Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Koktel od račića

Nekada je ovaj delikates predstavljao veoma popularno predjelo u Engleskoj i Americi, naročito u periodu između šezdesetih i osamdesetih godina. Njegov status u kulinarskom svetu dosta je interesantan, jer je u početku bio služen kao poš jelo, da bi vremenom postao kič. Zato se danas obično služi sa dozom nostalgije i ironije.

Foto: www.bonappetit.com

 O koktelu od račića

Koktel od račića ili gambora je specijalitet koji spada u kategoriju morskih plodova. Sastoji se od očišćenih i kuvanih račića/gambora, posluženih u koktel sosu. Ipak, kombinacija morskih plodova i ljutkastog sosa datira još od davnina. U kasnom XIX veku u Americi koktel od račića služio se u čašama predviđenim za alokoholna pića, što je bio vid duhovite demonstracije protiv prohibicije. Ta tradicija se zadržala, pa se tako ovaj specijalitet najčešće servira u visokim čašama za martini. Sastojci za koktel sos takođe variraju. U Engleskoj se on pravi od kečapa i majoneza, a u Americi od kečapa i rena. Danas se koktel od račića ne priprema toliko često kao nekada, ali je čips sa njegovim ukusom popularan u mnogim zemljama.

Foto: www.savingdessert.com

Recept za koktel od račića

Kao što je gore napomenuto, koktel od račića je pre svega predjelo. Idealan je u vidu zakuske za partije, razne proslave, i specijalne večere. Posebno je pogodan za tople dane, jer veoma osvežava. Konzumira se u jednom zalogaju, prstima, tako što se račić uhvati za rep i umoči u koktel sos.

Foto: www.lobsteranywhere.com

Sastojci

  • 500 g račića ili gambora u ljušturi
  • kriške limuna

Sastojci za bujon

  • 10 šolja vode
  • 2 šargarepe
  • 2 struka celera
  • 1 crni luk
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica soli

Sastojci za koktel sos

  • 1 šolja kečapa
  • 2 kašičice rena
  • 1 limun
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • ljuti sos po ukusu

Opciono

Umesto račića mogu se upotrebiti neke školjke, na primer: dagnje, vongole ili ostrige. U koktel sos se mogu dodati još majonez, sirće i kajenski biber.

Foto: www.missinthekitchen.com

Priprema

U šerpu sipajte vodu, ubacite iseckano povrće, začinsko bilje i so. Sačekajte da provri na jačoj vatri, a onda delimično poklopite šerpu, smanjite jačinu vatre i ostavite da se bujon krčka između 10 i 30 minuta. Operite račiće, pa ih ubacite u bujon i odmah isključite vatru. Povremeno mešajući, ostavite račiće 2 minuta u bujonu ako su manji, a 3 minuta ukoliko su veći. Procedite račiće i pustite da se ohlade na sobnoj temepraturi. Nakon toga ih očistite skidajući glave, ljušturu, centralnu venu, ali obavezno ostavite vrhove repova. Ukoliko ih nećete odmah poslužiti, odložite ih u frižider, a obavezno izvadite iz istog 20 minuta pre serviranja. Za koktel sos u činijici pomešajte kečap, ren, izrendanu koricu i sok od jednog limuna, vorčester sos i ljuti sos po sopstvenom nahođenju. Prilikom serviranja uzmite veliku plitku staklenu činiju. U njen centar sipajte koktel sos, a na obod stavite račiće i zabodite kriške limuna. Ukoliko želite da servirate individualne porcije, onda primenite isti sistem samo u lepim staklenim čašama odgovarajuće dubine.

Foto: www.macheesmo.com

Naslovna slika: www.thekitchenmagpie.com i www.dinnerthendessert.com

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…