5 razloga zašto treba da jedete trešnje
Fraza „dodati trešnju na vrh“, pored metaforičnog, može imati i doslovno značenje, posebno kada su u pitanju zdravstvene blagodeti. Ovi mali rubincrveni plodovi slatko-kiselkastog ukusa ne samo da predstavljaju odličan dodatak tortama, kolačima i raznim pecivima, već su sami po sebi moćan izvor antioksidanata. U nastavku otkrijte pet razloga zašto obavezno treba da ih uvrstite u svoju ishranu.
1. Otklanjaju nesanicu
Ako imate problema sa spavanjem ili uzimate suplemente melatonina pre spavanja jer imate nesanicu, svakako bi trebalo da dodate trešnje u svoju ishranu. One sadrže melatonin i stoga prirodno podstiču zdrav i kvalitetan san.
2. Snižavaju holesterol
Istraživanja su pokazala da trešnje, a posebno sokovi i pića napravljeni od njih, blagotvorno snižavaju LDL holesterol, koji je najviše odgovoran za veći rizik od srčanog udara. Sok od trešanja može biti koristan i za čišćenje masne jetre, jer smanjuje trigliceride.
3. Regulišu krvni pritisak i sprečavaju dijabetes
Trešnje pomažu u regulisanju i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju. Ovo voće, zbog svoje kiselosti, ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skokove insulina i na taj način sprečava dijabetes. Osim toga, trešnje su odličan izvor ugljenih hidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.
4. Smanjuju simptome artritisa i gihta
Trešnje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu olakšati bol, a dobre su i za pacijente sa osteoporozom jer pružaju zaštitu od habanja ćelija. Međutim, ono što je još važnije jeste činjenica da ovo voće ublažava bolove koji se javljaju kao posledica artritisa i gihta.
5. Popravljaju raspoloženje
Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, odlično poboljšavaju raspoloženje jer smanjuju nivo kortizola – hormona stresa.
Izvor: The Economic Times
Naslovna fotografija: Joanna Kosinska/Unsplash