Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da napravite najbolji domaći falafel?

AUTOR: CityMagazine 27 Jan, 2021
Kako da napravite najbolji domaći falafel?

Kao jedan od vodećih trendova u ishrani za ovu godinu ističe se veća upotreba leblebija, pa smo stoga odlučili da se danas malo pozabavimo ovom zdravom namirnicom, i otkrijemo vam recept za najukusniji falafel koji možete spremiti kod kuće. Kao što već znate, reč je o jelu od leblebija koje su zbog svoje nutritivne vrednosti jako popularne među vegetarijancima širom sveta. Ono što je najbolje je što ove male pržene okruglice možete kombinovati sa raznim svežim prilozima, salatama i umacima, te svaki put kreirati nov i uzbudljiv gastro doživljaj.

Iako se na Srednjem istoku, odakle falafel potiče, on tradicionalno sprema od leblebija ili pasulja, izgnječenog belog luka, peršuna i začina kao što su  kumin i slatka paprika, danas postoje brojne varijacije na temu, a mi vam u nastavku donosimo jedan proveren recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Potrebno je:

  • 250 g sirovih leblebija
  • 2,3 čena belog luka
  • 1 crni ili ljubičasti luk
  • 30 g brašna
  • 5 g samlevenog kima
  • 4,5 g sode bikarbone
  • so, biber
  • sok od pola limuna
  • kumin
  • malo čilija
  • korijander
  • bosiljak
  • ulje za prženje

Priprema:

Leblebije oprati nekoliko puta, pa ih potopiti da odstoje preko noći kako bi omekšale. Sutradan prospite tu vodu, pa isperite leblebije još jednom, a onda ih stavite u blender ili secka, pa blendajte dok ne dobijete zrnastu teksturu. Ostavite u blenderu kašiku, dve leblebija, a ostatak preručite u drugu dublju posudu. U blender zatim dodajte iseckan crni i beli luk, korijander, kumin, čili i limunov sok, pa sve dobro izblendajte da se dobije fina pasta (ako se koristi svež korijander i bosiljak, biće još lepše jer će pasta biti lepe zelene boje). Pastu dodajte leblebijama i dobro sve promešajte, a u drugoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, sodu bikarbonu i mleveni kim, pa i to dodajte prethodno pripremljenoj smesi. Začinite solju i biberom po ukusu, sve još jednom pomešajte, pa rukama (koje ste malo pokvasili) vadite malu količinu smese i oblikujte okruglice veličine oraha.

Falafel pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi, po nekoliko minuta sa obe strane kako bi se ravnomerno ispržio, vodeći računa da ne zagori. Vadite na ubrus kako bi se ocedio višak masnoće, pa poslužite uz pita hleb ili integralnu tortilju, zelenu salatu, tahini, ili tzatziki sos i povrće po želji.

Savet plus: ukoliko vodite računa o kalorijama i masnoćama, falafel možete ispeći u rerni na pek papiru, oko 25 minuta na 180°C, s tim što je neophodno da ga u međuvremenu okrenete kako bi se ravnomerno ispekao.   

Prijatno!

Izvor i fotografije: Elle France

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…