Srbi su drugi na svetu po konzumaciji namirnice koja goji i diže pritisak
Tek kada se pojave neki naučni podaci i rezultati istraživanja, shvatimo koliko zapravo ne pazimo šta jedemo.
Iako se toliko govori koliko je važno šta unosimo u sebe, čini se da mnogi ne mare previše, pa tako, kako pokazuje svetska statistika, Srbi su na drugom mestu neslavne liste konzumacije hleba- odmah nakon Turaka.
Bread consumption (annual per capita):
— World of Statistics (@stats_feed) June 20, 2023
🇮🇳 India: 1.75 kg
🇳🇬 Nigeria: 2.26 kg
🇧🇷 Brazil: 2.88 kg
🇮🇩 Indonesia: 4.7 kg
🇨🇳 China: 5.83 kg
🇺🇸 USA: 17 kg
🇿🇦 South Africa: 25.8 kg
🇯🇵 Japan: 28.3 kg
🇲🇽 Mexico: 33.5 kg
🇬🇧 UK: 37 kg
🇸🇦 Saudi Arabia: 39 kg
🇸🇮 Slovenia: 39 kg
🇮🇹 Italy: 44…
Ispostavlja se da godišnje u proseku pojedemo 135 kilograma, što je daleko više od drugih. Jedino je Turska ispred nas sa neverovatnih 199,6 kilograma.
Ako uzmemo u obzir da prosečan Srbin uglavnom jede običan beli hleb, i to mnogo, to i te kako može da ostavi posledice po zdravlje.
Istraživanja pokazuju da previše hleba diže šećer u krvi, a to potencijalno vodi u dijabetes tip 2.
Beli hleb za sendviče, recimo, rafinisana je žitarica, a ne od celog zrna. Kada se jede takav kakav jeste, ima visok glikemijski indeks i može direktno da dovede do povišenog nivoa šećera u krvi, upozoravaju stručnjaci.
Takođe, visok krvni pritisak i previše hleba su u bliskoj vezi.
Kako navodi CDC, hleb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da podiže krvni pritisak. Čak i relativno skromna količina hleba može da poveća rizik od hipertenzije – studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je konzumacija samo jednog komada belog hleba nedeljno povezana sa povećanim rizikom od povišenog krvnog pritiska.
Beli hleb obično sadrži dosta natrijuma, a konzumiranje sve te soli u jednom trenutku može dovesti do nadimanja, što može biti bolno. To dalje može da uzrokuje i zatvor, što svakako nije poželjno.
Ne treba zaboraviti i da beli hleb goji.
Uz hleb raste rizik da ćete jesti i drugu ne tako zdravu hranu. Njega obično kombinujemo sa prerađenim mesom, jakim namazima, sirevima sa visokim sadržajem zasićenih masti. A to bez sumnje vodi ka gojaznosti.
Da sve bude gore, od hleba smo još više gladni.
Običan hleb uglavnom nema mnogo hranljivih materija. To znači da, kada ga pojedete, u telu se zapravo ne desi nikakav osećaj sitosti. Na kraju od toga raste insulin i šećer u krvi, što dovodi do veće glad.