Topli kokteli koji će vas ugrejati u hladnim danima
Smrzli ste se, ali ste konačno došli kući nakon napornog dana. Sve što sada želite jeste da se tokom vikenda ugrejete i opustite uz dobru knjigu, film ili seriju. Tada na scenu nastupaju sledeća tri topla koktela, jer će vas oni ugrejati iznutra, i ulepšati vam veče.
Karamel Hot Toddy
Izraz Hot Toddy generalno se odnosi na topli koktel koji u sebi kombinuje neki alkohol, vodu, zaslađivač, i začine. Isprobajte ovu varijantu koja u sebi krije savršenu kombinaciju svima omiljene jabuke i cimeta.
Sastojci
- 2/3 šolje šećera
- 2/3 šolje soka od jabuke
- 2/3 šolje likera ili brendija od jabuke (na primer Moreau ili Calvados)
- 4 štapića cimeta
- mleveni cimet za serviranje
- umućeni šlag za serviranje
Priprema
U šerpicu ubacite šećer i jednu kašičicu vode. Podesite na jaku vatru, pa okrećući šerpicu 5-6 minuta pustite da se šećer rastopi u karamel. Uz pomoć metalne kašičice, i vodeći računa o pari koja će nastati, dodajte dve šolje vode dok se ne sjedini sa karamelom. Onda sipajte sok od jabuke, štapiće cimeta, i liker ili brendi od jabuke. Nakon par minuta mešanja, raspodelite koktel u čaše od debelog stakla, a odozgo pospite mlevenim cimetom i dodajte po kašiku umućenog šlaga.
Amaro Montenegro sa suvim šljivama
Ukoliko imate bocu Amaro Montenegra moći ćete da napravite toliko različitih koktela, pa počnite eksperimentisanje sa ovim. Inače, Amaro Montenegro nastao je u Bolonji (Italija), a u sebi sadrži preko 40 sastojaka, uključujući vanilu i eukaliptus.
Sastojci
- 2 šolje pića Amaro Montenegro
- 4 karanfilića
- 1 zvezdasti anis
- 1 štapić cimeta
- 12 suvih šljiva bez koštica
- isečena kora jedne pomorandže
Priprema
Sve sastojke ubacite u šerpicu, poklopite, pa pustite da provri. Kad se to desi, odložite šerpicu sa koktelom na najmanje 2-3 sata. Pre služenja ugrejte koktel, rasporedite suve šljive i komade kore od pomorandže u čaše, pa prelijte aromatičnom tečnošću.
Zimski san od ruma i brusnice
Svi ljubitelji ruma uživaće u ovoj zimskoj varijanti, jer ona u sebi uključuje opori sok od brusnice, i interesantnu kombinaciju začina. Ukoliko pak kardamon i biber nisu vaši favoriti, slobodno upotrebite neki drugi vama omiljeni začin.
Sastojci
- 4 šolje soka od brusnice
- 2 kašičice soka od limuna
- 1/2 šolje tamnog ruma
- 4 kardamona u ljusci
- 4 zrna crvenog bibera
Priprema
Uspite u šerpu sok od brusnice, sok od limuna, kardamon u ljusci, i zrna crvenog bibera. Pustite da se sve lagano ugreje, pa kad polako krene da vri pomerite sa šporeta, pa odmah dodajte rum i promešajte. Ukoliko želite, možete ukloniti kardamon i biber, kao i zasladiti sa malo meda, ako sok od brusnica nije bio dovoljno sladak.
Naslovna slika: www.delicious.com.au