Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Recept za pastu aglio e olio

Aglio e olio, u prevodu beli luk i ulje (izgovara se aljo e oljo), uvek je na vrhu jelovnika u restoranima italijanske kuhinje, ne samo zato što je početno slovo A.

Mnoštvo je recepata za aglio e olio, neki imaju i čudnovate sastojke. Originalni napuljski recept sadrži samo: špagete, maslinovo ulje, beli luk, ljutu papričicu i peršun. I ništa više! A može i bez ljute papričice.

Mnogi stavljaju rendani parmezan u špagete dok ih mešaju, neki ih ovim sirom posipaju na kraju, a neki urade i jedno i drugo. Razlog: kremastije je. To što se izgubi osnovni ukus belog luka, nikom ništa. Misle da su obogatili recept, a u stvari su napravili nešto sasvim drugo što nema pravo da se zove aglio e olio.

Čudno je, ali su to počeli da rade i u restoranima, čak i u Italiji, ali samo u mestima koja žive od turizma. Podilaze „ukusu” turista koji, kako kroče nogom na tlo Italije, tako svuda stavljaju rukolu i sve obilno posipaju rendanim parmezanom.

Jedna vrlo gledana emisija o kuvanju u SAD, koju vodi simpatična voditeljka-kuvarica, koja pred gostima sprema zaista lepe recepte, na kraju ih sve upropasti jer sve obilno zaspe rendanim parmezanom, a publika u transu pljeska. Oduševljenje kao na stadionu, njihova ekipa dala je gol. Sva sreća, poslastice ne zasipa parmezanom. Pitanje je kad će početi jer – publika voli. To je vrhunac svake emisije, opšta euforija.

Mi nećemo koristiti parmezan, već samo one sastojke koji ovo jednostavno jelo čine tako ukusnim.

  • 500 g špageta
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 5-6 čenova belog luka
  • 1 sitno seckana ljuta papričica
  • 1/2 veze sitno seckanog peršuna
  • so

U provrelu slanu vodu stavite špagete da se kuvaju. Dok se kuvaju, na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje, ubacite beli luk i pržite ga uz mešanje da požuti. Zatim dodajte papričicu i dinstajte pet minuta uz dodavanje vode u kojoj su se kuvale špagete. Špagete procedite, sačuvajte malo vode u kojoj su se kuvale. Sipajte špagete u posudu s maslinovim uljem, belim lukom i papričicom, isključite vatru, ali ostavite na ringli, i dobro promešajte. Po potrebi, dodajte vodu koju ste sačuvali. Otkad ste sjedinili špagete i beli luk, na ringli bi posuda trebalo da stoji 3-4 minuta i da sve vreme mešate špagete dvema velikim viljuškama. Sklonite s ringle, umešajte peršun i – pravac na sto.

Aglio e olio nije ljut, tek malo ljutkast, što daje šmek ovom savršeno jednostavnom i savršeno ukusnom jelu. Naravno, papričicu ne morate da stavljate u jelo, a aglio e olio i dalje će biti ukusan.

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Gastro

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…

5 jednostavnih recepata za grickalice bez griže savesti

Da li je jedina stvar kojoj se radujete u poslednje vreme noćna poseta frižideru? Da li volite da grickate kasno…