• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Probajte savršen punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

Probajte savršen punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

CityMagazine
30.12.2022. 3 min Recepti

Ništa tako ne prija po hladnom danu kao šolja omiljenog toplog napitka. No, umesto omiljenog čaja, tople čokolade ili kuvanog vina, ove praznične sezone predlažemo vam jedan nov, čaroban recept, i to za topli punč, po uzoru na popularnu seriju Downton Abbey. Ukolko ste fan ove serije, verovatno znate o kom napitku je reč, a ukoliko ne, verujemo da će vas naredni redovi inspirisati da ga i sami isprobate i uživate u njegovom bogatom, aromatičnom ukusu.  

Reč je o napitku koji se uglavnom pravi od sajdera ili ejl piva, a koji je deo britanske božićne tradicije stotinama godina. U 18. veku bio je običaj da se za Bogojavljensku noć prijatelji i komšije pozovu na karte i večeru. Na samom kraju večeri, na sto se iznosila velika činija puna pečenih jabuka i sajdera ili ejla. Prvo bi svaka osoba zagrabila po jednu jabuku i pojela je, a zatim bi činija bila prosleđena dalje kako bi se svi poslužili punčom i nazdravili jedni sa drugima za dobro zdravlje.

Do trenutka koji prati serija Downton Abbey, tradicija ispijanja ovog punča sa Bogojavljenske noći pomerena je na Božić, a pečene jabuke počele su da se služe samo kao dekoracija. U devetoj epizodi pete sezone, imamo priliku da vidimo kako izgledaju pripreme za ovaj veliki praznik. Dejzi priprema ćurku, dok posluga pažljivo presipa punč iz bakarnih kotlića u staklene čaše. Nakon toga, svi pevaju božićne pesme i nazdravljaju punčem.

Probajte savršen punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

Ukoliko vam je ova priča bila inspirativna, u nastavku pogledajte kako i sami, vrlo lako, možete pripremiti ovaj topli napitak i uživati sa svojim najdražima za Božić ili neko drugo zimsko veče…

Potrebno je:

  • 600 ml sajdera od jabuke
  • 200 ml šerija
  • 450 g tamnosmeđeg šećera
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog đumbira
  • 1 štapić cimeta

Za serviranje:

  • 3 do 4 manje jabuke
  • 3 l sajdera od jabuke
  • 2 limuna, tanko isečena
  • štapići cimeta
Probajte savršen punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C.

U manjoj šerpi pomešajte sajder (600 ml) i šeri, pa pustite da se krčka na umerenoj temperaturi, vodeći računa da tečnost ne proključa. Dodajte šećer, muskatni oraščić, đumbir i cimet, pa nastavite da krčkate, mešajući, sve dok se šećer ne istopi. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane da se hladi.

Jabuke dobro operite, pa ih cele složite u manji pleh ili tepsiju za pečenje, i pecite oko 20 do 30 minuta, dok ne postanu meke, što najlakše možete proveriti nožem. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

Za serviranje, u veliku činiju za punč sipajte pripremljenu sajder mešavinu, a zatim dodajte i ostatak običnog sajdera (3 l), pa sve dobro promešajte. Ubacite pečene jabuke, kriške limuna i štapiće cimeta za dekoraciju, pa kutlačom sipjate u čaše i uživajte.

Probajte savršen punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

Živeli!

Izvor: Town & Country

Fotografije: Pinterest

Oznake:

aromatični napitakbožićna trpezadownton abbeypunčserija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Recept za praznične medenjake: Jednostavno, hrskavo i preukusno
Prethodni

Recept za praznične medenjake: Jednostavno, hrskavo i preukusno

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike
Sledeći

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Sledeći
Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike
30.12.2022.

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Prethodni
29.12.2022.

Recept za praznične medenjake: Jednostavno, hrskavo i preukusno

Recept za praznične medenjake: Jednostavno, hrskavo i preukusno

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖