• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Retro kuhinja: Koktel od račića

Isidora Spasić
27.03.2021. 3 Mins Read Recepti

Nekada je ovaj delikates predstavljao veoma popularno predjelo u Engleskoj i Americi, naročito u periodu između šezdesetih i osamdesetih godina. Njegov status u kulinarskom svetu dosta je interesantan, jer je u početku bio služen kao poš jelo, da bi vremenom postao kič. Zato se danas obično služi sa dozom nostalgije i ironije.

Foto: www.bonappetit.com

 O koktelu od račića

Koktel od račića ili gambora je specijalitet koji spada u kategoriju morskih plodova. Sastoji se od očišćenih i kuvanih račića/gambora, posluženih u koktel sosu. Ipak, kombinacija morskih plodova i ljutkastog sosa datira još od davnina. U kasnom XIX veku u Americi koktel od račića služio se u čašama predviđenim za alokoholna pića, što je bio vid duhovite demonstracije protiv prohibicije. Ta tradicija se zadržala, pa se tako ovaj specijalitet najčešće servira u visokim čašama za martini. Sastojci za koktel sos takođe variraju. U Engleskoj se on pravi od kečapa i majoneza, a u Americi od kečapa i rena. Danas se koktel od račića ne priprema toliko često kao nekada, ali je čips sa njegovim ukusom popularan u mnogim zemljama.

Povezani članci

Način kako da spremimo pasulj brže, a da ne nadima je jednostavan, a „tajni sastojak“ ima svako kod kuće

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Foto: www.savingdessert.com

Recept za koktel od račića

Kao što je gore napomenuto, koktel od račića je pre svega predjelo. Idealan je u vidu zakuske za partije, razne proslave, i specijalne večere. Posebno je pogodan za tople dane, jer veoma osvežava. Konzumira se u jednom zalogaju, prstima, tako što se račić uhvati za rep i umoči u koktel sos.

Foto: www.lobsteranywhere.com

Sastojci

  • 500 g račića ili gambora u ljušturi
  • kriške limuna

Sastojci za bujon

  • 10 šolja vode
  • 2 šargarepe
  • 2 struka celera
  • 1 crni luk
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica soli

Sastojci za koktel sos

  • 1 šolja kečapa
  • 2 kašičice rena
  • 1 limun
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • ljuti sos po ukusu

Opciono

Umesto račića mogu se upotrebiti neke školjke, na primer: dagnje, vongole ili ostrige. U koktel sos se mogu dodati još majonez, sirće i kajenski biber.

Foto: www.missinthekitchen.com

Priprema

U šerpu sipajte vodu, ubacite iseckano povrće, začinsko bilje i so. Sačekajte da provri na jačoj vatri, a onda delimično poklopite šerpu, smanjite jačinu vatre i ostavite da se bujon krčka između 10 i 30 minuta. Operite račiće, pa ih ubacite u bujon i odmah isključite vatru. Povremeno mešajući, ostavite račiće 2 minuta u bujonu ako su manji, a 3 minuta ukoliko su veći. Procedite račiće i pustite da se ohlade na sobnoj temepraturi. Nakon toga ih očistite skidajući glave, ljušturu, centralnu venu, ali obavezno ostavite vrhove repova. Ukoliko ih nećete odmah poslužiti, odložite ih u frižider, a obavezno izvadite iz istog 20 minuta pre serviranja. Za koktel sos u činijici pomešajte kečap, ren, izrendanu koricu i sok od jednog limuna, vorčester sos i ljuti sos po sopstvenom nahođenju. Prilikom serviranja uzmite veliku plitku staklenu činiju. U njen centar sipajte koktel sos, a na obod stavite račiće i zabodite kriške limuna. Ukoliko želite da servirate individualne porcije, onda primenite isti sistem samo u lepim staklenim čašama odgovarajuće dubine.

Foto: www.macheesmo.com

Naslovna slika: www.thekitchenmagpie.com i www.dinnerthendessert.com

Tags:

delikateskuhinjakuvanjeretrospecijalitetvikend

Povezani članci

Azijska kuhinja: Chi Le Ma

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Neobično servirana hrana koja je iznervirala mnoge goste restorana

Next

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

Next
28.03.2021.

Ugodite sebi domaćim likerom od čokolade

Previews
25.03.2021.

Neobično servirana hrana koja je iznervirala mnoge goste restorana

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖