• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Recept za pastu aglio e olio

Recept za pastu aglio e olio

Milja Lukić
13.12.2020. 2 min Recepti

Aglio e olio, u prevodu beli luk i ulje (izgovara se aljo e oljo), uvek je na vrhu jelovnika u restoranima italijanske kuhinje, ne samo zato što je početno slovo A.

Mnoštvo je recepata za aglio e olio, neki imaju i čudnovate sastojke. Originalni napuljski recept sadrži samo: špagete, maslinovo ulje, beli luk, ljutu papričicu i peršun. I ništa više! A može i bez ljute papričice.

Mnogi stavljaju rendani parmezan u špagete dok ih mešaju, neki ih ovim sirom posipaju na kraju, a neki urade i jedno i drugo. Razlog: kremastije je. To što se izgubi osnovni ukus belog luka, nikom ništa. Misle da su obogatili recept, a u stvari su napravili nešto sasvim drugo što nema pravo da se zove aglio e olio.

Recept za pastu aglio e olio

Čudno je, ali su to počeli da rade i u restoranima, čak i u Italiji, ali samo u mestima koja žive od turizma. Podilaze „ukusu” turista koji, kako kroče nogom na tlo Italije, tako svuda stavljaju rukolu i sve obilno posipaju rendanim parmezanom.

Jedna vrlo gledana emisija o kuvanju u SAD, koju vodi simpatična voditeljka-kuvarica, koja pred gostima sprema zaista lepe recepte, na kraju ih sve upropasti jer sve obilno zaspe rendanim parmezanom, a publika u transu pljeska. Oduševljenje kao na stadionu, njihova ekipa dala je gol. Sva sreća, poslastice ne zasipa parmezanom. Pitanje je kad će početi jer – publika voli. To je vrhunac svake emisije, opšta euforija.

Mi nećemo koristiti parmezan, već samo one sastojke koji ovo jednostavno jelo čine tako ukusnim.

  • 500 g špageta
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 5-6 čenova belog luka
  • 1 sitno seckana ljuta papričica
  • 1/2 veze sitno seckanog peršuna
  • so
Recept za pastu aglio e olio

U provrelu slanu vodu stavite špagete da se kuvaju. Dok se kuvaju, na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje, ubacite beli luk i pržite ga uz mešanje da požuti. Zatim dodajte papričicu i dinstajte pet minuta uz dodavanje vode u kojoj su se kuvale špagete. Špagete procedite, sačuvajte malo vode u kojoj su se kuvale. Sipajte špagete u posudu s maslinovim uljem, belim lukom i papričicom, isključite vatru, ali ostavite na ringli, i dobro promešajte. Po potrebi, dodajte vodu koju ste sačuvali. Otkad ste sjedinili špagete i beli luk, na ringli bi posuda trebalo da stoji 3-4 minuta i da sve vreme mešate špagete dvema velikim viljuškama. Sklonite s ringle, umešajte peršun i – pravac na sto.

Aglio e olio nije ljut, tek malo ljutkast, što daje šmek ovom savršeno jednostavnom i savršeno ukusnom jelu. Naravno, papričicu ne morate da stavljate u jelo, a aglio e olio i dalje će biti ukusan.

Oznake:

beli lukitalijanska hranaitalijanska kuhinjamaslinovo uljepastarecepttestenina

Podeli

Zaprati Autor

Milja Lukić

Od hobija umalo da napravi posao jer je zanima sve što je u vezi s hranom, od odlaska na pijacu preko spremanja do konzumiranja. Struka su joj jezik i književnost, zvanično je izdavač. Tepaju joj „nacilektor", a najviše voli da uređuje tuđe i piše svoje knjige.

Ostali članci

Ideje za praznična predjela i zakuske
Prethodni

Ideje za praznična predjela i zakuske

Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition
Sledeći

Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition

Sledeći
Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition
17.12.2020.

Savršen poklon za novogodišnje praznike: Frikom King Gift Box limited edition

Prethodni
12.12.2020.

Ideje za praznična predjela i zakuske

Ideje za praznična predjela i zakuske

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖