Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji
Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…
Crni luk je osnova mnogih recepata i zato se svi pitaju kako da ne plaču dok ga seku, a i svako ima svoj odgovor na ovo pitanje, manje ili više efikasan.
Za sve je odgovoran evolutivni mehanizam luka koji treba da ga zaštiti od oštećenja, a koji obuhvata izbacivanje alinske lijaze i njeno razgrađivanje na neoliko supstanci koje izazivaju peckanje u očima i samim tim plakanje.
Kako niko ne želi da plače dok seče crni luk, jer to nema nijedan konkretan pozitivni efekat, neophodno je ili sprečiti izbacivanje enzima, smanjiti njihovu efektivnost ili prekriti oči. Evo 4 saveta kako da ne plačete dok sečete crni luk:
Neki su ovo možda već i probali i, iako može da deluje blesavo, zapravo ima učinka i pomaže. Možda će vas ipak malo peckati nos, ali ne bi trebalo da ronite suze.
Svakako je bolje da imate oštar nož kada nešto seckate nasitno, a kada se radi o crnom luku, veoma oštar nož će izazvati manje lučenje enzima od kojih peckaju oči.
Ukoliko luk stavite u zamrzivač na 30 minuta, ili frižider na 2 sata, trebalo bi da oslobađa manje enzima prilikom seckanja. Ovde će vam ponovo trebati oštar nož, ali oprezno – što se više zagreva, to će biti jači učinak peckanja.
Ukoliko možete, otvorite prozor u kuhinji i napravite strujanje vazduha, a možete pritom uključiti i aspirator, jer cirkulisanje vazduha smanjuje količinu iritirajućih supstanci na jednom mestu, odnosno direktno ispred vas.
Izvor: Pure Wow
Naslovna fotografija: Caroline Attwood on Unsplash
Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…
Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…
Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…
Mnogi su faktori koji odlučuju gde ćemo putovati kada nam se otvori prilika za to, a kako su opuštanje i…
Školska pravila oblačenja nisu tema koja se pominje svaki dan, ali jedan učenik iz Srbije dospeo je u žižu kada…
Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…
Mnogi se kunu da je parče rashlađene lubenice nešto najbolje za osveženje tokom letnjih vrućina, ali retko kome bi palo…
Smešten u srcu Novog Beograda, ušuškan u prostoru iza nekadašnje b92 i GTC poslovne zgrade, u toplim bojama i sa…
Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa…
Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je…
Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete…
Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima…