• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

CityMagazine
28.03.2021. 2 min Recepti

Iako i dalje nismo u mogućnosti da pozivamo goste i organizujemo večere sa prijateljima, ovog vikenda makar možete počastiti sebe jednom poslasticom. U pitanju je čokoladni liker koji lako možete pripremiti kod kuće, i to bez previše novca i utrošenog vremena. Dobra vest je što ga možete poslužiti već sedmog dana nakon što bude gotov, ili ga čuvati u frižideru do pola godine, mada verujemo da neće izdržati toliko dugo… Ono što je takođe sjajno u vezi sa ovim likerom jeste to što se osim kao napitak, on može koristiti i za pripremu raznih deserata. Kada je reč o procentu alkohola, to sve zavisi od načina pripreme, ali naša preporuka je da on bude zastupljen u iznosu od 10 do 15 procenata. Kako smo mislili na sve, u nastavku vam predstavljamo ne jednu, već dve varijante ovog recepta – klasičnu i onu za vegane.

Klasičan recept (za 1.5 l)

  • 500 g šećera
  • 125 g nezaslađenog kakao praha
  • 1000 ml punomasnog mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 ml alkohola za likere

Pripremite šerpicu u koju ćete sipati šećer i prosejan kakao prah i dobro promešajte. Zatim dodajte mleko i slatku pavlaku, ponovo dobro promešajte i tek onda uključite ringlu. Sačekajte da smesa proključa, uz neprestano mešanje, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga, dodajte alkohol, dobro sjedinite i prespite u flašu koju ćete zatvoriti pampurom. Nakon sedam dana, liker je spreman za konzumiranje.

Povezani članci

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Veganska varijanta (za 1 l)

  • 400 g šećera
  • 120 g crne čokolade
  • 10 g nezaslađenog kakao praha
  • 300 ml vode
  • 180 ml alkohola za likere
  • 1 kašičica esencije vanile

Izrendajte crnu čokoladu u šerpici na tihoj vatri i, uz dodavanje vode, sačekajte da se otopi. Dodajte šećer i esenciju vanile, sve vreme mešajte, pa dodajte prosejan kakao prah. Kada smesa postane homogena, sklonite je sa vatre i do kraja sledite isti postupak kao i za klasičnu varijantu, s tim što dobijeni liker možete probati već nakon 24 sata.

Pored ovih varijanti, možete se poigravati i drugim ukusima po želji, kao što su čili, kokos ili pomorandža.

Za čili varijantu, naseckanu i od semenki očišćenu papričicu dodajte dok je tečnost i dalje vruća, a kada se ohladi, jednostavno je procedite. Čili će u međuvremenu pustiti aromu i likeru dati blago ljutkast ukus, koji će dodatno pojačati čokoladni ukus likera.

Za varijantu sa kokosom, 50 g kokosovog brašna pomešajte sa alkoholom, a zatim sipajte u flašu ili zatvorenu posudu i ostavite da odleži na suvom i tamnom mestu makar 5 dana. Redovno promućkajte ujutru i uveče, a nakon što istekne predviđeno vreme, procedite alkohol i nastavite pripremu prema već pomenutim uputstvima.

Slično je i sa pomorandžinom korom, samo što ona treba da odstoji 10 dana. Naravno u oba ova slučaja, alkohol koji ćete dodati ohlađenoj smesi treba procediti.

Izvor: Elle Italia

Fotografije: Pinterest

Oznake:

alkoholkod kućeliker od čokoladesastojcislatki ugođaj

Povezani članci

Ne volite kuvano vino? Isprobajte ovaj recept za najukusniji čokoladni punč

Način kako da spremimo pasulj brže, a da ne nadima je jednostavan, a „tajni sastojak“ ima svako kod kuće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Retro kuhinja: Koktel od račića

Sledeći

Ovo je nova vrsta testenine koja navodno povećava uživanje u pasti

Sledeći
29.03.2021.

Ovo je nova vrsta testenine koja navodno povećava uživanje u pasti

Prethodni
27.03.2021.

Retro kuhinja: Koktel od račića

Najnovije

Novi španski triler „Sva imena Božja“ uskoro u bioskopima
CityMagazine
Šta je zajedničko Vanji Buliću, Beogradskom sindikatu i Toniju Montanu: Jedna stvar, tako očigledna, da li vam je promakla
Miloš Dašić
Random
Podgorički reper Random objavio novi album: „Origano“ označava novo poglavlje
CityMagazine
Dragan Nikolić i Milena Dravić
Milena Dravić i Dragan Nikolić su se zaljubili na snimanju filma koji nije uopšte romantičan i veseo: Prikazan je sinoć
Miloš Dašić
Domaće serije
Tri nove domaće serije koje (ne) morate da gledate, a nisu Deca zla
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖