Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ideje za praznična predjela i zakuske

AUTOR: Isidora Spasić 12 Dec, 2020
Ideje za praznična predjela i zakuske

Umesto da vam dajemo recepte sa pobrojanim sastojcima i detaljnim opisima načina pripreme, ovaj put ćemo zagolicati vašu maštu, i ponuditi dosta interesantnih kombinacija. A pošto ne sumnjamo u vaša kulinarska umeća, znamo da ćete vi onda lako pripremiti poneko od ovih jela, kada odaberete koja će se od njih naći na vašoj prazničnoj trpezi.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od praziluka i karfiola

Kada propržite kolutove praziluka na ulju, dodajte cvetove karfiola, prelijte bujonom od povrća i pavlakom. Pošto se sve skuva, uz pomoć štapnog miksera izmiksujte čorbu, i začinite je po ukusu.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od pečenih paprika i leblebija

U šerpi propržite iseckani crni i beli luk. Dodajte pečenu papriku i konzervu leblebija. Prelijte bujonom od povrća, i kuvajte dok sve ne omekša. Koristeći štapni mikser, dobićete gustu i glatku teksturu čorbe.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Sneško Belić posluženje

U pitanju je zabavni tanjir sa sirevima, od kojih će tri okrugla bri sira, ili mocarele, formirati telo i glavu Sneška Belića. Crne maslinke će biti Sneškove oči, a vrh crvene ljute paprike njegov nos. Uz sireve služite krekere, orašaste plodove, sveže i suvo voće.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Đavolja jaja

Pošto skuvate jaja, prepolovite ih, i izvadite žumanca. Njih u činijici pomešajte sa majonezom, senfom i začinima, te pažljivo vratite unutar polutki belanaca. Na kraju ukrasite tanko sečenim vlašcem.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Začinjeni orasi

U činiji pomešajte so, biber, šećer, kim, cimet, i ljutu mlevenu papriku. Dodajte belance, dobro promešajte, pa ubacite orahe. Pošto se za njih ravnomerno zalepi mešavina začina, rasporedite ih na pleh i pecite oko 25 min.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Maslinke sa začinima, limunom, i belim lukom

U staklenoj ili keramičkoj posudi pomešajte maslinke sa grančicama majčine dušice i ruzmarina, kolutovima limuna, čenovima belog luka, i maslinovim uljem. Malo ih zapecite u rerni, pa služite tople ili na sobnoj temperaturi.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Salata od krastavca, cvekle, i pistaća

Cveklu isecite na tanke kolutove, pa zapecite u rerni. Pomešajte je sa kolutićima svežeg krastavca, pospite slanim pistaćima, i napravite interesantan dresing od pirinčanog sirćeta i susamovog ulja.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Kroketi od tikvica

Izrendane tikvice pomešajte sa solju, biberom, belim lukom u prahu, hlebnim mrvicama, i jajetom. Rukama ih formirajte u krokete, pa ih propržite na ulju, ili ispecite u rerni.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečenim čeri paradajzom

U rerni ispecite čeri paradajz koji ste prethodno posuli solju, biberom, komadićima belog luka, grančicama majčine dušice, i maslinovim uljem. Pošto budu gotovi, služite ih preko komada hleba.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečurkama

Crveni i beli luk propržite na ulju, a zatim dodajte razne vrste pečuraka isečene na komade, i par kašika crvenog vina. Začinite i dinstajte dok sve bude gotovo. Onda ovakve pečurke poslužite preko komada tostiranog hleba.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa rikotom i šparglama

Razvucite lisnato testo tako da dobijete pravougaonik. Ostavljajući malo slobodnog prostora sa svih strana testa, u centar stavite začinjeni rikota sir, a preko rasporedite špargle. Pecite oko 20 min.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa povrćem

Isecite prokelj, rotkvice, šargarepu, crveni luk i blitvu, pomešajte u činiji, a zatim začinite i prelijte uljem. Zapecite u rerni, pa na pola pečenja prebacite u centar okruglog lisnatog testa, čije ćete krajeve prebaciti preko povrća. Pecite dok testo ne dobije zlatno-braon boju.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa bri sirom i džemom od smokve

Četvrtaste komadiće lisnatog testa stavite u modle za mafine. Napunite ih komadićima bri sira i kašičicom džema od smokve, pa zapecite. Možete isprobati i druge varijante sireva i džemova.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa feta sirom i bundevom

Bundevu iseckajte na kockice, pa ih dobro propržite na ulju zajedno sa listićima žalfije. Četvrtaste komadiće lisnatog testa rasporedite u modle za mafine. Napunite ih kockicama bundeve sa žalfijom i feta sirom, pa zapecite u rerni.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Pica sa kobasicom, keljom, i kozjim sirom

Od testa za picu formirajte pravougaonik. Na malo ulja propržite komadiće kobasice, a nakon toga i parčiće kelja koje ćete preliti sa malo vode. Premažite testo uljem, rasporedite kobasice, kelj i kozji sir, pa zapecite.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…