5 ukusnih namirnica koje su svojevremeno smatrane odvratnim
O hrani se sve češće vode debate. Ljudi raspravljaju o bureku sa sirom, ispravnosti dodavanja pavlake za kuvanje pasti karbonare i mnogim drugim gastro „gresima“, koji nisu baš toliko bitni, kada se sve uzme u obzir.
No, stavnovi o hrani se menjaju izuzetno brzo. Ne tako davno, namirnice koje danas važe za delikates, smatrane su užasnim i hranom za najsiromašnije ljude i domaće životinje. Otkrijte u narednim redovima koje namirnice su imale ovu sudbinu…
Jastog
Jastog se danas služi u luksuznim restoranima i mnogima je omiljeni morski specijalitet. Kada je kolonizovan severnoamerički kontinent, međutim, bilo je toliko puno jastoga, da je u međuvremenu dosadio ljudima i postao hrana za zatvorenike, siromašne i stoku, a neki su ga čak koristili i kao mamac za ribe. Tek u 19. veku su imućniji slojevi otkrili njegove čari i od tada važi za njihov prvi izbor u restoranima u kojima se služe morski specijaliteti.
Pileća krilca
Malo ko može odoleti sočnim pilećim krilcima, naročito kada su napravljena na roštilju. Ne smeta nam čak i što se skroz umažemo kad ih jedemo rukama, jer drugačije nije ni moguće. Ne toliko davno, međutim, pileća krilca su smatrana za najgori deo pileta i u najboljem slučaju su se koristila za supu.
Krompir
Kada je krompir donet u Evropu iz Novog sveta, stanovnici starog kontinenta nisu ga baš prihvatili sa entuzijazmom i uglavnom su njim hranili svinje. Verovali ili ne, u Francuskoj sredinom 18. veka je čak bilo zabranjeno saditi krompir, jer se verovalo da on izaziva lepru. Tek kada je jedan francuski apotekar okusio ovu namirnici u zarobljeništvu tokom Sedmogodišnjeg rata i primetio da mu nije škodila, a kasnije kada je pušten na slobodu i obavestio svoje sunarodnike o tome, krompir je postao deo francuske kujne.
Losos
Populacija lososa u Evropi se rapidno smanjuje. Danas je možda teško poverovati, ali ova riba je zbog svoje dostupnosti u jednom trenutku dosadila Evropljanima. Stvari su otišle toliko daleko da su čak i sluge u svojim ugovorima naznačili poslodavcima da su spremni da jedu obroke sa lososom samo ograničen broj puta.
Beli luk
U anglosaksonskim zemljama ljudi su svojevremeno s prezirom komentarisali ljude koji jedu beli luk, verovatno s ciljem da uvrede mediterance. Ta uvreda je prisutna i Šekspirovim delima. S imigracijom ljudi iz zemalja Južne Evrope u SAD i Veliku Britaniji, tamošnje stanovništvo se upoznalo sa mediteranskom kuhinjom i, logično, zavolelo je. Ako danas pratite američke i britanske kulinarske emisije, sigurni ste primetili da se beli luk stavlja u bukvalno svaki slani obrok, a ponekad se u njemu i preteruje.
Izvor: Cracked
Naslovna fotografija: David B Townsend on Unsplash