Recept za banana hleb Megan Markl koji ćete obožavati
Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, oduvek je volela da kuva i peče razne poslastice. Pre nego što se udala za princa Harija, podelila je neke od svojih omiljenih recepata na svom sada nepostojećem blogu The Tig. Tokom svoje prve kraljevske turneje u inostranstvu 2018. godine, Megan je impresionirala kada je ispekla hleb od banane za lokalne farmere u ruralnom Novom Južnom Velsu. U čemu je tajna njenog recepta otkrijte u nastavku.
Megan Markl nikada nije bila nepoznanica u svetu gastronomije, a pre 4 godine objavila je zbirku recepata pod nazivom Zajedno: kuvar naše zajednice. Dok je imala više slobodnog vremena, delom zbog pandemije, delom zbog trudnoće, eksperimentisala je sa jednom od svojih omiljenih poslastica – banana bredom, odnosno hlebom od banane. Megan Markl je predstavila ovaj recept tokom svog prvog kraljevskog putovanja sa suprugom princem Harijem, a mi vam ga ovom prilikom otkrivamo.
Tajni sastojak koji Megan dodaje u svoj banana hleb
Megan vodi računa o zdravlju i liniji, pa stoga bira zdrave namirnice i dobro izbalansirane obroke. Ona prednost daje voću i povrću, pa na taj način može da uživa u ukusnim jelima i poslasticama, bez griže savesti.
Stoga ne čudi što je vojvotkinja od Saseksa u svoj hleb od banane uključila jedan dodatni sastojak koji je odličan saveznik dobrog zdravlja i brzog metabolizma. U pitanju je đumbir, koji se smatra antiinflamatornim agensom, koji sadrži jedinjenja slična antioksidantima nazvana fitonutrijenti koja mogu smanjiti oštećenje ćelija. Đumbir takođe može sprečiti nastanak upale smanjenjem aktivnosti ćelijskih signala. Istraživanja pokazuju da đumbir ima svojstva ublažavanja bolova, može umiriti uznemireni stomak, pomoći u prevenciji srčanih bolesti i smanjiti rizik od raka. On ovom receptu daje blago ljutkastu notu, koja stvara odličan kontrast sa slatkim bananama i čokoladom.
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 3 banane
- 300 grama brašna
- kašičica sode bikarbone
- 50 grama belog šećera
- 50 grama smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- ¼ kašičice soli
- 100 grama putera
- kašičica ekstrakta vanile
- kašika orašastih plodova
- nekoliko kockica čokolade (po želji)
- 1 do 2 kašičice mlevenog đumbira
Priprema:
Prvo pomešati puter i šećer, pa dodati vanilu, cimet i prstohvat soli i sve dobro izmešati. U drugoj činiji ogulite zrele banane i izgnječite ih viljuškom. Dodajte banane u puter, šećer i jaja. Zagrejte rernu na 200 stepeni i podmažite pleh maslacem. Umešajte kašičicu sode bikarbone u brašno i dodajte u mešavinu od banane. Kada se sve dobro sjedini, dodati kašiku mlevenih orašastih plodova, đumbir i, po želji, malo seckane čokolade. Sve izmešati i staviti u obložen kalup. Kada se rerna zagreje, ubacite pleh i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj kolač bocnite čačkalicom da proverite da li je pečen. Ukoliko je čačkalica suva, kolač je gotov. On odlično ide uz čaj ili kafu, a pošto je zdrav i nije previše sladak, možete ga jesti i za doručak. Uživajte!
Izvor: Elle Si
Naslovna fotografija: EPA-EFE/JULIAN SMITH