• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
5 ukusnih namirnica koje su svojevremeno smatrane odvratnim

5 ukusnih namirnica koje su svojevremeno smatrane odvratnim

Aleksandar Maksimović
17.08.2022. 2 min Gourmet

O hrani se sve češće vode debate. Ljudi raspravljaju o bureku sa sirom, ispravnosti dodavanja pavlake za kuvanje pasti karbonare i mnogim drugim gastro „gresima“, koji nisu baš toliko bitni, kada se sve uzme u obzir.

No, stavnovi o hrani se menjaju izuzetno brzo. Ne tako davno, namirnice koje danas važe za delikates, smatrane su užasnim i hranom za najsiromašnije ljude i domaće životinje. Otkrijte u narednim redovima koje namirnice su imale ovu sudbinu…

Jastog

Jastog se danas služi u luksuznim restoranima i mnogima je omiljeni morski specijalitet. Kada je kolonizovan severnoamerički kontinent, međutim, bilo je toliko puno jastoga, da je u međuvremenu dosadio ljudima i postao hrana za zatvorenike, siromašne i stoku, a neki su ga čak koristili i kao mamac za ribe. Tek u 19. veku su imućniji slojevi otkrili njegove čari i od tada važi za njihov prvi izbor u restoranima u kojima se služe morski specijaliteti.

Pileća krilca

Malo ko može odoleti sočnim pilećim krilcima, naročito kada su napravljena na roštilju. Ne smeta nam čak i što se skroz umažemo kad ih jedemo rukama, jer drugačije nije ni moguće. Ne toliko davno, međutim, pileća krilca su smatrana za najgori deo pileta i u najboljem slučaju su se koristila za supu.

Krompir

Kada je krompir donet u Evropu iz Novog sveta, stanovnici starog kontinenta nisu ga baš prihvatili sa entuzijazmom i uglavnom su njim hranili svinje. Verovali ili ne, u Francuskoj sredinom 18. veka je čak bilo zabranjeno saditi krompir, jer se verovalo da on izaziva lepru. Tek kada je jedan francuski apotekar okusio ovu namirnici u zarobljeništvu tokom Sedmogodišnjeg rata i primetio da mu nije škodila, a kasnije kada je pušten na slobodu i obavestio svoje sunarodnike o tome, krompir je postao deo francuske kujne.

Losos

Populacija lososa u Evropi se rapidno smanjuje. Danas je možda teško poverovati, ali ova riba je zbog svoje dostupnosti u jednom trenutku dosadila Evropljanima. Stvari su otišle toliko daleko da su čak i sluge u svojim ugovorima naznačili poslodavcima da su spremni da jedu obroke sa lososom samo ograničen broj puta.

Beli luk

U anglosaksonskim zemljama ljudi su svojevremeno s prezirom komentarisali ljude koji jedu beli luk, verovatno s ciljem da uvrede mediterance. Ta uvreda je prisutna i Šekspirovim delima. S imigracijom ljudi iz zemalja Južne Evrope u SAD i Veliku Britaniji, tamošnje stanovništvo se upoznalo sa mediteranskom kuhinjom i, logično, zavolelo je. Ako danas pratite američke i britanske kulinarske emisije, sigurni ste primetili da se beli luk stavlja u bukvalno svaki slani obrok, a ponekad se u njemu i preteruje.

Izvor: Cracked
Naslovna fotografija: David B Townsend on Unsplash

Oznake:

hranaistorijanamirnicezanimljivosti

Podeli

Zaprati Autor

Aleksandar Maksimović

Veliki fan muzike, filmova i političkih rasprava na slavama.

Ostali članci

Izađi mi na teglu: Počinje deveta sezona, a ako je baš vaš ajvar najbolji, prijavite se
Prethodni

Izađi mi na teglu: Počinje deveta sezona, a ako je baš vaš ajvar najbolji, prijavite se

Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?
Sledeći

Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?

Sledeći
Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?
18.08.2022.

Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?

Prethodni
17.08.2022.

Izađi mi na teglu: Počinje deveta sezona, a ako je baš vaš ajvar najbolji, prijavite se

Izađi mi na teglu: Počinje deveta sezona, a ako je baš vaš ajvar najbolji, prijavite se

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖