Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kako da ne plačete kad sečete crni luk

Crni luk je osnova mnogih recepata i zato se svi pitaju kako da ne plaču dok ga seku, a i svako ima svoj odgovor na ovo pitanje, manje ili više efikasan.

Zašto plačemo kad sečemo crni luk?

Za sve je odgovoran evolutivni mehanizam luka koji treba da ga zaštiti od oštećenja, a koji obuhvata izbacivanje alinske lijaze i njeno razgrađivanje na neoliko supstanci koje izazivaju peckanje u očima i samim tim plakanje.

Kako niko ne želi da plače dok seče crni luk, jer to nema nijedan konkretan pozitivni efekat, neophodno je ili sprečiti izbacivanje enzima, smanjiti njihovu efektivnost ili prekriti oči. Evo 4 saveta kako da ne plačete dok sečete crni luk:

Nosite naočare

Neki su ovo možda već i probali i, iako može da deluje blesavo, zapravo ima učinka i pomaže. Možda će vas ipak malo peckati nos, ali ne bi trebalo da ronite suze.

Koristite oštar nož

Svakako je bolje da imate oštar nož kada nešto seckate nasitno, a kada se radi o crnom luku, veoma oštar nož će izazvati manje lučenje enzima od kojih peckaju oči.

Ohladite luk

Ukoliko luk stavite u zamrzivač na 30 minuta, ili frižider na 2 sata, trebalo bi da oslobađa manje enzima prilikom seckanja. Ovde će vam ponovo trebati oštar nož, ali oprezno – što se više zagreva, to će biti jači učinak peckanja.

Luftirajte kuhinju

Ukoliko možete, otvorite prozor u kuhinji i napravite strujanje vazduha, a možete pritom uključiti i aspirator, jer cirkulisanje vazduha smanjuje količinu iritirajućih supstanci na jednom mestu, odnosno direktno ispred vas.

Photo by Amy Syiek on Unsplash

A tri stvari koje ne treba da radite, jer ne deluju:

  • Da palite sveću
  • Da stavite mokar ubrus ili krpu pored daske za sečenje
  • Da stavite crni luk u mikrotalasnu pre sečenja

Izvor: Pure Wow

Naslovna fotografija: Caroline Attwood on Unsplash

Najčitanije

Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji

Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Možete li da pogodite koji je najsrećniji grad na svetu?

Mnogi su faktori koji odlučuju gde ćemo putovati kada nam se otvori prilika za to, a kako su opuštanje i…

Momak iz Srbije rešio da pobedi sistem: Škola zabranila bermude, a on je ovako došao u školu

Školska pravila oblačenja nisu tema koja se pominje svaki dan, ali jedan učenik iz Srbije dospeo je u žižu kada…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak koji treba da stavite na lubenicu je so, a evo i zašto

Mnogi se kunu da je parče rashlađene lubenice nešto najbolje za osveženje tokom letnjih vrućina, ali retko kome bi palo…

Internacionalna kuhinja: Flert

Smešten u srcu Novog Beograda, ušuškan u prostoru iza nekadašnje b92 i GTC poslovne zgrade, u toplim bojama i sa…

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa…

Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?

Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je…

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete…

Recept za kompot od breskve

Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima…