• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

CityMagazine
29.11.2021. 3 min Gourmet

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za brojna druga jela i poslastice koje smatramo delom naše kulture?

Prostor današnje Srbije kroz vekove dočekivao je i ispraćao različite narode, a svaki od njih je za sobom ostavio delove autentične kulture koji su uticali na našu kulturnu baštinu. Najbolji dokaz jeste upravo srpska nacionalna kuhinja, koja je kroz vreme poprimala uticaj mađarske, bugarske, i u najvećoj meri turske gastronomije.

Turske kuvarice i kuvari svoje recepte prenose sa kolena na koleno još iz kuhinja carskih palata, a njihova nacionalna kuhinja je spoj zapadne i istočne kulture. Na prostorima Srbije Osmanska imperija vladala je vekovima, pa je i naš narod iz tog perioda nasledio najpre ljubav prema bogatoj, začinjenoj i slatkoj hrani. Ljudi su širom sveta oduševljeni poznatim jelima Turske, a većina njih našla se i na srpskim trpezama kao nezaobilazno glavno jelo proslava i porodičnih ručkova.

Jedno od najpoznatijih turskih jela koje srpski gurmani obožavaju jeste sarma. Napravljeno od mesa, pirinča, povrća i listova vinove loze, u kuhinjama srpskih domaćica dobilo je malo drugačiji izgled. Sarmu će umotati najradije u list kiselog kupusa i dugo je kuvati dok se svi ukusi ne sjedine. Kao i svako jelo koje je srpska kuhinja poprimila, i ovo je doživelo male korekcije, ali svakako budi iste emocije, sećanje na detinjstvo i porodični ručak.

Činjenica da Srbi vole da se okupljaju je delom takođe nasledstvo iz vremena Osmanskog carstva. Turske porodice najčešće ručaju zajedno, a na meniju će obavezno biti sarma napravljena bez mesa, sa pirinčem umotanim u list vinove loze koju zovu „yaprak sarması“. Turci koriste puno raznovrsnog povrća koje prženjem dobija posebne ukuse, a osnovu svakog turskog nacionalnog jela čini uprženi crni luk i margarin, kajmak ili puter, kako bi ukus bio jači i sočniji. Ovo možete takođe primetiti i u Srbiji, samo što se srpska kuhinja češće koristi suncokretovim uljem.

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji
Tradicionalna turska sarma / Foto: Promo

Ono što takođe povezuje tursku i srpsku kuhinju je tradicija da na stolu uvek bude hleba. Ukoliko vidite ručak bez ovog nezaobilaznog peciva, velika je verovatnoća da je osoba na posebnom režimu ishrane ili da je uz ručak pripremljena i pita, kako bi je Turci drugačije nazvali, „börek“. Burek je čest izbor za doručak. Uz kiselo mleko ili jogurt neodoljiv je srpskim gurmanima i ljubiteljima testa, kao i gibanica.

Sladokusci u turskoj nacionalnoj kuhinji mogu naći mnoge ukusne poslastice, bilo da su pravljene od testa ili na bazi mleka. Najveću ulogu kod poslastica od testa ima šerbet, tečnost napravljena od šećera i vode kojom se prelivaju kolači. Jedno od ovakvih užitaka je baklava koja se može napraviti od čak 70 kora, a u zavisnosti od izbora onoga ko je sprema, ispunjena je mlevenim orasima, pistaćima, bademima, čokoladom ili suvim grožđem. Turci mnogo pažnje posvećuju aranžmanima baklava u tepsijama, što čini da ova slatka pita još više mami.

Jesenji dani najbolji su u toplini doma, pored prozora i uz činiju sutlijaša. Najpoznatiji turski slatkiš na bazi mleka često zamiriše u srpskim domovima, a priprema se od samo tri sastojka. Skuvajte pirinač, dodajte mu šećer i mleko, a ako ste ljubitelj cimeta, nemojte zaboraviti da pospete ovaj začin jesenje boje. Ako tražite ideju za naredni ručak sa prijateljima, možete napraviti tematski meni gde će sva jela biti iz turske kuhinje, a vama poznata i jednostavna za spremanje. Predjelo neka bude pita sa zeljem i kiselo mleko, za glavno jelo pripremite pilav sa piletinom, a za desert neka budu predivne tulumbe uz šoljicu turske kafe.

Naslovna fotografija: Promo

Oznake:

nacionalna kuhinjasarmaturskaturska hranaturska kuhinja

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Retro kuhinja: „Jansenova napast“
Prethodni

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima
Sledeći

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Sledeći
Sočne veganske vafle koje se tope u ustima
30.11.2021.

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Prethodni
27.11.2021.

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine
    leptirica
    Bila je Čkaljina mezimica, bila je Leptirica od koje je strepela cela Jugoslavija, a onda je nestala sa scene
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖