Sos od bermeta: Svako jelo pretvara u gozbu
Sos od bermet je specifičan i ukusan sos koji se koristi u mnogim jelima, posebno u srpskoj kuhinji. Evo jednostavnog recepta kako ga možete napraviti:
Sastojci:
2 dl bermeta (bermet je specifično crveno vino sa začinima)
2 dl crnog vina (suvo)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika brašna
So i biber po ukusu
Uputstvo:
Sitno iseckajte crni i beli luk.
U dubokoj tavi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte iseckani crni i beli luk u tavi i pržite ih dok luk ne postane staklast.
Dodajte brašno u tavu i dobro promešajte sa lukom. Neka se brašno proprži nekoliko minuta kako bi se oslobodio svoj ukus.
Postepeno dodajte bermet i crno vino u tavu, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice. Neka sos provri i smanjite vatru na nisku.
Kuvajte sos na niskoj vatri oko 15-20 minuta ili dok se ne redukuje na željenu gustinu. Povremeno promešajte kako biste sprečili lepljenje i zagorevanje.
Kada je sos gotov, posolite i pobiberite po ukusu.
Sklonite tavu sa vatre i ostavite sos da se malo ohladi pre nego što ga poslužite.
Sos od bermeta je svestran i može se koristiti kao preliv za meso, posebno za pečenje i roštilj, ali takođe može biti odličan dodatak nekim jelima od povrća ili testenine. Uživajte u ovom bogatom i aromatičnom sosu.