• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ideje za praznična predjela i zakuske

Ideje za praznična predjela i zakuske

Isidora Spasić
12.12.2020. 5 min Recepti

Umesto da vam dajemo recepte sa pobrojanim sastojcima i detaljnim opisima načina pripreme, ovaj put ćemo zagolicati vašu maštu, i ponuditi dosta interesantnih kombinacija. A pošto ne sumnjamo u vaša kulinarska umeća, znamo da ćete vi onda lako pripremiti poneko od ovih jela, kada odaberete koja će se od njih naći na vašoj prazničnoj trpezi.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od praziluka i karfiola

Kada propržite kolutove praziluka na ulju, dodajte cvetove karfiola, prelijte bujonom od povrća i pavlakom. Pošto se sve skuva, uz pomoć štapnog miksera izmiksujte čorbu, i začinite je po ukusu.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od pečenih paprika i leblebija

U šerpi propržite iseckani crni i beli luk. Dodajte pečenu papriku i konzervu leblebija. Prelijte bujonom od povrća, i kuvajte dok sve ne omekša. Koristeći štapni mikser, dobićete gustu i glatku teksturu čorbe.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Sneško Belić posluženje

U pitanju je zabavni tanjir sa sirevima, od kojih će tri okrugla bri sira, ili mocarele, formirati telo i glavu Sneška Belića. Crne maslinke će biti Sneškove oči, a vrh crvene ljute paprike njegov nos. Uz sireve služite krekere, orašaste plodove, sveže i suvo voće.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Đavolja jaja

Pošto skuvate jaja, prepolovite ih, i izvadite žumanca. Njih u činijici pomešajte sa majonezom, senfom i začinima, te pažljivo vratite unutar polutki belanaca. Na kraju ukrasite tanko sečenim vlašcem.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Začinjeni orasi

U činiji pomešajte so, biber, šećer, kim, cimet, i ljutu mlevenu papriku. Dodajte belance, dobro promešajte, pa ubacite orahe. Pošto se za njih ravnomerno zalepi mešavina začina, rasporedite ih na pleh i pecite oko 25 min.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Maslinke sa začinima, limunom, i belim lukom

U staklenoj ili keramičkoj posudi pomešajte maslinke sa grančicama majčine dušice i ruzmarina, kolutovima limuna, čenovima belog luka, i maslinovim uljem. Malo ih zapecite u rerni, pa služite tople ili na sobnoj temperaturi.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Salata od krastavca, cvekle, i pistaća

Cveklu isecite na tanke kolutove, pa zapecite u rerni. Pomešajte je sa kolutićima svežeg krastavca, pospite slanim pistaćima, i napravite interesantan dresing od pirinčanog sirćeta i susamovog ulja.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Kroketi od tikvica

Izrendane tikvice pomešajte sa solju, biberom, belim lukom u prahu, hlebnim mrvicama, i jajetom. Rukama ih formirajte u krokete, pa ih propržite na ulju, ili ispecite u rerni.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečenim čeri paradajzom

U rerni ispecite čeri paradajz koji ste prethodno posuli solju, biberom, komadićima belog luka, grančicama majčine dušice, i maslinovim uljem. Pošto budu gotovi, služite ih preko komada hleba.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečurkama

Crveni i beli luk propržite na ulju, a zatim dodajte razne vrste pečuraka isečene na komade, i par kašika crvenog vina. Začinite i dinstajte dok sve bude gotovo. Onda ovakve pečurke poslužite preko komada tostiranog hleba.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa rikotom i šparglama

Razvucite lisnato testo tako da dobijete pravougaonik. Ostavljajući malo slobodnog prostora sa svih strana testa, u centar stavite začinjeni rikota sir, a preko rasporedite špargle. Pecite oko 20 min.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa povrćem

Isecite prokelj, rotkvice, šargarepu, crveni luk i blitvu, pomešajte u činiji, a zatim začinite i prelijte uljem. Zapecite u rerni, pa na pola pečenja prebacite u centar okruglog lisnatog testa, čije ćete krajeve prebaciti preko povrća. Pecite dok testo ne dobije zlatno-braon boju.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa bri sirom i džemom od smokve

Četvrtaste komadiće lisnatog testa stavite u modle za mafine. Napunite ih komadićima bri sira i kašičicom džema od smokve, pa zapecite. Možete isprobati i druge varijante sireva i džemova.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa feta sirom i bundevom

Bundevu iseckajte na kockice, pa ih dobro propržite na ulju zajedno sa listićima žalfije. Četvrtaste komadiće lisnatog testa rasporedite u modle za mafine. Napunite ih kockicama bundeve sa žalfijom i feta sirom, pa zapecite u rerni.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Pica sa kobasicom, keljom, i kozjim sirom

Od testa za picu formirajte pravougaonik. Na malo ulja propržite komadiće kobasice, a nakon toga i parčiće kelja koje ćete preliti sa malo vode. Premažite testo uljem, rasporedite kobasice, kelj i kozji sir, pa zapecite.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com

Oznake:

božićhranaidejejelakuvanjenova godinapraznicipredjelaproslavezakuska

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Recept za pastu bolonjeze
Prethodni

Recept za pastu bolonjeze

Recept za pastu aglio e olio
Sledeći

Recept za pastu aglio e olio

Sledeći
Recept za pastu aglio e olio
13.12.2020.

Recept za pastu aglio e olio

Prethodni
09.12.2020.

Recept za pastu bolonjeze

Recept za pastu bolonjeze

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖