recept

Lagani kolač mekog i vazdušastog testa, prožet kremastim slojem i kiselkasto-slatkastim džemom, u sebi poseduje sve što jedan vrhunski desert treba da ima.

Foto: www.bbc.co.uk

Sastojci za testo

  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150 g putera
  • 150 g brašna
  • ½ kašičice vanila ekstrakta

Sastojci za fil

  • 150 g putera
  • 220 g šećera u prahu
  • ½ kašičice vanila ekstrakta

Obavezan sastojak

Džem od jagoda ili malina. Najbolje je da bude domaći.

Foto: www.bbc.co.uk

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Prvo napravite testo, tako što ćete za početak ostaviti puter na sobnoj temperaturi da omekša. Onda ga u činiji dobro promešajte sa šećerom i vanilinim ekstraktom. U drugoj činiji umutite jaja. Njih polako sipajte u činiju sa puterom i šećerom, sve vreme mešajući. Na kraju ubacite i brašno, pa ga laganim pokretima povežite sa ostalim sastojcima. Dva okrugla pleha za pečenje kolača premažite puterom ili biljnim uljem, pa zatim u njih ravnomerno raspodelite testo. Ukoliko imate samo jednu ovakvu posudu, ispecite čitavu smesu, pa nakon što se kolač ispeče i ohladi, pažljivo ga presecite na pola. Na taj način ćete isto dobiti dva jednaka dela, što je veoma važno jer je ovaj kolač slojevit. Testo pecite 20 minuta, a zatim kako biste proverili da li je gotovo, zabodite čačkalicu u sredinu da vidite da li će se testo za nju zalepiti. Ako čačkalica bude suva, znači da je kolač pečen.

Dok se bude hladio, pripremite kremasti fil. To ćete uraditi tako što ćete omekšali puter dobro promešati sa šećerom u prahu i vanilinim ekstraktom. Onda preko jednog komada kolača premažite sloj džema, a zatim sloj kremastog fila od putera. Preko stavite drugu polovinu kolača, pa je pritisnite. Na kraju pospite šećerom u prahu, i obavezno služite uz čaj, najbolje crni.

Foto: www.somethingsweetsomethingsavoury.com i www.glutenfreealice.com

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…