Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 ukusnih namirnica koje su svojevremeno smatrane odvratnim

AUTOR: Aleksandar Maksimović 17 Aug, 2022
5 ukusnih namirnica koje su svojevremeno smatrane odvratnim

O hrani se sve češće vode debate. Ljudi raspravljaju o bureku sa sirom, ispravnosti dodavanja pavlake za kuvanje pasti karbonare i mnogim drugim gastro „gresima“, koji nisu baš toliko bitni, kada se sve uzme u obzir.

No, stavnovi o hrani se menjaju izuzetno brzo. Ne tako davno, namirnice koje danas važe za delikates, smatrane su užasnim i hranom za najsiromašnije ljude i domaće životinje. Otkrijte u narednim redovima koje namirnice su imale ovu sudbinu…

Jastog

Jastog se danas služi u luksuznim restoranima i mnogima je omiljeni morski specijalitet. Kada je kolonizovan severnoamerički kontinent, međutim, bilo je toliko puno jastoga, da je u međuvremenu dosadio ljudima i postao hrana za zatvorenike, siromašne i stoku, a neki su ga čak koristili i kao mamac za ribe. Tek u 19. veku su imućniji slojevi otkrili njegove čari i od tada važi za njihov prvi izbor u restoranima u kojima se služe morski specijaliteti.

Pileća krilca

Malo ko može odoleti sočnim pilećim krilcima, naročito kada su napravljena na roštilju. Ne smeta nam čak i što se skroz umažemo kad ih jedemo rukama, jer drugačije nije ni moguće. Ne toliko davno, međutim, pileća krilca su smatrana za najgori deo pileta i u najboljem slučaju su se koristila za supu.

Krompir

Kada je krompir donet u Evropu iz Novog sveta, stanovnici starog kontinenta nisu ga baš prihvatili sa entuzijazmom i uglavnom su njim hranili svinje. Verovali ili ne, u Francuskoj sredinom 18. veka je čak bilo zabranjeno saditi krompir, jer se verovalo da on izaziva lepru. Tek kada je jedan francuski apotekar okusio ovu namirnici u zarobljeništvu tokom Sedmogodišnjeg rata i primetio da mu nije škodila, a kasnije kada je pušten na slobodu i obavestio svoje sunarodnike o tome, krompir je postao deo francuske kujne.

Losos

Populacija lososa u Evropi se rapidno smanjuje. Danas je možda teško poverovati, ali ova riba je zbog svoje dostupnosti u jednom trenutku dosadila Evropljanima. Stvari su otišle toliko daleko da su čak i sluge u svojim ugovorima naznačili poslodavcima da su spremni da jedu obroke sa lososom samo ograničen broj puta.

Beli luk

U anglosaksonskim zemljama ljudi su svojevremeno s prezirom komentarisali ljude koji jedu beli luk, verovatno s ciljem da uvrede mediterance. Ta uvreda je prisutna i Šekspirovim delima. S imigracijom ljudi iz zemalja Južne Evrope u SAD i Veliku Britaniji, tamošnje stanovništvo se upoznalo sa mediteranskom kuhinjom i, logično, zavolelo je. Ako danas pratite američke i britanske kulinarske emisije, sigurni ste primetili da se beli luk stavlja u bukvalno svaki slani obrok, a ponekad se u njemu i preteruje.

Izvor: Cracked
Naslovna fotografija: David B Townsend on Unsplash

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…