Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da napravite najbolji domaći falafel?

AUTOR: CityMagazine 27 Jan, 2021
Kako da napravite najbolji domaći falafel?

Kao jedan od vodećih trendova u ishrani za ovu godinu ističe se veća upotreba leblebija, pa smo stoga odlučili da se danas malo pozabavimo ovom zdravom namirnicom, i otkrijemo vam recept za najukusniji falafel koji možete spremiti kod kuće. Kao što već znate, reč je o jelu od leblebija koje su zbog svoje nutritivne vrednosti jako popularne među vegetarijancima širom sveta. Ono što je najbolje je što ove male pržene okruglice možete kombinovati sa raznim svežim prilozima, salatama i umacima, te svaki put kreirati nov i uzbudljiv gastro doživljaj.

Iako se na Srednjem istoku, odakle falafel potiče, on tradicionalno sprema od leblebija ili pasulja, izgnječenog belog luka, peršuna i začina kao što su  kumin i slatka paprika, danas postoje brojne varijacije na temu, a mi vam u nastavku donosimo jedan proveren recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Potrebno je:

  • 250 g sirovih leblebija
  • 2,3 čena belog luka
  • 1 crni ili ljubičasti luk
  • 30 g brašna
  • 5 g samlevenog kima
  • 4,5 g sode bikarbone
  • so, biber
  • sok od pola limuna
  • kumin
  • malo čilija
  • korijander
  • bosiljak
  • ulje za prženje

Priprema:

Leblebije oprati nekoliko puta, pa ih potopiti da odstoje preko noći kako bi omekšale. Sutradan prospite tu vodu, pa isperite leblebije još jednom, a onda ih stavite u blender ili secka, pa blendajte dok ne dobijete zrnastu teksturu. Ostavite u blenderu kašiku, dve leblebija, a ostatak preručite u drugu dublju posudu. U blender zatim dodajte iseckan crni i beli luk, korijander, kumin, čili i limunov sok, pa sve dobro izblendajte da se dobije fina pasta (ako se koristi svež korijander i bosiljak, biće još lepše jer će pasta biti lepe zelene boje). Pastu dodajte leblebijama i dobro sve promešajte, a u drugoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, sodu bikarbonu i mleveni kim, pa i to dodajte prethodno pripremljenoj smesi. Začinite solju i biberom po ukusu, sve još jednom pomešajte, pa rukama (koje ste malo pokvasili) vadite malu količinu smese i oblikujte okruglice veličine oraha.

Falafel pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi, po nekoliko minuta sa obe strane kako bi se ravnomerno ispržio, vodeći računa da ne zagori. Vadite na ubrus kako bi se ocedio višak masnoće, pa poslužite uz pita hleb ili integralnu tortilju, zelenu salatu, tahini, ili tzatziki sos i povrće po želji.

Savet plus: ukoliko vodite računa o kalorijama i masnoćama, falafel možete ispeći u rerni na pek papiru, oko 25 minuta na 180°C, s tim što je neophodno da ga u međuvremenu okrenete kako bi se ravnomerno ispekao.   

Prijatno!

Izvor i fotografije: Elle France