Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike
Došao je period praznične atmosfere, a samim tim i ukrašavanja naših domova. Osim toga, Nova godina je često povod za porodična okupljanja, ali i za pravljenje različitih specijaliteta. U nastavku teksta, nudimo vam recept za pravljenje kolača u obliku jelke koji će posebno obradovati vaše mališane.
Ako ste ikada pravili čuvene makarunse, onda vam pravljenje ovog kolača neće predstavljati problem, jer su makarunsi i kremasti fil sve od čega se on sastoji.
Sastojci za makarunse
100g bademovog brašna
100g šećera
85g belanaca
85g šećera
½ kašičice soli
¼ kašičice ekstrakta vanile
Sastojci za fil
100g kupovnog pudinga od vanile
90g krem sira
30g maskarpone sira
30g šećera u prahu
Priprema
Bademovo brašno i šećer u prahu sjedinite u blenderu. Dobijenu smesnu prosejte, a potom ostavite sa strane. Belanca umutite sa prstohvatom soli, a onda dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne očvrsne. Dodajte vanilu i malo zelene boje za kolače i nastavite da mutite. Promešajte obe smese i sipajte u špric za kolače. Pek papir pričvrstite za pleh i sipajte smesu. Pravite krugove različite veličine. Dobro protresite pleh. Pleh sa smesom ubacite u rernu na 150° na oko 15-18 minuta.
Dok se testo peče, uzmite drugu činiju u kojoj ćete da umutite šlag, krem sir i maskarpone. Filu potom dodajte šećer u prahu.
Kada makarunsi iz rerne budu gotovi, ponovo uzmite špric za kolače u koji ćete sipati fil. U tankom sloju fil nanesite na makaruns, koji ćete prvo ukrasiti dekorativnim kuglicama, a potom prekriti novim makarunsom. Postupak ponavljajte sve dok ne napravite jelku.