• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Supa od luka, Shutterstock

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

CityMagazine
30.12.2022. 3 min Recepti

Ako želite da vaša praznična večera bude malo drugačija, možete da probate da spremite neko od ovih specijaliteta francuske kuhinje.

Supa od luka

POTREBNO JE:

  • 50 g puter,
  • 4 kašike ulja,
  • 4 veće glavice crnog luka,
  • 1 kašičica šećera,
  • 100 ml belog vina,
  • 2 kašike brašna,
  • 2 l goveđeg bujona,
  • so,
  • biber,
  • 6 kriški prepečenog hleba,
  • 100 g kačkavalja.

PRIPREMA:

Zagrejte puter i ulje. Dodajte crni luk isečen na rebra i propržite 2-3 minuta. Dodajte šećer, pa lagano pržite još 15-20 minuta, dok luk ne postane svetlosmeđ. Dodajte brašno, kratko promešajte, pa dodajte goveđi bujon i kuvajte još 30 minuta. Dodati so, biber i vino po želji. Nasecite kriške hleba, malo iz zapecite u rerni, zatim ih izvadite i narendajte preko kačkavalj, pa vratite u rernu da se kačkavalj istopi. Na dno tanjira stavite prepečen hleb, prelijte ga supom i poslužite toplo.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Tart, Shutterstock

Tart sa slaninom i povrćem

POTREBNO JE:

  • 150 g luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 50 g dimljene slanine,
  • 150 g tikvica,
  • 100 g šargarepe,
  • 50 g sira,
  • 60 g brašna,
  • 1/2 kašičice praška za pecivo,
  • 1/2 dl ulja,
  • 3 jaja,
  • so,
  • biber.

PRIPREMA:

Slaninu ispecite na tiganju bez dodatka masnoće. U jednu činiju stavite luk, beli luk, tikvice, šargarepu i slaninu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, sir, ulje, so i biber. Sve dobro izmešajte kašikom. Okrugli kalup prečnika 22 cm premažite sa maslacem i pospite brašnom. Ulijte smesu, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 – 35 minuta.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Pastrmka, Shutterstock

Pastrmka sa bademom

POTREBNO JE:

  • 4 fileta pastrmke,
  • 1 kašičica morske soli,
  • biber,
  • maslinovo ulje,
  • 2 limuna,
  • 50 g badema,
  • 1 veza peršuna.

PRIPREMA:

Filete pastrmke operite i dobro osušite papirnim ubrusom. Posolite morskom solju i pospite sveže mlevenim biberom. Peršun operite i iseckajte na sitno. Narendajte koru jednog limuna i iscedite sok od dva limuna. Badem iseckajte. Zagrejte tiganj i dodajte samo malo maslinovog ulja. Prvo pecite stranu sa kožom 4 – 5 minuta. Pažljivo okrenite i pecite još nekih 2-3 minuta. Ribu ostavite na zagrejanom tanjiru ili u blago ugrejanoj rerni. Za sos u tiganj, na preostalom ulju, propržite seckane bademe, dok ne dobiju zlatnu boju. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani peršun, sveže rendanu limunovu koru i sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ribu servirajte na zagrejane tanjire i pospite sa toplim sosom. Poslužite uz grilovano ili bareno povrće po želji.

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Šatobrijan, Shutterstock

Šatobrijan

POTREBNO JE:

  • 400 g goveđeg filea,
  • svinjska mast,
  • so,
  • biber,
  • senf,
  • 300 g šargarepe,
  • 300 g graška,
  • 300 g paradajza,
  • 100 g maslaca,
  • 2 kriške prepečenog hleba.

PRIPREMA:

File posolite, pobiberite i premažite senfom, a potom kratko pecite na roštilju i prelivajte svinjskom mašću. Ispečeno meso isecite na deblje šnite, svaku stavite na komad prepečenog hleba i služite se povrćem skuvanim u slanoj vodi i prelivenim maslacom. Umesto predloženog povrća, možete da poslužite brokoli, tikvice, krompir.

Oznake:

francuska kuhinjaŠatobrijantart

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike
Prethodni

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
Sledeći

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

Sledeći
Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle
31.12.2022.

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

Prethodni
30.12.2022.

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Kolač jelka – idealna dekoracija za novogodišnje praznike

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖