Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

AUTOR: CityMagazine 30 Nov, 2021
Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da sa vama podelimo recept za ovu čuvenu poslasticu, ali pripremljenu na nešto drugačiji način.

Naime, recept koji sledi u sebi ne sadrži jaja, pa je kao takav pogodan i za vegane, ali zato sadrži šargarepu koja mu daje poseban ukus, ali i zanimljivu boju i čini ga znatno zdravijim od klasične varijante.

Ove vafle možete obogatiti kokosovim pahuljicama, suvim grožđem ili svežim ananasom, a poslužiti ih sa slatkim prelivom od javora (recept sledi u nastavku) ili pak dodati sveže voće ili kuglu sladoleda za potpuni užitak!

Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 450 g šargarepe (oljuštiti i iseći na komade od oko 2 cm)
  • 80 g (1 šolja) ovsene kaše
  • 120 g (1 šolja) pečenih oraha
  • 120 g (1 šolja) belog pirinčanog brašna
  • 1 kašika cimeta u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • ½ kašičice rendanog muskatnog oraščića
  • ½ kašičice sitno mlevene morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ¾ šolje smeđeg šećera
  • 120 ml (½ šolje) sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 350 ml (1 šolja) kokosovog mleka sa niskim procentom masnoće
  • 60 ml (¼ šolje) otopljenog kokosovog ulja
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • biljna mast protiv lepljenja (ako je potrebno)

Priprema:

Šargarepu kuvajte oko 30 minuta ili dok ne omekša. Ostavite da se potpuno ohladi pre gnječenja.

U multipraktiku ili blenderu pomešajte ovsene pahuljice, orahe, brašno, začine, so, prašak za pecivo i šećer. Mešajte dok se sastojci fino ne samelju i ne sjedine. Prebacite pripremljenu smesu u veću posudu.

Zatim u multipraktiku pomešajte ohlađenu kuvanu šargarepu, sok od pomorandže, 120 ml (½ šolje) biljnog mleka, ulje i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete pire.

U suvu mešavinu dodajte pire od šargarepe. Ako je potrebno, dodajte preostalu 1 šolju (230 ml) biljnog mleka da postignete odgovarajuću gustinu testa (ne treba da bude previše tečno).

Sipajte testo u presu za vafle i pratite uputstva proizvođača. Po potrebi nauljite pleh pre pečenja svakog vafla.

Foto: Unsplash

Zatim pripremite slatki preliv od javora.

Sastojci:

  • 120 g (1 šolja) jezgra oraha ili 100 g pekana
  • 180 ml (¾ šolje) javorovog sirupa
  • prstohvat morske soli
  • 30 g (2 supene kašike) veganskog putera
  • 2 kašičice ekstrakta javora
  • 100 g (½ šolje) integralnog braon šećera od trske
  • 340 g tvrdog svilenkastog tofua
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta u prahu (opciono)

Priprema:

U maloj šerpi pomešajte orahe, 60 ml (¼ šolje) javorovog sirupa, so i puter.

Zagrejte na srednjoj temperaturi nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne i orasi ne omekšaju.

Zatim sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom dok ne dobijete glatku, homogenu smesu. Sačekajte najmanje 4 sata da se preliv stegne. Možete ga koristiti za vafle ili kao preliv za torte, a u frižideru ga možete čuvati oko nedelju dana.

Servirajte vafle sa prelivom, dekorišite po želji i uživajte! Prijatno!

Foto: Unsplash

Izvor: Aktivni Si

Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash

Najčitanije

Ove navike u ishrani jačaju vaše srce posle 50. godine

Imati snažno srce u pedesetim godinama života je ključno, posebno zato što taj vitalni organ prolazi kroz velike promene kako…

Da li je dobro jesti jabuke nakon 18h?

Da vam neko ponudi čokoladu i jabuku, ukoliko vodite računa o zdravlju, verovatno biste odabrali jabuku, jer ona ima mnogo…

Tomas Edison je birao nove zaposlene na osnovu toga kako su jeli supu

Gde vidite sebe za pet godina? Ovo pitanje koje smo toliko puta čuli na razgovorima za posao nije preterano zanimalo…

5 najboljih Netfliksovih serija 2021. godine

Godinu za nama obeležile su sjajne serije koje smo netremice bindžovali i u kojima smo istinski uživali. Mnoge od njih…

Izmenjena završnica serije „I tako…ˮ zbog Krisa Nota

Obožavatelji serije Seks i grad nestrpljivo su iščekivali premijeru I tako… Činilo se da sve ide dobro sve dok nije…

Šta omiljena boja govori o ličnosti?

Pred nama je jedna interesantna tema… Reci mi koja je tvoja omiljena boja, pa ću ti reći ko si, neretko…

Najnovije - Gastro

Vreme je za vitamine: probajte ovu ukusnu salatu od citrusa!

Želite da ojačate svoj imunitet i konačno uživate u zimskim čarolijama, umesto da ponovo završite u krevetu sa temperaturom? Ako…

Ovi neobično posluženi obroci su nas ostavili u čudu

Kada vam u restoranu pire krompir posluže u čaši za vino, a sos u piksli, nalazite se pred teškim izborom.…

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke

Postoje namirnice u koje se kuvari „kunu”. Kao i njima, one i vama treba da budu pri ruci, jer ćete…

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!

Većina ljudi voli slatkiše, iako znamo da nisu dobri za zdravlje i liniju. No, ukoliko se počastite s vremena na…

Zanimljiva istorija čipsa

Kada smo zbog pandemije bili prinuđeni da provodimo većinu svog vremena u kući, mnogi od nas su utehu pronašli u…

Napravite ove detoks napitke, da se okrepite posle praznika

Svi znamo da praznici sa sobom nose hedonizam, ali to nažalost ima i svoje loše strane. Da biste se vratili…