• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Čorba od bundeve, foto: Shutterstock

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

CityMagazine
31.12.2022. 3 min Recepti

Svaka zemlja ima svoje specijalitete, a ova hrana se priprema u Engleskoj tokom praznika. Napravili smo vam kompletan meni.

Čorba od bundeve

POTREBNO JE: 500 g bundeve, 1,5 l mleka, 1/2 limuna, kora 1 pomorandže, 1/2 kašičice cimeta, 4 kriške belog hleba, 1 jaje, maslac, so.

PRIPREMA: Kuvajte komadiće bundeve u pola količine mleka dok potpuno ne omekšaju, propasirajte, dodajte komad maslaca i so i kuvajte dalje. Nalijte ostatak mleka, limunov sok, narendanu koru pomorandže i cimet. Kriške belog hleba prepecite s obe strane, nasecite na kockice i njima pokrijte dno posude u kojoj ćete servirati čorbu. Jaje umutite penasto, umešajte u vrelu čorbu i sipajte preko kockica hleba. Servirajte sa mešanom salatom od povrća i mesa.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Šnicle u viskiju, Shutterstock

Teleće šnicle u viskiju

POTREBNO JE:1 kg telećih šnicli, 0,5 dl viskija, 1,5 dl juneće supe, 1,5 dl kisele pavlake, 2 kašike zelenog bibera u zrnu, ulje, mleveni crni biber, so.

PRIPREMA: Ispecite šnicle na dobro zagrejanom ulju po tri minuta sa svake strane, prelijte viskijem i pržite još nekoliko minuta. Izvadite meso i ostavite na toplom mestu. U istu posudu sipajte juneću supu, dodajte zeleni biber, kiselu pavlaku, so i mleveni crni biber, pa prokuvajte nekoliko minuta mešajući. Prelijte meso i servirajte sa prilogom od povrća.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Ramstek u testu, Shutterstock

Ramstek u testu

POTREBNO JE: 1,5 kg goveđeg ramsteka, 500 g lisnatog testa, 500 g svežih šampinjona, 100 g paštete od crne džigerice, 1 dl belog vina, 3 kašike pavlake, 1 kašika senfa, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 2 jaja, biber, ulje, so.

PRIPREMA: Meso premažite senfom, posolite i pobiberite i pržite na zagrejanom ulju sa svih strana, dok ne porumeni. U posebnom tiganju na zagrejanom ulju ispržite sitno seckani crni luk, beli luk i šampinjone. Posolite i pobiberite. Dodajte belo vino i pavlaku, ohladite i pomešajte sa paštetom od džigerice. Koru lisnatog testa pospite brašnom, prepolovite i jedan deo rastanjite oklagijom. Umutite žumanca i premažite koru. Na ohlađeni ramstek nanesite fil od šampinjona, pa ga stavite na koru od testa. Urolajte, premažite žumancem, stavite u podmazanu tepsiju, prekrijte trakama od ostatka testa, i njih premažite žumancem, pa pecite oko 45 minuta na 220 stepeni. Isecite na komade debljine dva centimetra i servirajte sa kuvanom šargarepom, graškom i kroketima od krompira.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Torta od cvekle, Shutterstock

Torta od cvekle

POTREBNO JE: 225 g brašna, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 kašika praška za
pecivo, 150 g sveže izrendane cvekle, 200 g šećera, 75 g oraha, 75 g suvog
grožđa, 3 jaja, 1 kašičica cimeta, 180 ml ulja, 1 kašičica rendane limunove kore, sok
od 1/2 limuna.
ZA PRELIV: 8 kašika šećera u prahu, sok od 1 limuna.

PRIPREMA: U činiju zajedno prosejte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i
cimet. U drugu posudu izmešajte mikserom ulje i šećer dok ne dobijete finu
smesu, pa dodajte jedno po jedno žumanca, sve vreme mešajući. Cveklu oljuštite i
izrendajte, pa je umešajte u smesu sa žumancima, uljem i šećerom. Dodajte sok od
limuna, limunovu koru, suvo grožđe i mlevene orahe, pa izmiksajte. Zatim dodajte
smesu sa brašnom, praškom za pecivo i cimetom. Umutite dobro belanca, pa ih
polako kašikom umešajte u prethodnu smesu. Smesu izručite u namašćen pleh za
tortu. Pecite oko 50 minuta na 200 stepeni, a na pola pečenja tortu prekrijte komadom
folije. Promešajte šećer u prahu i sok od limuna dok ne dobijete finu gustu smesu, pa
prelijte preko torte.

Oznake:

engleskahranasupa od bundevetorta od cvekle

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Prethodni

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?
Sledeći

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?

Sledeći
Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?
01.01.2023.

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?

Prethodni
30.12.2022.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    koncert
    Bili smo na koncertu benda koji polovina “zaljubljenog” Beograda obožava
    CityMagazine
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    CityMagazine
    dušan kovačević
    Dušan Kovačević u Evropskom parlamentu: Evropa mora zaštititi civilno društvo i kulturni sektor u Srbiji
    CityMagazine
    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖