• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

CityMagazine
30.11.2021. 3 min Recepti

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da sa vama podelimo recept za ovu čuvenu poslasticu, ali pripremljenu na nešto drugačiji način.

Naime, recept koji sledi u sebi ne sadrži jaja, pa je kao takav pogodan i za vegane, ali zato sadrži šargarepu koja mu daje poseban ukus, ali i zanimljivu boju i čini ga znatno zdravijim od klasične varijante.

Ove vafle možete obogatiti kokosovim pahuljicama, suvim grožđem ili svežim ananasom, a poslužiti ih sa slatkim prelivom od javora (recept sledi u nastavku) ili pak dodati sveže voće ili kuglu sladoleda za potpuni užitak!

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 450 g šargarepe (oljuštiti i iseći na komade od oko 2 cm)
  • 80 g (1 šolja) ovsene kaše
  • 120 g (1 šolja) pečenih oraha
  • 120 g (1 šolja) belog pirinčanog brašna
  • 1 kašika cimeta u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • ½ kašičice rendanog muskatnog oraščića
  • ½ kašičice sitno mlevene morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ¾ šolje smeđeg šećera
  • 120 ml (½ šolje) sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 350 ml (1 šolja) kokosovog mleka sa niskim procentom masnoće
  • 60 ml (¼ šolje) otopljenog kokosovog ulja
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • biljna mast protiv lepljenja (ako je potrebno)

Priprema:

Šargarepu kuvajte oko 30 minuta ili dok ne omekša. Ostavite da se potpuno ohladi pre gnječenja.

U multipraktiku ili blenderu pomešajte ovsene pahuljice, orahe, brašno, začine, so, prašak za pecivo i šećer. Mešajte dok se sastojci fino ne samelju i ne sjedine. Prebacite pripremljenu smesu u veću posudu.

Zatim u multipraktiku pomešajte ohlađenu kuvanu šargarepu, sok od pomorandže, 120 ml (½ šolje) biljnog mleka, ulje i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete pire.

U suvu mešavinu dodajte pire od šargarepe. Ako je potrebno, dodajte preostalu 1 šolju (230 ml) biljnog mleka da postignete odgovarajuću gustinu testa (ne treba da bude previše tečno).

Sipajte testo u presu za vafle i pratite uputstva proizvođača. Po potrebi nauljite pleh pre pečenja svakog vafla.

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima
Foto: Unsplash

Zatim pripremite slatki preliv od javora.

Sastojci:

  • 120 g (1 šolja) jezgra oraha ili 100 g pekana
  • 180 ml (¾ šolje) javorovog sirupa
  • prstohvat morske soli
  • 30 g (2 supene kašike) veganskog putera
  • 2 kašičice ekstrakta javora
  • 100 g (½ šolje) integralnog braon šećera od trske
  • 340 g tvrdog svilenkastog tofua
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta u prahu (opciono)

Priprema:

U maloj šerpi pomešajte orahe, 60 ml (¼ šolje) javorovog sirupa, so i puter.

Zagrejte na srednjoj temperaturi nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne i orasi ne omekšaju.

Zatim sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom dok ne dobijete glatku, homogenu smesu. Sačekajte najmanje 4 sata da se preliv stegne. Možete ga koristiti za vafle ili kao preliv za torte, a u frižideru ga možete čuvati oko nedelju dana.

Servirajte vafle sa prelivom, dekorišite po želji i uživajte! Prijatno!

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima
Foto: Unsplash

Izvor: Aktivni Si

Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash

Oznake:

javoršargarepaslatki prelivukusnoveganske vaflezdravo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji
Prethodni

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Da li je poželjno dodavati so u čaj?
Sledeći

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Sledeći
Da li je poželjno dodavati so u čaj?
03.12.2021.

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Prethodni
29.11.2021.

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖