• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Supa od luka, Shutterstock

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

CityMagazine
30.12.2022. 3 min Recepti

Ako želite da vaša praznična večera bude malo drugačija, možete da probate da spremite neko od ovih specijaliteta francuske kuhinje.

Supa od luka

POTREBNO JE:

  • 50 g puter,
  • 4 kašike ulja,
  • 4 veće glavice crnog luka,
  • 1 kašičica šećera,
  • 100 ml belog vina,
  • 2 kašike brašna,
  • 2 l goveđeg bujona,
  • so,
  • biber,
  • 6 kriški prepečenog hleba,
  • 100 g kačkavalja.

PRIPREMA:

Zagrejte puter i ulje. Dodajte crni luk isečen na rebra i propržite 2-3 minuta. Dodajte šećer, pa lagano pržite još 15-20 minuta, dok luk ne postane svetlosmeđ. Dodajte brašno, kratko promešajte, pa dodajte goveđi bujon i kuvajte još 30 minuta. Dodati so, biber i vino po želji. Nasecite kriške hleba, malo iz zapecite u rerni, zatim ih izvadite i narendajte preko kačkavalj, pa vratite u rernu da se kačkavalj istopi. Na dno tanjira stavite prepečen hleb, prelijte ga supom i poslužite toplo.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Tart, Shutterstock

Tart sa slaninom i povrćem

POTREBNO JE:

  • 150 g luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 50 g dimljene slanine,
  • 150 g tikvica,
  • 100 g šargarepe,
  • 50 g sira,
  • 60 g brašna,
  • 1/2 kašičice praška za pecivo,
  • 1/2 dl ulja,
  • 3 jaja,
  • so,
  • biber.

PRIPREMA:

Slaninu ispecite na tiganju bez dodatka masnoće. U jednu činiju stavite luk, beli luk, tikvice, šargarepu i slaninu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, sir, ulje, so i biber. Sve dobro izmešajte kašikom. Okrugli kalup prečnika 22 cm premažite sa maslacem i pospite brašnom. Ulijte smesu, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 – 35 minuta.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Pastrmka, Shutterstock

Pastrmka sa bademom

POTREBNO JE:

  • 4 fileta pastrmke,
  • 1 kašičica morske soli,
  • biber,
  • maslinovo ulje,
  • 2 limuna,
  • 50 g badema,
  • 1 veza peršuna.

PRIPREMA:

Filete pastrmke operite i dobro osušite papirnim ubrusom. Posolite morskom solju i pospite sveže mlevenim biberom. Peršun operite i iseckajte na sitno. Narendajte koru jednog limuna i iscedite sok od dva limuna. Badem iseckajte. Zagrejte tiganj i dodajte samo malo maslinovog ulja. Prvo pecite stranu sa kožom 4 – 5 minuta. Pažljivo okrenite i pecite još nekih 2-3 minuta. Ribu ostavite na zagrejanom tanjiru ili u blago ugrejanoj rerni. Za sos u tiganj, na preostalom ulju, propržite seckane bademe, dok ne dobiju zlatnu boju. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani peršun, sveže rendanu limunovu koru i sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ribu servirajte na zagrejane tanjire i pospite sa toplim sosom. Poslužite uz grilovano ili bareno povrće po želji.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Šatobrijan, Shutterstock

Šatobrijan

POTREBNO JE:

  • 400 g goveđeg filea,
  • svinjska mast,
  • so,
  • biber,
  • senf,
  • 300 g šargarepe,
  • 300 g graška,
  • 300 g paradajza,
  • 100 g maslaca,
  • 2 kriške prepečenog hleba.

PRIPREMA:

File posolite, pobiberite i premažite senfom, a potom kratko pecite na roštilju i prelivajte svinjskom mašću. Ispečeno meso isecite na deblje šnite, svaku stavite na komad prepečenog hleba i služite se povrćem skuvanim u slanoj vodi i prelivenim maslacom. Umesto predloženog povrća, možete da poslužite brokoli, tikvice, krompir.

Oznake:

francuska kuhinjaŠatobrijantart

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike
Prethodni

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Sledeći

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

Sledeći
Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
31.12.2022.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

Prethodni
30.12.2022.

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    festival autorskog filma
    Festival Autorskog Filma stiže, a ovo su 5 naslova koje morate da pogledate
    CityMagazine
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti" 20. decembra u mts Dvorani
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti” 20. decembra u mts Dvorani
    CityMagazine
    "Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo": Ognjen Mićović o seriji "Tvrđava"
    “Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo”: Ognjen Mićović o seriji “Tvrđava”
    CityMagazine
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    CityMagazine
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma "Ubistvo s predumišljajem" najviše svađali
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma “Ubistvo s predumišljajem” najviše svađali
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖