• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Čorba od bundeve, foto: Shutterstock

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

CityMagazine
31.12.2022. 3 Mins Read Recepti

Svaka zemlja ima svoje specijalitete, a ova hrana se priprema u Engleskoj tokom praznika. Napravili smo vam kompletan meni.

Čorba od bundeve

POTREBNO JE: 500 g bundeve, 1,5 l mleka, 1/2 limuna, kora 1 pomorandže, 1/2 kašičice cimeta, 4 kriške belog hleba, 1 jaje, maslac, so.

PRIPREMA: Kuvajte komadiće bundeve u pola količine mleka dok potpuno ne omekšaju, propasirajte, dodajte komad maslaca i so i kuvajte dalje. Nalijte ostatak mleka, limunov sok, narendanu koru pomorandže i cimet. Kriške belog hleba prepecite s obe strane, nasecite na kockice i njima pokrijte dno posude u kojoj ćete servirati čorbu. Jaje umutite penasto, umešajte u vrelu čorbu i sipajte preko kockica hleba. Servirajte sa mešanom salatom od povrća i mesa.

Povezani članci

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Šnicle u viskiju, Shutterstock

Teleće šnicle u viskiju

POTREBNO JE:1 kg telećih šnicli, 0,5 dl viskija, 1,5 dl juneće supe, 1,5 dl kisele pavlake, 2 kašike zelenog bibera u zrnu, ulje, mleveni crni biber, so.

PRIPREMA: Ispecite šnicle na dobro zagrejanom ulju po tri minuta sa svake strane, prelijte viskijem i pržite još nekoliko minuta. Izvadite meso i ostavite na toplom mestu. U istu posudu sipajte juneću supu, dodajte zeleni biber, kiselu pavlaku, so i mleveni crni biber, pa prokuvajte nekoliko minuta mešajući. Prelijte meso i servirajte sa prilogom od povrća.

Ramstek u testu, Shutterstock

Ramstek u testu

POTREBNO JE: 1,5 kg goveđeg ramsteka, 500 g lisnatog testa, 500 g svežih šampinjona, 100 g paštete od crne džigerice, 1 dl belog vina, 3 kašike pavlake, 1 kašika senfa, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 2 jaja, biber, ulje, so.

PRIPREMA: Meso premažite senfom, posolite i pobiberite i pržite na zagrejanom ulju sa svih strana, dok ne porumeni. U posebnom tiganju na zagrejanom ulju ispržite sitno seckani crni luk, beli luk i šampinjone. Posolite i pobiberite. Dodajte belo vino i pavlaku, ohladite i pomešajte sa paštetom od džigerice. Koru lisnatog testa pospite brašnom, prepolovite i jedan deo rastanjite oklagijom. Umutite žumanca i premažite koru. Na ohlađeni ramstek nanesite fil od šampinjona, pa ga stavite na koru od testa. Urolajte, premažite žumancem, stavite u podmazanu tepsiju, prekrijte trakama od ostatka testa, i njih premažite žumancem, pa pecite oko 45 minuta na 220 stepeni. Isecite na komade debljine dva centimetra i servirajte sa kuvanom šargarepom, graškom i kroketima od krompira.

Torta od cvekle, Shutterstock

Torta od cvekle

POTREBNO JE: 225 g brašna, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 kašika praška za
pecivo, 150 g sveže izrendane cvekle, 200 g šećera, 75 g oraha, 75 g suvog
grožđa, 3 jaja, 1 kašičica cimeta, 180 ml ulja, 1 kašičica rendane limunove kore, sok
od 1/2 limuna.
ZA PRELIV: 8 kašika šećera u prahu, sok od 1 limuna.

PRIPREMA: U činiju zajedno prosejte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i
cimet. U drugu posudu izmešajte mikserom ulje i šećer dok ne dobijete finu
smesu, pa dodajte jedno po jedno žumanca, sve vreme mešajući. Cveklu oljuštite i
izrendajte, pa je umešajte u smesu sa žumancima, uljem i šećerom. Dodajte sok od
limuna, limunovu koru, suvo grožđe i mlevene orahe, pa izmiksajte. Zatim dodajte
smesu sa brašnom, praškom za pecivo i cimetom. Umutite dobro belanca, pa ih
polako kašikom umešajte u prethodnu smesu. Smesu izručite u namašćen pleh za
tortu. Pecite oko 50 minuta na 200 stepeni, a na pola pečenja tortu prekrijte komadom
folije. Promešajte šećer u prahu i sok od limuna dok ne dobijete finu gustu smesu, pa
prelijte preko torte.

Tags:

engleskahranasupa od bundevetorta od cvekle

Povezani članci

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Novogodišnji hit kolač: Dostigao više od milion pregleda za svega par dana

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Next

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?

Next
01.01.2023.

Na koji način treba da skladištite rusku salatu i koliko dugo može da stoji u frižideru?

Previews
30.12.2022.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Najnovije

Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖