Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

AUTOR: CityMagazine 28 Mar, 2021
Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

Iako i dalje nismo u mogućnosti da pozivamo goste i organizujemo večere sa prijateljima, ovog vikenda makar možete počastiti sebe jednom poslasticom. U pitanju je čokoladni liker koji lako možete pripremiti kod kuće, i to bez previše novca i utrošenog vremena. Dobra vest je što ga možete poslužiti već sedmog dana nakon što bude gotov, ili ga čuvati u frižideru do pola godine, mada verujemo da neće izdržati toliko dugo… Ono što je takođe sjajno u vezi sa ovim likerom jeste to što se osim kao napitak, on može koristiti i za pripremu raznih deserata. Kada je reč o procentu alkohola, to sve zavisi od načina pripreme, ali naša preporuka je da on bude zastupljen u iznosu od 10 do 15 procenata. Kako smo mislili na sve, u nastavku vam predstavljamo ne jednu, već dve varijante ovog recepta – klasičnu i onu za vegane.

Klasičan recept (za 1.5 l)

  • 500 g šećera
  • 125 g nezaslađenog kakao praha
  • 1000 ml punomasnog mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 ml alkohola za likere

Pripremite šerpicu u koju ćete sipati šećer i prosejan kakao prah i dobro promešajte. Zatim dodajte mleko i slatku pavlaku, ponovo dobro promešajte i tek onda uključite ringlu. Sačekajte da smesa proključa, uz neprestano mešanje, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga, dodajte alkohol, dobro sjedinite i prespite u flašu koju ćete zatvoriti pampurom. Nakon sedam dana, liker je spreman za konzumiranje.

Veganska varijanta (za 1 l)

  • 400 g šećera
  • 120 g crne čokolade
  • 10 g nezaslađenog kakao praha
  • 300 ml vode
  • 180 ml alkohola za likere
  • 1 kašičica esencije vanile

Izrendajte crnu čokoladu u šerpici na tihoj vatri i, uz dodavanje vode, sačekajte da se otopi. Dodajte šećer i esenciju vanile, sve vreme mešajte, pa dodajte prosejan kakao prah. Kada smesa postane homogena, sklonite je sa vatre i do kraja sledite isti postupak kao i za klasičnu varijantu, s tim što dobijeni liker možete probati već nakon 24 sata.

Pored ovih varijanti, možete se poigravati i drugim ukusima po želji, kao što su čili, kokos ili pomorandža.

Za čili varijantu, naseckanu i od semenki očišćenu papričicu dodajte dok je tečnost i dalje vruća, a kada se ohladi, jednostavno je procedite. Čili će u međuvremenu pustiti aromu i likeru dati blago ljutkast ukus, koji će dodatno pojačati čokoladni ukus likera.

Za varijantu sa kokosom, 50 g kokosovog brašna pomešajte sa alkoholom, a zatim sipajte u flašu ili zatvorenu posudu i ostavite da odleži na suvom i tamnom mestu makar 5 dana. Redovno promućkajte ujutru i uveče, a nakon što istekne predviđeno vreme, procedite alkohol i nastavite pripremu prema već pomenutim uputstvima.

Slično je i sa pomorandžinom korom, samo što ona treba da odstoji 10 dana. Naravno u oba ova slučaja, alkohol koji ćete dodati ohlađenoj smesi treba procediti.

Izvor: Elle Italia

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…