• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Supa od luka, Shutterstock

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

CityMagazine
30.12.2022. 3 Mins Read Recepti

Ako želite da vaša praznična večera bude malo drugačija, možete da probate da spremite neko od ovih specijaliteta francuske kuhinje.

Supa od luka

POTREBNO JE:

  • 50 g puter,
  • 4 kašike ulja,
  • 4 veće glavice crnog luka,
  • 1 kašičica šećera,
  • 100 ml belog vina,
  • 2 kašike brašna,
  • 2 l goveđeg bujona,
  • so,
  • biber,
  • 6 kriški prepečenog hleba,
  • 100 g kačkavalja.

PRIPREMA:

Povezani članci

Taste Atlas objavio listu najboljih jela i kuhinja na svetu u 2022: Evo gde je srpska pljeskavica

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Zagrejte puter i ulje. Dodajte crni luk isečen na rebra i propržite 2-3 minuta. Dodajte šećer, pa lagano pržite još 15-20 minuta, dok luk ne postane svetlosmeđ. Dodajte brašno, kratko promešajte, pa dodajte goveđi bujon i kuvajte još 30 minuta. Dodati so, biber i vino po želji. Nasecite kriške hleba, malo iz zapecite u rerni, zatim ih izvadite i narendajte preko kačkavalj, pa vratite u rernu da se kačkavalj istopi. Na dno tanjira stavite prepečen hleb, prelijte ga supom i poslužite toplo.

Tart, Shutterstock

Tart sa slaninom i povrćem

POTREBNO JE:

  • 150 g luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 50 g dimljene slanine,
  • 150 g tikvica,
  • 100 g šargarepe,
  • 50 g sira,
  • 60 g brašna,
  • 1/2 kašičice praška za pecivo,
  • 1/2 dl ulja,
  • 3 jaja,
  • so,
  • biber.

PRIPREMA:

Slaninu ispecite na tiganju bez dodatka masnoće. U jednu činiju stavite luk, beli luk, tikvice, šargarepu i slaninu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, sir, ulje, so i biber. Sve dobro izmešajte kašikom. Okrugli kalup prečnika 22 cm premažite sa maslacem i pospite brašnom. Ulijte smesu, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 – 35 minuta.

Pastrmka, Shutterstock

Pastrmka sa bademom

POTREBNO JE:

  • 4 fileta pastrmke,
  • 1 kašičica morske soli,
  • biber,
  • maslinovo ulje,
  • 2 limuna,
  • 50 g badema,
  • 1 veza peršuna.

PRIPREMA:

Filete pastrmke operite i dobro osušite papirnim ubrusom. Posolite morskom solju i pospite sveže mlevenim biberom. Peršun operite i iseckajte na sitno. Narendajte koru jednog limuna i iscedite sok od dva limuna. Badem iseckajte. Zagrejte tiganj i dodajte samo malo maslinovog ulja. Prvo pecite stranu sa kožom 4 – 5 minuta. Pažljivo okrenite i pecite još nekih 2-3 minuta. Ribu ostavite na zagrejanom tanjiru ili u blago ugrejanoj rerni. Za sos u tiganj, na preostalom ulju, propržite seckane bademe, dok ne dobiju zlatnu boju. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani peršun, sveže rendanu limunovu koru i sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ribu servirajte na zagrejane tanjire i pospite sa toplim sosom. Poslužite uz grilovano ili bareno povrće po želji.

Šatobrijan, Shutterstock

Šatobrijan

POTREBNO JE:

  • 400 g goveđeg filea,
  • svinjska mast,
  • so,
  • biber,
  • senf,
  • 300 g šargarepe,
  • 300 g graška,
  • 300 g paradajza,
  • 100 g maslaca,
  • 2 kriške prepečenog hleba.

PRIPREMA:

File posolite, pobiberite i premažite senfom, a potom kratko pecite na roštilju i prelivajte svinjskom mašću. Ispečeno meso isecite na deblje šnite, svaku stavite na komad prepečenog hleba i služite se povrćem skuvanim u slanoj vodi i prelivenim maslacom. Umesto predloženog povrća, možete da poslužite brokoli, tikvice, krompir.

Tags:

francuska kuhinjaŠatobrijantart

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Next

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

Next
31.12.2022.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

Previews
30.12.2022.

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Najnovije

Nikola Kojo potkačio RTS: „Ne bih da uđem u sferu politike…“
CityMagazine
Ova pesma je zamalo završila kao naš predstavnik na Evroviziji, a masna je krađa velikog hevi metal hita
CityMagazine
Meni dan miriše na Pako Raban: da li se sećate domaće pesme koja odaje poštovanje preminulom dizajneru
CityMagazine
Pesma našeg kandidata za odlazak na Evroviziju već postala hit u Hrvatskoj
CityMagazine
Vikend preporuke 3-5.2.
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖