• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako da napravite najbolji domaći falafel?

Kako da napravite najbolji domaći falafel?

CityMagazine
27.01.2021. 2 min Recepti

Kao jedan od vodećih trendova u ishrani za ovu godinu ističe se veća upotreba leblebija, pa smo stoga odlučili da se danas malo pozabavimo ovom zdravom namirnicom, i otkrijemo vam recept za najukusniji falafel koji možete spremiti kod kuće. Kao što već znate, reč je o jelu od leblebija koje su zbog svoje nutritivne vrednosti jako popularne među vegetarijancima širom sveta. Ono što je najbolje je što ove male pržene okruglice možete kombinovati sa raznim svežim prilozima, salatama i umacima, te svaki put kreirati nov i uzbudljiv gastro doživljaj.

Iako se na Srednjem istoku, odakle falafel potiče, on tradicionalno sprema od leblebija ili pasulja, izgnječenog belog luka, peršuna i začina kao što su  kumin i slatka paprika, danas postoje brojne varijacije na temu, a mi vam u nastavku donosimo jedan proveren recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Kako da napravite najbolji domaći falafel?

Potrebno je:

  • 250 g sirovih leblebija
  • 2,3 čena belog luka
  • 1 crni ili ljubičasti luk
  • 30 g brašna
  • 5 g samlevenog kima
  • 4,5 g sode bikarbone
  • so, biber
  • sok od pola limuna
  • kumin
  • malo čilija
  • korijander
  • bosiljak
  • ulje za prženje
Kako da napravite najbolji domaći falafel?

Priprema:

Leblebije oprati nekoliko puta, pa ih potopiti da odstoje preko noći kako bi omekšale. Sutradan prospite tu vodu, pa isperite leblebije još jednom, a onda ih stavite u blender ili secka, pa blendajte dok ne dobijete zrnastu teksturu. Ostavite u blenderu kašiku, dve leblebija, a ostatak preručite u drugu dublju posudu. U blender zatim dodajte iseckan crni i beli luk, korijander, kumin, čili i limunov sok, pa sve dobro izblendajte da se dobije fina pasta (ako se koristi svež korijander i bosiljak, biće još lepše jer će pasta biti lepe zelene boje). Pastu dodajte leblebijama i dobro sve promešajte, a u drugoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, sodu bikarbonu i mleveni kim, pa i to dodajte prethodno pripremljenoj smesi. Začinite solju i biberom po ukusu, sve još jednom pomešajte, pa rukama (koje ste malo pokvasili) vadite malu količinu smese i oblikujte okruglice veličine oraha.

Falafel pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi, po nekoliko minuta sa obe strane kako bi se ravnomerno ispržio, vodeći računa da ne zagori. Vadite na ubrus kako bi se ocedio višak masnoće, pa poslužite uz pita hleb ili integralnu tortilju, zelenu salatu, tahini, ili tzatziki sos i povrće po želji.

Savet plus: ukoliko vodite računa o kalorijama i masnoćama, falafel možete ispeći u rerni na pek papiru, oko 25 minuta na 180°C, s tim što je neophodno da ga u međuvremenu okrenete kako bi se ravnomerno ispekao.   

Prijatno!

Izvor i fotografije: Elle France

Oznake:

falafelleblebijeukusnozdravo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

7 obroka iz svih krajeva sveta koji uvek šokiraju turiste
Prethodni

7 obroka iz svih krajeva sveta koji uvek šokiraju turiste

Odličan tiramisu u samo 4 koraka
Sledeći

Odličan tiramisu u samo 4 koraka

Sledeći
Odličan tiramisu u samo 4 koraka
29.01.2021.

Odličan tiramisu u samo 4 koraka

Prethodni
26.01.2021.

7 obroka iz svih krajeva sveta koji uvek šokiraju turiste

7 obroka iz svih krajeva sveta koji uvek šokiraju turiste

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖