Recept za švedske ćuftice sa pire krompirom
Ukoliko još uvek ne znate šta da pripremite za nedeljni ručak, mi imamo fanatastičan predlog. Reč je švedskim ćufticama, odnosno Köttbullar, kako ih originalno nazivaju. Kao prilog predlažemo pire krompir, a sada možemo preći na recept.
Sastojci za ćuftice:
500 g mlevenog mesa, pola svinjskog, pola junećeg
5 kašika prezle
1 dl mleka
2 jaja
luk
beli luk
1 kašičica senfa
so i biber
Priprema:
- Pomešajte prezle i mleko i ostavite da nabubri. Za to vreme usitnite crni i beli luk.
2. Sve sastojke pomešajte u ujednačenu smesu.
3. Oblikujte kuglice rukama i posložite ih na podmazan tanjir ili tacnu. Odložite u frižider barem na 30 minuta.
4. Kuglice ispecite na maslacu.
5. Nakon što ste ispekli sve ćuftice, dodajte kocku maslaca u tiganj u kojem ste ih pripremali i pustite da se rastopi. Na rastopljenom maslacu popržite kašiku brašna da dobijete roux te nalijte bujonom ili vodom. Količinu procenite sami, ali okvirno 150-200 ml tečnosti. Pazite da se ne zgrudva. Posolite, pobiberite i dodajte malo pavlake za kuvanje, te ukuvajte umak dok ne bude svilenkaste teksture i srednje gustine.
6. Ćuftice vratite u umak i pospite sitno seckanim peršinom.
Izvor: gastro.24sata.hr
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice