Sve o trovanju pečurkama: Otrovne materije razaraju jetru i bubrege, a ovo je najopasnija vrsta u Srbiji
Slučaj trovanja pečurkama u Šapcu je dobro upozorenje da sa ovom vrstom namirnice moramo uvek biti na oprezu. Kako stručnjaci kažu, pečurke čak ne moraju da budu otrovne da bi izazvale trovanje.
Najmanje pet osoba iz Šapca i jedna iz Beograda primljene su na Odeljenje za toksikologiju VMA posle konzumiranja gljiva, koje su kupili na šabačkoj pijaci. Sakupljač gljiva Goran Milosavljević i sam je pre 16 godina bio žrtva trovanja, ali je, srećom, sve prošlo bez težih posledica. Od tada je rešio da nauči sve o opasnostima koje vrebaju one koji uživaju u ovom specijalitetu, a za Nova.rs je otkrio savete koji mogu nekome spasiti život.
„Ko god želi da se bavi branjem pečuraka prvo mora da nauči da razlikuje otrovne od neotrovnih, jestive od nejestivih. Ali, nažalost, dešava se da se otrovne pečurke pojave i na pijaci, što je, čini se, bio slučaj i u Šapcu. Slične stvari se dešavaju svuda po Srbiji pa i u Beogradu, a inspekcije ne rade dovoljno svoj posao“, objašnjava Goran Milosavljeivć.
Po njegovim rečima među najopasnijim otrovnim gljivama na našim prostorima je bela pupavka, jer podseća na neke jestive koje su popularne kod ljudi, kao što je rudnjača. Kod gljiva postoje dve vrste trovanja, digestivno, što je lakši oblik. Praćen je povraćanjem, dijarejom, ponekad grčevima u stomaku, drhtavicom i znojenjem. Prvi simptomi se javljaju sat, dva posle konzumacije. Trovanje jeste neprijatno i bolno, ali traje nekoliko dana i nije smrtonosno, kaže ovaj sakuplljač gljiva.
„Druga vrsta trovanja, što je moguće i slučaj sa nekim od pacijenata koji su primjeni na toksikologiju VMA, je mnogo opasnija i može biti i smtonosna, zbog supstanci koje se nalaze u otrovnijim vrstama. Simptomi se javljau posle jednog dana, a ponekad čaki posle desetak dana. Otrovne materije iz pečuraka pre svega napadaju jetru i bubrege i razaraju ih. Posledice mogu biti i fatalne, a dešava se i da otrovani ljudi ostaju invalidi, moraju na dijalizu zbog oštećenja bubrega ili čak i na transplataiju organa, ako je stradala jetra“, objašnjava Milosavljević.
Vrlo je važno što pre otići kod lekara, jer je svaki sat važan.
Pečurke su alergeni, pa se stoga ne treba da ih jedu deca mlađa od 5 godina.
Po rečima Milosavljevića, po opisu otrovnih gljiva koji su se pojavili u medijima, uz ogradu, u pitanju je pečurka „zavodnica“.
„Kod pečuraka je vrlo opasno što je dovoljno jedna jedina da se ljudi potruju. Ja lično sam se otrovao pečurkama, pre 16, 17 godina. Srećom, to je bilo digestivno trovanje, imao sam problema sa stomakom, ali se sve završilo bez težih posledica. Tada sam odlučio da naučim sve o pečurkama, a prvo i osnovno je razlikovati otrovne od neotrovnih“, objašnjava Goran Milosavljević.
Posebno je otežavajuća okolnost što često jestive pečurke imaju svoje „parnjake“ među otrovnim. Zbog toga je potrebno obratiti posebnu pažnju ukoliko ih ljudi beru, ali i kupovina na pijacama može biti rizična ukoliko je prodavac nedovoljno stručan pa mu se potkrade otrovna među jestive.
Izvor: Nova.rs
Naslovna fotografija: Shutterstock