• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Recept poslastičara Bakingemske palate za Viktorijin kolač

Isidora Spasić
06.06.2020. 2 min Recepti

Sada i vi imate razlog da se osetite kao pripadnici britanske kraljevske porodice. Sve što treba da uradite jeste da pripremite ovaj omiljeni i nadasve ukusni kolač, čiji su recept detaljno opisali poslastičari koji služe kraljevsku kuću. Popodnevni čaj uz Viktorijin kolač više nikada neće biti isti, a dok ga budete degustirali osetićete se kao da vam kruna stoji na glavi.

Foto: www.chatelaine.com

Ovaj poznati kolač očigledno je svoj naziv dobio po kraljici Viktoriji. Razlog za to je jednostavan, jer ga je ona toliko volela da bi svaki dan pojela po jedno parče uz obavezni ritual ispijanja čaja.

Foto: www.history.com i www.somethingsweetsomethingsavoury.com

Recept

Povezani članci

Recept za smesu s kojom možete da pripremite čak sedam vrsta kolača

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Lagani kolač mekog i vazdušastog testa, prožet kremastim slojem i kiselkasto-slatkastim džemom, u sebi poseduje sve što jedan vrhunski desert treba da ima.

Foto: www.bbc.co.uk

Sastojci za testo

  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150 g putera
  • 150 g brašna
  • ½ kašičice vanila ekstrakta

Sastojci za fil

  • 150 g putera
  • 220 g šećera u prahu
  • ½ kašičice vanila ekstrakta

Obavezan sastojak

Džem od jagoda ili malina. Najbolje je da bude domaći.

Foto: www.bbc.co.uk

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Prvo napravite testo, tako što ćete za početak ostaviti puter na sobnoj temperaturi da omekša. Onda ga u činiji dobro promešajte sa šećerom i vanilinim ekstraktom. U drugoj činiji umutite jaja. Njih polako sipajte u činiju sa puterom i šećerom, sve vreme mešajući. Na kraju ubacite i brašno, pa ga laganim pokretima povežite sa ostalim sastojcima. Dva okrugla pleha za pečenje kolača premažite puterom ili biljnim uljem, pa zatim u njih ravnomerno raspodelite testo. Ukoliko imate samo jednu ovakvu posudu, ispecite čitavu smesu, pa nakon što se kolač ispeče i ohladi, pažljivo ga presecite na pola. Na taj način ćete isto dobiti dva jednaka dela, što je veoma važno jer je ovaj kolač slojevit. Testo pecite 20 minuta, a zatim kako biste proverili da li je gotovo, zabodite čačkalicu u sredinu da vidite da li će se testo za nju zalepiti. Ako čačkalica bude suva, znači da je kolač pečen.

Dok se bude hladio, pripremite kremasti fil. To ćete uraditi tako što ćete omekšali puter dobro promešati sa šećerom u prahu i vanilinim ekstraktom. Onda preko jednog komada kolača premažite sloj džema, a zatim sloj kremastog fila od putera. Preko stavite drugu polovinu kolača, pa je pritisnite. Na kraju pospite šećerom u prahu, i obavezno služite uz čaj, najbolje crni.

Foto: www.somethingsweetsomethingsavoury.com i www.glutenfreealice.com

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk

Oznake:

desertkolačkraljevska porodicakraljica Viktorijaposlasticaslatkis

Povezani članci

Savršena vikend poslastica: Ovi sočni brauniji kriju jedan poseban sastojak zbog čega ćete ih posebno voleti

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Prethodni

Čari Grčke u Beogradu

Sledeći

Spanać: Snažni kao Popaj

Sledeći
06.06.2020.

Spanać: Snažni kao Popaj

Prethodni
05.06.2020.

Čari Grčke u Beogradu

Najnovije

Novi španski triler „Sva imena Božja“ uskoro u bioskopima
CityMagazine
Šta je zajedničko Vanji Buliću, Beogradskom sindikatu i Toniju Montanu: Jedna stvar, tako očigledna, da li vam je promakla
Miloš Dašić
Random
Podgorički reper Random objavio novi album: „Origano“ označava novo poglavlje
CityMagazine
Dragan Nikolić i Milena Dravić
Milena Dravić i Dragan Nikolić su se zaljubili na snimanju filma koji nije uopšte romantičan i veseo: Prikazan je sinoć
Miloš Dašić
Domaće serije
Tri nove domaće serije koje (ne) morate da gledate, a nisu Deca zla
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖