Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Probajte savršen božićni punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

AUTOR: CityMagazine 04 Jan, 2021
Probajte savršen božićni punč po uzoru na seriju „Downton Abbey”

Ništa tako ne prija po hladnom danu kao šolja omiljenog toplog napitka. No, umesto omiljenog čaja, tople čokolade ili kuvanog vina, ove praznične sezone predlažemo vam jedan nov, čaroban recept, i to za topli punč, po uzoru na popularnu seriju Downton Abbey. Ukolko ste fan ove serije, verovatno znate o kom napitku je reč, a ukoliko ne, verujemo da će vas naredni redovi inspirisati da ga i sami isprobate i uživate u njegovom bogatom, aromatičnom ukusu.  

Reč je o napitku koji se uglavnom pravi od sajdera ili ejl piva, a koji je deo britanske božićne tradicije stotinama godina. U 18. veku bio je običaj da se za Bogojavljensku noć prijatelji i komšije pozovu na karte i večeru. Na samom kraju večeri, na sto se iznosila velika činija puna pečenih jabuka i sajdera ili ejla. Prvo bi svaka osoba zagrabila po jednu jabuku i pojela je, a zatim bi činija bila prosleđena dalje kako bi se svi poslužili punčom i nazdravili jedni sa drugima za dobro zdravlje.

Do trenutka koji prati serija Downton Abbey, tradicija ispijanja ovog punča sa Bogojavljenske noći pomerena je na Božić, a pečene jabuke počele su da se služe samo kao dekoracija. U devetoj epizodi pete sezone, imamo priliku da vidimo kako izgledaju pripreme za ovaj veliki praznik. Dejzi priprema ćurku, dok posluga pažljivo presipa punč iz bakarnih kotlića u staklene čaše. Nakon toga, svi pevaju božićne pesme i nazdravljaju punčem.

Ukoliko vam je ova priča bila inspirativna, u nastavku pogledajte kako i sami, vrlo lako, možete pripremiti ovaj topli napitak i uživati sa svojim najdražima za Božić ili neko drugo zimsko veče…

Potrebno je:

  • 600 ml sajdera od jabuke
  • 200 ml šerija
  • 450 g tamnosmeđeg šećera
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog đumbira
  • 1 štapić cimeta

Za serviranje:

  • 3 do 4 manje jabuke
  • 3 l sajdera od jabuke
  • 2 limuna, tanko isečena
  • štapići cimeta

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C.

U manjoj šerpi pomešajte sajder (600 ml) i šeri, pa pustite da se krčka na umerenoj temperaturi, vodeći računa da tečnost ne proključa. Dodajte šećer, muskatni oraščić, đumbir i cimet, pa nastavite da krčkate, mešajući, sve dok se šećer ne istopi. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane da se hladi.

Jabuke dobro operite, pa ih cele složite u manji pleh ili tepsiju za pečenje, i pecite oko 20 do 30 minuta, dok ne postanu meke, što najlakše možete proveriti nožem. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

Za serviranje, u veliku činiju za punč sipajte pripremljenu sajder mešavinu, a zatim dodajte i ostatak običnog sajdera (3 l), pa sve dobro promešajte. Ubacite pečene jabuke, kriške limuna i štapiće cimeta za dekoraciju, pa kutlačom sipjate u čaše i uživajte.

Živeli!

Izvor: Town & Country

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…