• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sladoled
Foto: Instagram / jasminepak

“Bukvalno plaćate vazduh”: Italijanka otkrila trik kojim sladoledžije varaju turiste i 3 pravila kako da prepoznate najbolji sladoled

Ivana Milošević
15.08.2025. 2 min Gourmet

Italija je poznata po najboljem sladoledu, ali i njihove sladoledžije se čak služe sitnim prevarama kako bi obmanuli naivne turiste.

Snimak na kom turistički vodič iz Rima objašnjava sve cake i trikove za prepoznavanje pravog italijanskog gelata, postao je viralan na društvenim mrežama.

View this post on Instagram

A post shared by Jasmine Belle Pak (@jasminepak)

Kako izabrati dobar sladoled u Italiji – uputstva lokalnog vodiča iz Rima

“Kako da prepoznate dobar sladoled? Evo nekoliko pravila:

Prvo pravilo: posuda:

Kontejner mora da bude ravan. Nekad imaju poklopac, pa vam čak ni ne pokažu sladoled.

Ako vidite velike “planine” sladoleda, šta oni zapravo pokušavaju da urade? Da vas impresioniraju.

Međutim, u realnosti oni ga umute tako da naraste i ispuni se vazduhom, a tokom večeri opet splasne. Znači, bukvalno plaćate vazduh.

Obratite pažnju kada tražite jedan od ova tri ukusa

Sladoled od banane treba da bude bele boje, nikako žute jer ne jedemo koru. Znam da je očigledno, ali veliki broj ljudi misli da treba da bude žut.

Sladoled od pistaća treba da bude zemljano zagasite boje, a ne jarko zelene.

Sladoled od mente se pravi od ekstrakta mente, od kog dobijamo vrlo svetlu nijansu zelene, a ne fluorescentnu koja svetli u mraku.

Manje je više

Ako uđete u poslastičarnicu koja ima previše ukusa – postoji jedna blizu Panteona sa 150 ukusa sladoleda – prosto je nemoguće da su domaće izrade. Moraju biti industrijski.

Ako uđete u poslastičarnicu i, recimo, jedan ukus je veštački – plavi sladoled. Ako je jedan veštak, svi su isti. Jer niko neće jedan veštački, a ostale domaće sladolede.

Sladoled ili gelato?

Po čemu se razlikuju sladoled i gelato?

Sladoled (ice cream) se pravi od šlaga (cream), a gelato od mleka (it. latte). Zbog toga se gelato brže topi od sladoleda, naročito po vrelom letnjem danu.

Oznake:

rimsladoledvodič

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika
Prethodni

Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika

O ovom sladoledu priča ceo internet, ali ne baš pozitivno: Kada vidite kog je ukusa- sve će vam biti jasno
Sledeći

O ovom sladoledu priča ceo internet, ali ne baš pozitivno: Kada vidite kog je ukusa- sve će vam biti jasno

Sledeći
O ovom sladoledu priča ceo internet, ali ne baš pozitivno: Kada vidite kog je ukusa- sve će vam biti jasno
16.08.2025.

O ovom sladoledu priča ceo internet, ali ne baš pozitivno: Kada vidite kog je ukusa- sve će vam biti jasno

Prethodni
14.08.2025.

Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika

Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika

2 Comments

  1. Bane kaže:
    15.08.2025. u 17:32

    Lepotica….

    Odgovori
  2. BEG-Istrijan-SCHWAB. kaže:
    17.08.2025. u 16:32

    Најблесавији чланак о сладоледу који сам досада прочитао. ” sladoled ili gelato “, GROZNO.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

porodica po ugovoru
Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
CityMagazine
"Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
“Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
Filip Milosavljević
domaći film
Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
CityMagazine
kosmogenit
Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
CityMagazine
8 putnik
„Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖