• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kratka istorija sendviča

Kratka istorija sendviča

Isidora Spasić
04.12.2021. 4 min Gourmet

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka jer sendvič ima zanimljivu istoriju, i definitivno je besmrtni gastronomski faktor.

Kratka istorija sendviča
Foto: www.shwetainthekitchen.com

Rani počeci

U pitanju su izuzetno rani počeci, jer prvi sendvič za koji znamo potiče još iz prvog veka pre nove ere. Naime, rabin Hilel Stariji imao je običaj da jagnjeće meso, gorke začinske trave, seckane jabuke, i orašaste plodove, stavlja između dva komada macesa. Maces je inače tradicionalna vrsta tankog i hrskavog beskvasnog hleba, koju Jevreji i dan danas ritualno konzumiraju za vreme Pasha praznika.

Kratka istorija sendviča
Foto: www.rebekahlowin.com

Tokom Srednjeg veka ljudi su koristili ustajali hleb umesto tanjira. Na njega bi polagali meso, sir, i/ili drugu hranu, a zatim obično jeli prstima, dok je pribor za jelo ređe korišćen. Na kraju bi se taj ustajali hleb, natopljen mašću i sokovima, ili pojeo, ili davao domaćim životinjama, a najčešće najsiromašnijima kao nekakva milostinja. Uzgred rečeno, lepinje od testa takođe su korišćene kao tanjiri, na njih se svašta stavljalo… i tako je nastala – pizza!

Kratka istorija sendviča
Foto: www.verywellfit.com

Džon Montegju, četvrti erl od Sendviča

Ovde dolazimo do prekretne tačke u istoriji sendviča, odnosno do njegovog zvaničnog rođenja. Na tome možemo da zahvalimo erlu Džonu Montegjuu i njegovoj ovisnosti o kockanju. Naime, pošto bi sate i sate provodio za kockarskim stolom, erl nije mogao da odvoji dovoljno vremena za pristojno jelo. Kako ipak ne bi svisnuo od gladi, tražio je od svog kuvara da mu donese nešto što bi komotno jeo samo prstima. Kuvar se setio da između dva parčeta hleba stavi meso, a ostalo je, što bi se reklo – istorija.

Kratka istorija sendviča
Foto: www.en.wikipedia.org

Mučeni kuvar nije dobio nikakvu zaslugu, već samo – četvrti erl od Sendviča, Džon Montegju, po kome je i nastala reč sendvič. Ali, ne lezi vraže, plemić od Sendviča se najverovatnije na svojim putovanjima po Mediteranu, Turskoj i Grčkoj susreo sa nečim što se zove meze. Kao što znate, to je običaj pri kom se namazi, sirevi, i druge zakuske, zahvataju uz pomoć neke vrste tankog hleba, ili stavljaju na isti. Zato je sasvim moguće da se ovaj britanski erl setio dotične metode prilikom napada gladi za vreme kockanja.

Kratka istorija sendviča
Foto: www.goldandgreenfoods.com

Definicija

Stara definicija kaže da se sendvič sastoji od dva parčeta hleba između kojih se nalazi – nešto, i da može biti obrok za sebe. Doduše, mi danas znamo da je za sendvič dovoljno samo jedno parče hleba, da bi se dobio takozvani „otvoreni sendvič”.

Kratka istorija sendviča
Foto: www.cheaprecipeblog.com

Debata

Jedna od kompleksnijih rasprava svodi se na to šta sve jeste (ili pak nije!) sendvič. Tako, na primer, ostaju podeljena mišljenja oko hamburgera, hot-doga, burita, takosa, kesadilje, wrap-ova, girosa… U pitanje se još dovodi sladoled-sendvič, i korišćenje alternativnih sastojaka umesto hleba (listovi salate, kolutovi paradajza, velike pečurke, izdubljene paprike…).

Kratka istorija sendviča
Foto: www.thewoodenskillet.com

Različite vrste

Teško je izdvojiti glavne tipove sendviča, jer praktično sve može dobiti njegovu formu. Slobodno se može reći da se opšta podela svodi na slane i slatke.

Kratka istorija sendviča
Foto: www.thekitchn.com

Sendviči se razlikuju još po tome koji je sastojak dominantan, pa tako postoje: tuna sendvič, pileći sendvič, sa sirom i šunkom, samo sa povrćem, sa salatom od kuvanih jaja, sa grilovanim sirom, morskim plodovima, dimljenim lososom…

Kratka istorija sendviča
Foto: www.bakeitwithlove.com

Važno je i to da li će sendvič imati ili nemati koricu, kao i da li se služi hladan ili topao…

Kratka istorija sendviča
Foto: www.somethingaboutsandwiches.com

Večita kulinarska inspiracija

Istina je da se kulture i nacije sveta međusobno pomalo ili drastično razlikuju, ali ono što ih svakako povezuje jeste činjenica da svi imaju – sendvič!

Kratka istorija sendviča
Foto: www.spoonforkbacon.com

On je naprosto večita inspiracija, pa tako varijantama i kombinacijama doslovno nema kraja. Ipak, neki sendviči postali su svetski poznati. Tako se izdvaja fransezinja iz Portugala, bokadiljo iz Španije, miketa iz Italije, krok madam iz Francuske, smorebrod iz Danske, kacu sando iz Japana, ban mi iz Vijetnama, arepa iz Venecuele, ruben iz Amerike…

Kratka istorija sendviča
Foto: www.siftandsimmer.com

Na kraju ne preostaje ništa drugo nego da se zapitate koji je to sendvič vama omiljen. Ili, još bolje, budite gastronomski kreator svog originalnog sendviča!

Kratka istorija sendviča
Foto: www.pinterest.com

Naslovna slika: www.flowersinthesalad.com

Oznake:

hranaidejeistorijakuvanjepravljenjesendvičsendvičivikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Da li je poželjno dodavati so u čaj?
Prethodni

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

4 recepta za zdrave zimske smutije
Sledeći

4 recepta za zdrave zimske smutije

Sledeći
4 recepta za zdrave zimske smutije
05.12.2021.

4 recepta za zdrave zimske smutije

Prethodni
03.12.2021.

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine
    hbo max novembar
    Novembar na HBO MAX: Erotika, komedije i kuvanje
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖