• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

CityMagazine
30.11.2021. 3 Mins Read Recepti

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da sa vama podelimo recept za ovu čuvenu poslasticu, ali pripremljenu na nešto drugačiji način.

Naime, recept koji sledi u sebi ne sadrži jaja, pa je kao takav pogodan i za vegane, ali zato sadrži šargarepu koja mu daje poseban ukus, ali i zanimljivu boju i čini ga znatno zdravijim od klasične varijante.

Ove vafle možete obogatiti kokosovim pahuljicama, suvim grožđem ili svežim ananasom, a poslužiti ih sa slatkim prelivom od javora (recept sledi u nastavku) ili pak dodati sveže voće ili kuglu sladoleda za potpuni užitak!

Povezani članci

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Savršena vikend poslastica: Ovi sočni brauniji kriju jedan poseban sastojak zbog čega ćete ih posebno voleti

Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 450 g šargarepe (oljuštiti i iseći na komade od oko 2 cm)
  • 80 g (1 šolja) ovsene kaše
  • 120 g (1 šolja) pečenih oraha
  • 120 g (1 šolja) belog pirinčanog brašna
  • 1 kašika cimeta u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • ½ kašičice rendanog muskatnog oraščića
  • ½ kašičice sitno mlevene morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ¾ šolje smeđeg šećera
  • 120 ml (½ šolje) sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 350 ml (1 šolja) kokosovog mleka sa niskim procentom masnoće
  • 60 ml (¼ šolje) otopljenog kokosovog ulja
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • biljna mast protiv lepljenja (ako je potrebno)

Priprema:

Šargarepu kuvajte oko 30 minuta ili dok ne omekša. Ostavite da se potpuno ohladi pre gnječenja.

U multipraktiku ili blenderu pomešajte ovsene pahuljice, orahe, brašno, začine, so, prašak za pecivo i šećer. Mešajte dok se sastojci fino ne samelju i ne sjedine. Prebacite pripremljenu smesu u veću posudu.

Zatim u multipraktiku pomešajte ohlađenu kuvanu šargarepu, sok od pomorandže, 120 ml (½ šolje) biljnog mleka, ulje i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete pire.

U suvu mešavinu dodajte pire od šargarepe. Ako je potrebno, dodajte preostalu 1 šolju (230 ml) biljnog mleka da postignete odgovarajuću gustinu testa (ne treba da bude previše tečno).

Sipajte testo u presu za vafle i pratite uputstva proizvođača. Po potrebi nauljite pleh pre pečenja svakog vafla.

Foto: Unsplash

Zatim pripremite slatki preliv od javora.

Sastojci:

  • 120 g (1 šolja) jezgra oraha ili 100 g pekana
  • 180 ml (¾ šolje) javorovog sirupa
  • prstohvat morske soli
  • 30 g (2 supene kašike) veganskog putera
  • 2 kašičice ekstrakta javora
  • 100 g (½ šolje) integralnog braon šećera od trske
  • 340 g tvrdog svilenkastog tofua
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta u prahu (opciono)

Priprema:

U maloj šerpi pomešajte orahe, 60 ml (¼ šolje) javorovog sirupa, so i puter.

Zagrejte na srednjoj temperaturi nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne i orasi ne omekšaju.

Zatim sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom dok ne dobijete glatku, homogenu smesu. Sačekajte najmanje 4 sata da se preliv stegne. Možete ga koristiti za vafle ili kao preliv za torte, a u frižideru ga možete čuvati oko nedelju dana.

Servirajte vafle sa prelivom, dekorišite po želji i uživajte! Prijatno!

Foto: Unsplash

Izvor: Aktivni Si

Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash

Tags:

javoršargarepaslatki prelivukusnoveganske vaflezdravo

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Next

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Next
03.12.2021.

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Previews
29.11.2021.

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Najnovije

Dženifer Aniston i Adam Sendler se vraćaju u nastavku hit trilera „Murder Mystery 2″
Filip Milosavljević
Sve što smo naučili o životu Pamele Anderson iz novog dokumentarca
Milica Arsić
Najpopularniji narodnjak u Srbiji trenutno „Kosili smo seno“ izgleda da uopšte nije srpska pesma, a evo odakle je
CityMagazine
Ovogodišnja Evrovizija je dobila novi logo, kao i slogan – „Ujedinjeni muzikom“
CityMagazine
Majkl Džekson
Objavljeno ko će igrati Majkla Džeksona u predstojećem filmu o „kralju popa“
Aleksandar Maksimović

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖