Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

AUTOR: CityMagazine 03 Dec, 2021
Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja.

Većina nas voli da obogati čaj na neki način, bilo sa malo limuna, meda ili mleka. Moramo priznati da nam do sada nije palo na pamet da dodamo so u ovaj topli napitak. U nekim zemljama, međutim, to je redovna praksa, a posebno u Kini, gde se slani čaj sprema po recepturi Lu Jua.

Lu Juov recept za slani čaj

Prve instrukcije za pravljenje slanog čaja potiču još od doba dinastije Tang (7. i 8. vek). Lu Ju, pesnik i veliki znalac kada je u pitanju čaj, napisao je knjigu o ovom toplom napitku, u kojoj se osvrnuo na sve od uzgoja drveća sa kojih rastu listovi za čaj, do pripreme samog napitka.

Evo kako glasi njegov recept za slani čaj:

  • listove čaja prvo treba dobro da zagrejete kako bi oni omekšali, a nakon toga brzo zamotate u specijalni papir da ne bi izgubili svoju aromu;
  • nakon što su se ohladili, listove čaja treba da sameljete, a onda pustite da prođu kroz sito, kako biste od njih dobili samo najfiniji prah;
  • stavite vodu u šerpicu i zagrejte na najvišoj temperaturi;
  • neposredno pre ključanja vode dodajte prstohvat soli u nju i kutlačom presipajte deo vode u drugi sud kako bi se voda u šerpici ponovo ohladila;
  • sipajte čaj u prahu u vodu i čekajte da ponovo proključa;
  • odmah nakon što voda proključa, sipajte u nju slanu vodu koju ste ranije odvojili u drugi sud;
  • vaš slani čaj je sad spreman i ostaje vam samo da uživate u njegovom ukusu.
Izvor: pexels.com/@castorlystock

Tibetanski napitak

Slani čaj je tibetansko nacionalno piće, u koje stanovnici ovog regiona dodaju maslac od jakovog mleka. U ekstremnim klimatskim uslovima, na nadmorskoj visini od 4.000 metara, čaj sa solju i maslacem nije samo poželjan radi uživanja u njegovom ukusu, već je i važan izvor energije koji obezbeđuje neophodan nivo hidratacije.

Zdravstveni benefiti od konzumiranja slanog čaja

Stručnjaci su otkrili da slani čaj ima dosta antioksidaansa, fenola i flavonoida. Zbog toga što sadrži so, ovako spremljen čaj je idealan za konzumiranje posle teškog fizičkog naprezanja, jer nadoknađuje izgubljene minerale u organizmu. On takođe smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa, ako se pije nekoliko puta dnevno. U indijskoj tradicionalnoj medicini se veruje da je dobar za crevnu floru, a u istoj zemlji ga preporučuju i u borbi sa stresom.

Izvor: unsplash.com/@drewcoffman

Zaključak

Kao i u slučaju drugih obroka, so u čaju takođe naglašava njegov ukus. To, naravno, važi samo ako se u čaj ne stavi previše soli. Budući da se konzumiranje soli u količini većoj od 5g dnevno smatra nezdravim, na vama je da izaberete da li ćete je iskoristiti kao dodatak čaju ili ćete je upotrebiti u pripremi drugih obroka. Mi vam svakako preporučujemo da prvo probate slani čaj i tek onda donesete ovu odluku.

Izvor: Aktivni.si
Izvor naslovne slike: unsplash.com/@loverna

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…