• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Koktel od račića

Retro kuhinja: Koktel od račića

Isidora Spasić
27.03.2021. 3 min Recepti

Nekada je ovaj delikates predstavljao veoma popularno predjelo u Engleskoj i Americi, naročito u periodu između šezdesetih i osamdesetih godina. Njegov status u kulinarskom svetu dosta je interesantan, jer je u početku bio služen kao poš jelo, da bi vremenom postao kič. Zato se danas obično služi sa dozom nostalgije i ironije.

Retro kuhinja: Koktel od račića
Foto: www.bonappetit.com

 O koktelu od račića

Koktel od račića ili gambora je specijalitet koji spada u kategoriju morskih plodova. Sastoji se od očišćenih i kuvanih račića/gambora, posluženih u koktel sosu. Ipak, kombinacija morskih plodova i ljutkastog sosa datira još od davnina. U kasnom XIX veku u Americi koktel od račića služio se u čašama predviđenim za alokoholna pića, što je bio vid duhovite demonstracije protiv prohibicije. Ta tradicija se zadržala, pa se tako ovaj specijalitet najčešće servira u visokim čašama za martini. Sastojci za koktel sos takođe variraju. U Engleskoj se on pravi od kečapa i majoneza, a u Americi od kečapa i rena. Danas se koktel od račića ne priprema toliko često kao nekada, ali je čips sa njegovim ukusom popularan u mnogim zemljama.

Retro kuhinja: Koktel od račića
Foto: www.savingdessert.com

Recept za koktel od račića

Kao što je gore napomenuto, koktel od račića je pre svega predjelo. Idealan je u vidu zakuske za partije, razne proslave, i specijalne večere. Posebno je pogodan za tople dane, jer veoma osvežava. Konzumira se u jednom zalogaju, prstima, tako što se račić uhvati za rep i umoči u koktel sos.

Retro kuhinja: Koktel od račića
Foto: www.lobsteranywhere.com

Sastojci

  • 500 g račića ili gambora u ljušturi
  • kriške limuna

Sastojci za bujon

  • 10 šolja vode
  • 2 šargarepe
  • 2 struka celera
  • 1 crni luk
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica soli

Sastojci za koktel sos

  • 1 šolja kečapa
  • 2 kašičice rena
  • 1 limun
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • ljuti sos po ukusu

Opciono

Umesto račića mogu se upotrebiti neke školjke, na primer: dagnje, vongole ili ostrige. U koktel sos se mogu dodati još majonez, sirće i kajenski biber.

Retro kuhinja: Koktel od račića
Foto: www.missinthekitchen.com

Priprema

U šerpu sipajte vodu, ubacite iseckano povrće, začinsko bilje i so. Sačekajte da provri na jačoj vatri, a onda delimično poklopite šerpu, smanjite jačinu vatre i ostavite da se bujon krčka između 10 i 30 minuta. Operite račiće, pa ih ubacite u bujon i odmah isključite vatru. Povremeno mešajući, ostavite račiće 2 minuta u bujonu ako su manji, a 3 minuta ukoliko su veći. Procedite račiće i pustite da se ohlade na sobnoj temepraturi. Nakon toga ih očistite skidajući glave, ljušturu, centralnu venu, ali obavezno ostavite vrhove repova. Ukoliko ih nećete odmah poslužiti, odložite ih u frižider, a obavezno izvadite iz istog 20 minuta pre serviranja. Za koktel sos u činijici pomešajte kečap, ren, izrendanu koricu i sok od jednog limuna, vorčester sos i ljuti sos po sopstvenom nahođenju. Prilikom serviranja uzmite veliku plitku staklenu činiju. U njen centar sipajte koktel sos, a na obod stavite račiće i zabodite kriške limuna. Ukoliko želite da servirate individualne porcije, onda primenite isti sistem samo u lepim staklenim čašama odgovarajuće dubine.

Retro kuhinja: Koktel od račića
Foto: www.macheesmo.com

Naslovna slika: www.thekitchenmagpie.com i www.dinnerthendessert.com

Oznake:

delikateskuhinjakuvanjeretrospecijalitetvikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Neobično servirana hrana koja je iznervirala mnoge goste restorana
Prethodni

Neobično servirana hrana koja je iznervirala mnoge goste restorana

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade
Sledeći

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

Sledeći
Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade
28.03.2021.

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

Prethodni
25.03.2021.

Neobično servirana hrana koja je iznervirala mnoge goste restorana

Neobično servirana hrana koja je iznervirala mnoge goste restorana

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖