Sirup od kajsija: Starinski recept za napitak koji će nas najbolje osvežiti ovog leta
Kajsije – sočne, ukusne i mirisne. Obiluju vitaminom C i A, kalijumom, gvožđem, voćnim šećerima… Imaju malo kalorija i od kajsija možete praviti razne poslastice.
Danas smo tu sa receptom za sirup od kajsija:
Sastojci:
1 kg kajsija,
700 ml vode
700 ge šećera
na vrh kašičice limuntus.
Priprema:
Kajsije oprati, odstraniti koštice i nečistoće pa samleti, potom dodati šećer i vodu, te ostaviti 30 minuta da odstoje. Zatim staviti na vatru da provri, a kada provri malo smanjiti i kuvati 20 – 30 minuta.
Masu odmah procediti kroz krupniju cediljku, a kroz sitnu ako ne želite da imate one ljuspice kada napravite sok.
Dobijen sirup vratiti na vatru da prokuva još 5 minuta, pa skloniti sa vatre i sipati u flašu.
Ukoliko ostavljate da vam stoji duže na vrh kašičice uzeti malo konzervansa, pa pre sipanja u flašu staviti u lonac sa sirupom i dobro promešati. Tek onda sipati u flašu.
Preukusni sok od kajsija koji osvežava tokom cele godine. Može se čuvati u frižideru ili uz malu količinu konzervansa i u ostavi preko cele godine. Od jednog kilograma kajsija se dobije jedna litra ovog sirupa. Količina šećera može biti i po želji, ali je poznato da su sirupi koncentrisaniji i pri razblaživanju sa vodom mnogo oslabe, te vodite računa ako stavljate manje šećera da bi na kraju bilo po vašem ukusu.