Naučnik tvrdi: „Doručak je jednako opasan kao i pušenje!“
Da li jesti malo ili mnogo za doručak? Mišljenja javnosti i stručnjaka podeljena su povodom ovog pitanja. Postoji jedan naučnik, međutim, koji doručak kao takav dovodi u pitanje i smatra da bi trebalo obavezno da ga preskočimo.
Njegovo ime je Terens Kili i on se bavi biohemijom. U svojoj knjizi Doručak je opasan obrok, on je, između ostalog, napisao da „najvažniji obrok u toku dana“ donosi više štete nego koristi.
Ovom naučniku je u pedesetim dijagnostikovan dijabetes. On nije ni bio svestan da ima ovu bolest, dok njegova žena nije posumnjala i predložila mu da se testira na dijabetes. Nažalost, njene sumnje su potvrđene. Nakon dijagnoze, Kili je počeo da beleži nivoe šećera u krvi posle svojih obroka. Tada je primetio da ima naročito povišen nivo šećera u krvi nakon doručka.
Vrlo brzo on je primetio i nešto još zanimljivije. Naime, kada bi preskočio doručak, opao bi njegov nivo šećera u krvi, a posle ostalih obroka bi ostao na normalnom nivou. Kili je na osnovu ovog eksperimenta zaključio da doručak kod nekih ljudi izaziva metabolički sindrom.
Metabolički sindrom nije bolest, već grupa simptoma i fizičkih karakteristika koji ukazuju da ste u velikom riziku da obolite od dijabetesa, ako ga već nemate. U ove simptome i fizičke karakteristike spadaju: gojaznost (posebno u predelu stomaka), visok nivo šećera u krvi, visok nivo triglicerida, povišen krvni pritisak i nizak nivo HDL (dobrog) holesterola.
Kili tvrdi da ovi simptomi ostavljaju iste negativne posledice na krvne sudove kao i redovno dugogodišnje pušenje, zbog čega nam on predlaže da ne doručkujemo ako planiramo da živimo dugo.
Šta drugi eksperti misle o ovom predlogu?
Neki od njih smatraju da je Kili generalizovao svoj slučaj na celu populaciju, iako svako od nas različito reaguje na obroke u toku dana. Drugi pak tvrde da ljudi ne bi trebalo da se odreknu doručka, a posebno ne deca, jer nam on daje neophodnu energiju na početku dana. Oni takođe navode da nije svaki doručak isti, te je važno da se na vašem jutarnjem meniju nađu zdrave namirnice.
Ostali stručnjaci koji delimično podržavaju Kilijev predlog rekli su da treba da obraćamo pažnju na potrebe svog organizma i preskočimo doručak ako ujutru ne osećamo veliku glad. Isti eksperti tvrde da je bitno šta i koliko jedemo tokom celog dana, a manje je bitno kada tačno to radimo.
Kakav je vaš stav po ovom pitanju? Da li ćete nastaviti da uživate u doručku ili ste spremni da ga ubuduće preskočite zarad smanjenja rizika od dobijanja dijabetesa?
Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: Ali Inay