• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Recept za pastu aglio e olio

Recept za pastu aglio e olio

Milja Lukić
13.12.2020. 2 min Recepti

Aglio e olio, u prevodu beli luk i ulje (izgovara se aljo e oljo), uvek je na vrhu jelovnika u restoranima italijanske kuhinje, ne samo zato što je početno slovo A.

Mnoštvo je recepata za aglio e olio, neki imaju i čudnovate sastojke. Originalni napuljski recept sadrži samo: špagete, maslinovo ulje, beli luk, ljutu papričicu i peršun. I ništa više! A može i bez ljute papričice.

Mnogi stavljaju rendani parmezan u špagete dok ih mešaju, neki ih ovim sirom posipaju na kraju, a neki urade i jedno i drugo. Razlog: kremastije je. To što se izgubi osnovni ukus belog luka, nikom ništa. Misle da su obogatili recept, a u stvari su napravili nešto sasvim drugo što nema pravo da se zove aglio e olio.

Recept za pastu aglio e olio

Čudno je, ali su to počeli da rade i u restoranima, čak i u Italiji, ali samo u mestima koja žive od turizma. Podilaze „ukusu” turista koji, kako kroče nogom na tlo Italije, tako svuda stavljaju rukolu i sve obilno posipaju rendanim parmezanom.

Jedna vrlo gledana emisija o kuvanju u SAD, koju vodi simpatična voditeljka-kuvarica, koja pred gostima sprema zaista lepe recepte, na kraju ih sve upropasti jer sve obilno zaspe rendanim parmezanom, a publika u transu pljeska. Oduševljenje kao na stadionu, njihova ekipa dala je gol. Sva sreća, poslastice ne zasipa parmezanom. Pitanje je kad će početi jer – publika voli. To je vrhunac svake emisije, opšta euforija.

Mi nećemo koristiti parmezan, već samo one sastojke koji ovo jednostavno jelo čine tako ukusnim.

  • 500 g špageta
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 5-6 čenova belog luka
  • 1 sitno seckana ljuta papričica
  • 1/2 veze sitno seckanog peršuna
  • so
Recept za pastu aglio e olio

U provrelu slanu vodu stavite špagete da se kuvaju. Dok se kuvaju, na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje, ubacite beli luk i pržite ga uz mešanje da požuti. Zatim dodajte papričicu i dinstajte pet minuta uz dodavanje vode u kojoj su se kuvale špagete. Špagete procedite, sačuvajte malo vode u kojoj su se kuvale. Sipajte špagete u posudu s maslinovim uljem, belim lukom i papričicom, isključite vatru, ali ostavite na ringli, i dobro promešajte. Po potrebi, dodajte vodu koju ste sačuvali. Otkad ste sjedinili špagete i beli luk, na ringli bi posuda trebalo da stoji 3-4 minuta i da sve vreme mešate špagete dvema velikim viljuškama. Sklonite s ringle, umešajte peršun i – pravac na sto.

Aglio e olio nije ljut, tek malo ljutkast, što daje šmek ovom savršeno jednostavnom i savršeno ukusnom jelu. Naravno, papričicu ne morate da stavljate u jelo, a aglio e olio i dalje će biti ukusan.

Oznake:

beli lukitalijanska hranaitalijanska kuhinjamaslinovo uljepastarecepttestenina

Podeli

Zaprati Autor

Milja Lukić

Od hobija umalo da napravi posao jer je zanima sve što je u vezi s hranom, od odlaska na pijacu preko spremanja do konzumiranja. Struka su joj jezik i književnost, zvanično je izdavač. Tepaju joj „nacilektor", a najviše voli da uređuje tuđe i piše svoje knjige.

Ostali članci

Ideje za praznična predjela i zakuske
Prethodni

Ideje za praznična predjela i zakuske

Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition
Sledeći

Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition

Sledeći
Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition
17.12.2020.

Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition

Prethodni
12.12.2020.

Ideje za praznična predjela i zakuske

Ideje za praznična predjela i zakuske

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖