Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

7 obroka iz svih krajeva sveta koji uvek šokiraju turiste

AUTOR: CityMagazine 26 Jan, 2021
7 obroka iz svih krajeva sveta koji uvek šokiraju turiste

Kada je u pitanju hrana, iznenađenja nisu uvek dobrodošla, posebno kada smo u stranoj zemlji. Ipak, ponekad treba biti otvorenog uma i probati obroke koje vam ponude lokalci, ma koliko vam se oni na prvi pogled činili neobičnim.

Sledećih 7 jela iz svih krajeva sveta imaju nekarakteristične kombinacije sastojaka, ali su i pored toga veoma ukusni.

Voće sa čilijem

Foto: MilkButterPatato/Reddit

U nekim zemljama Latinske Amerike, kao što je na primer Meksiko, ljudi toliko vole ljute ukuse, da čak mleveni čili stavljaju na voće, najčešće na mango, lubenice, ananas i pomorandže.

Krastavci prženi na jakoj temperaturi

Foto: Thanrada Homs/Shutterstock

Na jugu SAD-a postoji tradicija prženja krastavaca na visokoj temperaturi uz konstantno mešanje. Isto jelo se u Kini pravi uz dodatak jaja i putera od kikirikija, dok se u Južnoj Koreji krastavci prže na susamovom ulju.

Meso sa čokoladom

Foto: Opethfan91/Reddit

Čokolada je jedan od sastojaka meksičkog sosa Mole poblano, koji se tradicionalno stavlja preko mesa. U njega još idu i čili paprika, kakao, a ponekad i drugi začini.

Avokado kao desert

Foto: @riyan_mahendra_id/Instagram

Od avokada ne moraju samo da se prave salate, rolovi i sendviči. U Brazilu, ga, na primer, u kombinaciji sa šećerom i limetom serviraju kao desert.

Gazirana pića sa kondenzovanim mlekom

Foto: @Ray Djufril/Quora

Indonežani vole da piju Fantu sa zaslađenim kondenzovanim mlekom, a popularna je i kombinacija kisele vode, sirupa od jagode i zaslađenog kondenzovanog mleka. Ova pića se uglavnom služe sa ledom.

Burger sa cveklom

Foto: @amanderson/flickr

Burgeri u Australiji neretko sadrže mariniranu cveklu, a ponekad i prženo jaje. Ovakve kombinacije ukusa su u međuvremenu stekle poklonike i u mnogim drugim zemljama.

Slatko testo sa jajima i šunkom

U Austriji je tradicija da se za Uskrs jede slatko testo sa kuvanim jajima i šunkom. To je nešto što bake prave za svoje unuke, koji ih u slast pojedu.

Izvor: Bright Side

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…