• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Ideje za praznična predjela i zakuske

Isidora Spasić
12.12.2020. 5 min Recepti

Umesto da vam dajemo recepte sa pobrojanim sastojcima i detaljnim opisima načina pripreme, ovaj put ćemo zagolicati vašu maštu, i ponuditi dosta interesantnih kombinacija. A pošto ne sumnjamo u vaša kulinarska umeća, znamo da ćete vi onda lako pripremiti poneko od ovih jela, kada odaberete koja će se od njih naći na vašoj prazničnoj trpezi.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od praziluka i karfiola

Kada propržite kolutove praziluka na ulju, dodajte cvetove karfiola, prelijte bujonom od povrća i pavlakom. Pošto se sve skuva, uz pomoć štapnog miksera izmiksujte čorbu, i začinite je po ukusu.

Povezani članci

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od pečenih paprika i leblebija

U šerpi propržite iseckani crni i beli luk. Dodajte pečenu papriku i konzervu leblebija. Prelijte bujonom od povrća, i kuvajte dok sve ne omekša. Koristeći štapni mikser, dobićete gustu i glatku teksturu čorbe.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Sneško Belić posluženje

U pitanju je zabavni tanjir sa sirevima, od kojih će tri okrugla bri sira, ili mocarele, formirati telo i glavu Sneška Belića. Crne maslinke će biti Sneškove oči, a vrh crvene ljute paprike njegov nos. Uz sireve služite krekere, orašaste plodove, sveže i suvo voće.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Đavolja jaja

Pošto skuvate jaja, prepolovite ih, i izvadite žumanca. Njih u činijici pomešajte sa majonezom, senfom i začinima, te pažljivo vratite unutar polutki belanaca. Na kraju ukrasite tanko sečenim vlašcem.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Začinjeni orasi

U činiji pomešajte so, biber, šećer, kim, cimet, i ljutu mlevenu papriku. Dodajte belance, dobro promešajte, pa ubacite orahe. Pošto se za njih ravnomerno zalepi mešavina začina, rasporedite ih na pleh i pecite oko 25 min.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Maslinke sa začinima, limunom, i belim lukom

U staklenoj ili keramičkoj posudi pomešajte maslinke sa grančicama majčine dušice i ruzmarina, kolutovima limuna, čenovima belog luka, i maslinovim uljem. Malo ih zapecite u rerni, pa služite tople ili na sobnoj temperaturi.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Salata od krastavca, cvekle, i pistaća

Cveklu isecite na tanke kolutove, pa zapecite u rerni. Pomešajte je sa kolutićima svežeg krastavca, pospite slanim pistaćima, i napravite interesantan dresing od pirinčanog sirćeta i susamovog ulja.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Kroketi od tikvica

Izrendane tikvice pomešajte sa solju, biberom, belim lukom u prahu, hlebnim mrvicama, i jajetom. Rukama ih formirajte u krokete, pa ih propržite na ulju, ili ispecite u rerni.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečenim čeri paradajzom

U rerni ispecite čeri paradajz koji ste prethodno posuli solju, biberom, komadićima belog luka, grančicama majčine dušice, i maslinovim uljem. Pošto budu gotovi, služite ih preko komada hleba.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečurkama

Crveni i beli luk propržite na ulju, a zatim dodajte razne vrste pečuraka isečene na komade, i par kašika crvenog vina. Začinite i dinstajte dok sve bude gotovo. Onda ovakve pečurke poslužite preko komada tostiranog hleba.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa rikotom i šparglama

Razvucite lisnato testo tako da dobijete pravougaonik. Ostavljajući malo slobodnog prostora sa svih strana testa, u centar stavite začinjeni rikota sir, a preko rasporedite špargle. Pecite oko 20 min.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa povrćem

Isecite prokelj, rotkvice, šargarepu, crveni luk i blitvu, pomešajte u činiji, a zatim začinite i prelijte uljem. Zapecite u rerni, pa na pola pečenja prebacite u centar okruglog lisnatog testa, čije ćete krajeve prebaciti preko povrća. Pecite dok testo ne dobije zlatno-braon boju.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa bri sirom i džemom od smokve

Četvrtaste komadiće lisnatog testa stavite u modle za mafine. Napunite ih komadićima bri sira i kašičicom džema od smokve, pa zapecite. Možete isprobati i druge varijante sireva i džemova.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa feta sirom i bundevom

Bundevu iseckajte na kockice, pa ih dobro propržite na ulju zajedno sa listićima žalfije. Četvrtaste komadiće lisnatog testa rasporedite u modle za mafine. Napunite ih kockicama bundeve sa žalfijom i feta sirom, pa zapecite u rerni.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Pica sa kobasicom, keljom, i kozjim sirom

Od testa za picu formirajte pravougaonik. Na malo ulja propržite komadiće kobasice, a nakon toga i parčiće kelja koje ćete preliti sa malo vode. Premažite testo uljem, rasporedite kobasice, kelj i kozji sir, pa zapecite.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com

Oznake:

božićhranaidejejelakuvanjenova godinapraznicipredjelaproslavezakuska

Povezani članci

Ako danas poručite ove goveđe krokete, dobićete ih za 30 godina

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Prethodni

Recept za pastu bolonjeze

Sledeći

Recept za pastu aglio e olio

Sledeći
13.12.2020.

Recept za pastu aglio e olio

Prethodni
09.12.2020.

Recept za pastu bolonjeze

Najnovije

Beyonce
„Bilo je mnogo negativnih stvari“: Bijonsina ćerka je odgovorila na kritike na najbolji mogući način
CityMagazine
Takmičari iz emisije „Squid Game: The Challenge“ prete tužbom protiv Netflixa i producenata tvrdeći da su povređeni tokom snimanja
CityMagazine
Pantelija
Da li znate koliko je tačno godina imao Pantelija? Detalj iz „Maratonaca“ koji posle 40 godina i dalje zbunjuje mnoge
Ivana Milošević
Istinita priča o psu Titini koji je bio deo polarne ekpedicije stigla u bioskope
CityMagazine
Marčelo sa bendom otkriva šta da očekujemo na koncertu u MTS Dvorani 5. decembra
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖