Zašto je izbacivanje masti iz ishrane tokom dijete ozbiljna greška?
Masti i ugljeni hidrati imaju veoma lošu reputaciju kada je u pitanju gubitak težine, ali istina je da masti zapravo mogu biti vaš najveći saveznik u procesu mršavljenja! Šta ako su masti koje pokušavate da eliminišete iz svoje ishrane zapravo dobre za vaše zdravlje ili čak efikasne u gubitku težine? Ostanite sa nama u nastavku gde ćemo vam dati odgovor na ovo pitanje!
Pomisao na konzumiranje masti još uvek užasava mnoge ljude. Godinama smo svedoci tvrdnji da masnoće treba izbaciti iz ishrane zbog straha od debljanja, ali istina je da nas to nije daleko odvelo. Iako smo pribegli opcijama ili proizvodima sa niskim sadržajem masti, stopa gojaznosti nastavlja da raste, jer je uključivanje masti u ishranu zapravo dobro sredstvo za gubitak težine.
Masnoća je izvor života, poručuju stručnjaci. Iako masti u ishrani i telesne masti dele reč „mast“, one su veoma različite i zapravo imaju vrlo malo zajedničkog. Masti u ishrani su jedan od esencijalnih makronutrijenata u našoj ishrani i ključne su za ljudsko zdravlje. Masti u svojim prirodnim oblicima hrane su gradivni blokovi za naše hormone, mozak i nervno tkivo, zaštitne slojeve naših ćelija, pomažu u kontroli i kontroli upale i pomažu nam da apsorbujemo vitalne hranljive materije, uključujući vitamine A, D, E i K.
Dijeta masti u obliku triglicerida, holesterola i esencijalnih masnih kiselina nas izoluju, štite naše vitalne organe i koriste se kao izvor uskladištene energije. Dakle, ako želite da se oslobodite viška kilograma koji su godinama bili verni vašem telu, u svoju ishranu uključite zdrave masti kao što su avokado, jaja, losos, maslinovo ulje, semenke i orašasti plodovi.
Prema rečima stručnjaka, naš mozak žudi za dugolančanim omega-3 masnim kiselinama i mineralima kao što su magnezijum i cink, koji su prisutni u ovim izvorima mononezasićenih i polinezasićenih masti. Konzumiranje zdravih masti može pomoći u kognitivnim funkcijama, pamćenju, raspoloženju, pa čak i neuroplastičnosti, što je ključno za učenje novih veština i širenje našeg osećaja za kreativnost.
Uz dovoljnu količinu unesenih masti, obezbeđujemo bolju asimilaciju hranljivih materija, bolju apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, bolje funkcionisanje organizma u celini… Sve to je više nego dovoljno da opravda onih nekoliko kašika maslinovog ulja koje stavljamo u salatu… Ipak, nikako ne zaboravite na uravnoteženu ishranu koja uključuje sve mikronutrijente, jer ćete tek na taj način adekvatno brinuti o svom zdravlju i zdravom izgledu. I ne zaboravite – pre bilo kakve veće promene u ishrani, obavezno se konsultujte se sa svojim lekarom!
Izvor: Elle Si
Fotografije za naslovni kolaž: Farhad Ibrahimzade/Unsplash; Calum Lewis/Unsplash