Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Probajte savršen božićni punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

AUTOR: CityMagazine 04 Jan, 2021
Probajte savršen božićni punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

Ništa tako ne prija po hladnom danu kao šolja omiljenog toplog napitka. No, umesto omiljenog čaja, tople čokolade ili kuvanog vina, ove praznične sezone predlažemo vam jedan nov, čaroban recept, i to za topli punč, po uzoru na popularnu seriju Downton Abbey. Ukolko ste fan ove serije, verovatno znate o kom napitku je reč, a ukoliko ne, verujemo da će vas naredni redovi inspirisati da ga i sami isprobate i uživate u njegovom bogatom, aromatičnom ukusu.  

Reč je o napitku koji se uglavnom pravi od sajdera ili ejl piva, a koji je deo britanske božićne tradicije stotinama godina. U 18. veku bio je običaj da se za Bogojavljensku noć prijatelji i komšije pozovu na karte i večeru. Na samom kraju večeri, na sto se iznosila velika činija puna pečenih jabuka i sajdera ili ejla. Prvo bi svaka osoba zagrabila po jednu jabuku i pojela je, a zatim bi činija bila prosleđena dalje kako bi se svi poslužili punčom i nazdravili jedni sa drugima za dobro zdravlje.

Do trenutka koji prati serija Downton Abbey, tradicija ispijanja ovog punča sa Bogojavljenske noći pomerena je na Božić, a pečene jabuke počele su da se služe samo kao dekoracija. U devetoj epizodi pete sezone, imamo priliku da vidimo kako izgledaju pripreme za ovaj veliki praznik. Dejzi priprema ćurku, dok posluga pažljivo presipa punč iz bakarnih kotlića u staklene čaše. Nakon toga, svi pevaju božićne pesme i nazdravljaju punčem.

Ukoliko vam je ova priča bila inspirativna, u nastavku pogledajte kako i sami, vrlo lako, možete pripremiti ovaj topli napitak i uživati sa svojim najdražima za Božić ili neko drugo zimsko veče…

Potrebno je:

  • 600 ml sajdera od jabuke
  • 200 ml šerija
  • 450 g tamnosmeđeg šećera
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog đumbira
  • 1 štapić cimeta

Za serviranje:

  • 3 do 4 manje jabuke
  • 3 l sajdera od jabuke
  • 2 limuna, tanko isečena
  • štapići cimeta

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C.

U manjoj šerpi pomešajte sajder (600 ml) i šeri, pa pustite da se krčka na umerenoj temperaturi, vodeći računa da tečnost ne proključa. Dodajte šećer, muskatni oraščić, đumbir i cimet, pa nastavite da krčkate, mešajući, sve dok se šećer ne istopi. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane da se hladi.

Jabuke dobro operite, pa ih cele složite u manji pleh ili tepsiju za pečenje, i pecite oko 20 do 30 minuta, dok ne postanu meke, što najlakše možete proveriti nožem. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

Za serviranje, u veliku činiju za punč sipajte pripremljenu sajder mešavinu, a zatim dodajte i ostatak običnog sajdera (3 l), pa sve dobro promešajte. Ubacite pečene jabuke, kriške limuna i štapiće cimeta za dekoraciju, pa kutlačom sipjate u čaše i uživajte.

Živeli!

Izvor: Town & Country

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Francuskinje petkom više ne nose farmerke i žele da i vi činite isto: Razlog je više nego ubedljiv

Ukoliko na Instagramu pratite dosta Francuskinja, koje sa razlogom važe za ikone stila, verujemo da ste u poslednje vreme primetili…

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Čaj od cimeta koji topi kilograme i ubrzava metabolizam: Ako ga pijete na ovaj način, nećete propustiti fantastične rezultate

Kada je u pitanju postizanje zdrave težine, ljudi najčešće pribegavaju raznim trendi dijetama i tabletama za mršavljenje, potcenjujući važnost zdrave…

„Sve je na prodaju, i integritet i obraz”: Nina Radulović na Instagramu reklamira ekološku katastrofu u Majdanpeku

Postoji ona stara narodna, “nije važno šta se piše, samo stavi lepu sliku”, pa su se izgleda tom logikom vodili…

Najnovije - Gastro

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada…

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Nazvani „Crème de la Crème Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svetski rekord za…

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma…