• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?

Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?

CityMagazine
22.02.2022. 2 min Recepti

Šta kažete na ukusno kremasto ovseno mleko od samo dva sastojka i pripremljeno za samo 5 minuta? Da, i mi smo za.

Ako izbegavate mleko iz zdravstvenih razloga, želite da probate nešto novo, ili ste možda upravo ostali bez mleka, a baš vam se pije – ovseno mleko je odlična alternativa. Ostanite sa nama i u nastavku gde vam otkrivamo kako da ga brzo i lako pripremite kod kuće!

Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?
Foto: Visual Stories ‖ Micheile/Unsplash

Kako pripremiti ovseno mleko?

Vrlo jednostavno! U blender sipajte četiri šolje vode i šolju ovsenih pahuljica, pa mešajte na velikoj brzini. Zatim dobijenu smešu procedite kroz čistu krpu ili gazu i voilà!

Naravno, po želji ovseno mleko možete obogatiti i drugim aromama za još lepši i prijatniji ukus kao što su: prstohvat soli, ekstrakt vanile, kakao prah, bobičasto voće…

Saveti pomoću kojih će ovseno mleko uvek uspeti:

  • Ne mešajte predugo. Ovo može dovesti do toga da vaše mleko dobije „ljigavu” teksturu. Do 45 sekundi je sasvim dovoljno.
  • Isto tako, „ljigavu” teksturu dobićete i ako natapate ovsene pahuljice. Zbog toga pomešajte suve pahuljice sa vodom u blenderu bez prethodnog namakanja.
  • Slično se dešava i sa zagrevanjem mleka, pa se to takođe ne preporučuje.

Za bolje rezultate: dvaput procedite mleko. Ovo uklanja višak skroba i smanjuje mogućnost da mleko postane sluzavo.

A ako se mleko „odvoji“? Bez brige, ovo je sasvim normalno sa mlekom bez laktoze. Samo ga dobro protresite pre upotrebe.

Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?
Foto: Mae Mu/Unsplash

Ukoliko vam se dopada osnovni recept, obavezno isprobajte i ovu malo bogatiju i kremastiju verziju ovsenog mleka:

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 4 šolje vode – ako želite gušće mleko, smanjite količinu vode
  • prstohvat soli
  • 1 urma za slatkoću – možete (po želji) koristiti i javorov sirup

Za mleko sa ukusom:

  • ½ kašičice ekstrakta vanile

ili

  • 2 kašike kakaa – ako želite čokoladno mleko

ili

  • ¼ šolje bobičastog voća – ako želite voćno mleko

Priprema:

Ovsene pahuljice sipajte u blender, dodajte vodu i dodatak po želji – vanilu, kakao ili bobičasto voće. Dobro izmešajte da dobijete gušću smesu. Otprilike 30 do 45 sekundi. Ne mora da bude potpuno glatka smeša.

Probajte da li je po vašem ukusu i dodajte sastojke po potrebi.

Smešu dva puta procedite kroz gustu krpu ili gazu.

Sipajte mleko u flašu ili drugu posudu i stavite u frižider. Promućkajte pre upotrebe.

Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?
Foto: Visual Stories ‖ Micheile/Unsplash

Skladištenje domaćeg ovsenog mleka

Čuvajte mleko u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Možete ga čuvati do pet dana. U suprotnom, loš miris će vam sugerisati da se mleko pokvarilo.

Izvor: Aktivni Si

Fotografije za naslovni kolaž: Monika Grabkowska/Unsplash; Irene Krenedets/Unsplash

Oznake:

kremastoovseno mlekoukusno

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Dođite na TESTIVAL #4 u DOB
Prethodni

Dođite na TESTIVAL #4 u DOB

Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?
Sledeći

Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?

Sledeći
Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?
25.02.2022.

Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?

Prethodni
21.02.2022.

Dođite na TESTIVAL #4 u DOB

Dođite na TESTIVAL #4 u DOB

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖