Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Koktel od račića

Nekada je ovaj delikates predstavljao veoma popularno predjelo u Engleskoj i Americi, naročito u periodu između šezdesetih i osamdesetih godina. Njegov status u kulinarskom svetu dosta je interesantan, jer je u početku bio služen kao poš jelo, da bi vremenom postao kič. Zato se danas obično služi sa dozom nostalgije i ironije.

Foto: www.bonappetit.com

 O koktelu od račića

Koktel od račića ili gambora je specijalitet koji spada u kategoriju morskih plodova. Sastoji se od očišćenih i kuvanih račića/gambora, posluženih u koktel sosu. Ipak, kombinacija morskih plodova i ljutkastog sosa datira još od davnina. U kasnom XIX veku u Americi koktel od račića služio se u čašama predviđenim za alokoholna pića, što je bio vid duhovite demonstracije protiv prohibicije. Ta tradicija se zadržala, pa se tako ovaj specijalitet najčešće servira u visokim čašama za martini. Sastojci za koktel sos takođe variraju. U Engleskoj se on pravi od kečapa i majoneza, a u Americi od kečapa i rena. Danas se koktel od račića ne priprema toliko često kao nekada, ali je čips sa njegovim ukusom popularan u mnogim zemljama.

Foto: www.savingdessert.com

Recept za koktel od račića

Kao što je gore napomenuto, koktel od račića je pre svega predjelo. Idealan je u vidu zakuske za partije, razne proslave, i specijalne večere. Posebno je pogodan za tople dane, jer veoma osvežava. Konzumira se u jednom zalogaju, prstima, tako što se račić uhvati za rep i umoči u koktel sos.

Foto: www.lobsteranywhere.com

Sastojci

  • 500 g račića ili gambora u ljušturi
  • kriške limuna

Sastojci za bujon

  • 10 šolja vode
  • 2 šargarepe
  • 2 struka celera
  • 1 crni luk
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica soli

Sastojci za koktel sos

  • 1 šolja kečapa
  • 2 kašičice rena
  • 1 limun
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • ljuti sos po ukusu

Opciono

Umesto račića mogu se upotrebiti neke školjke, na primer: dagnje, vongole ili ostrige. U koktel sos se mogu dodati još majonez, sirće i kajenski biber.

Foto: www.missinthekitchen.com

Priprema

U šerpu sipajte vodu, ubacite iseckano povrće, začinsko bilje i so. Sačekajte da provri na jačoj vatri, a onda delimično poklopite šerpu, smanjite jačinu vatre i ostavite da se bujon krčka između 10 i 30 minuta. Operite račiće, pa ih ubacite u bujon i odmah isključite vatru. Povremeno mešajući, ostavite račiće 2 minuta u bujonu ako su manji, a 3 minuta ukoliko su veći. Procedite račiće i pustite da se ohlade na sobnoj temepraturi. Nakon toga ih očistite skidajući glave, ljušturu, centralnu venu, ali obavezno ostavite vrhove repova. Ukoliko ih nećete odmah poslužiti, odložite ih u frižider, a obavezno izvadite iz istog 20 minuta pre serviranja. Za koktel sos u činijici pomešajte kečap, ren, izrendanu koricu i sok od jednog limuna, vorčester sos i ljuti sos po sopstvenom nahođenju. Prilikom serviranja uzmite veliku plitku staklenu činiju. U njen centar sipajte koktel sos, a na obod stavite račiće i zabodite kriške limuna. Ukoliko želite da servirate individualne porcije, onda primenite isti sistem samo u lepim staklenim čašama odgovarajuće dubine.

Foto: www.macheesmo.com

Naslovna slika: www.thekitchenmagpie.com i www.dinnerthendessert.com