U omiljenoj grickalici u Srbiji otkriven kancerogeni sastojak
Kako je potvrđeno evropskim sistemom brzog upozorenja u trgovini hranom, visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.
Na sreću, analiza uzorka je urađena na hrvatskoj granici, tako da proizvod nije ušao na naše tržište.
Proizvod je bezopasno uništen. Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, piše Danica.hr.
Akrilamid se obično nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima i kafi.
Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim starosnim grupama.
Prošle i ove godine, zbog prisustva visokih koncentracija akrilamida, keksi poreklom iz BiH su u tri navrata povučeni iz prodaje ili sa granice, prenosi n1info.hr.