• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zanimljiva istorija čipsa

Zanimljiva istorija čipsa

CityMagazine
11.01.2022. 3 min Gourmet

Kada smo zbog pandemije bili prinuđeni da provodimo većinu svog vremena u kući, mnogi od nas su utehu pronašli u grickalicama, koje smo svaki dan tamanili, uglavnom na štetu svoje linije. Omiljena gricklica među Srbima, a i u svetu, svakako je čips. Prihodi od njegove prodaje su samo u SAD skočili za 350 miliona dolara u 2020, a ne sumnjamo da je ovaj trend nastavljen i prošle godine. Da li ste se nekad zapitali odakle potiče ideja za ovu grickalicu i kada i gde je čips prvi put spremljen? Ako vas zanimaju odgovori na ova pitanja, ostanite sa nama i u nastavku…

Ocem čipsa smatra se Džordž Kram (rođen kao Džordž Spek), kuvar indijanskog i afroameričkog porekla koji je sredinom 19. veka bio zaposlen u restoranu Moon’s Lake House u gradiću Saratoga Springs u američkoj državi Njujork. Prema lokalnoj legendi, jednog lepog dana 1953, ovaj lokal je ugostio bogatog američkog biznismena Kornelijusa Vanderbilta. On je navodno naručio pržene krompiriće, ali kada ih je dobio na tanjiru, zahtevao je od konobara da se vrate u kuhinju, jer su bili previše debelo isečeni.

Zanimljiva istorija čipsa
Izvor: pexels.com/@yankrukov

Isfrustriran njegovim gestom, Kram je za Vanderbilta iseckao krompire na najtanje moguće komade i isrpžio ih tako da budu hrskavi, s ciljem da mu se na taj način osveti zbog toga što je poznati privrednik vratio svoj obrok. Umesto da ovaj potez shvati kao uvredu, što je bila Kramova namera, Vanderbilt je bio oduševljen ukusom ovako pripremljenih krompira. Ova priča se ubrzo pročula Saratoga Springsom, pa su i drugi gosti restorana želeli da probaju Kramovo novo jelo.

Kada je tzv. Saratoga čips stekao poklonike i van okvira ovog mestašca, njegov kreator je odlučio da otvori svoj restoran u kome se korpa sa ovom grickalicom nalazila na svakom stolu kao predjelo. Trideset godina kasnije, Kram je prestao da kuva i rukovodi svojim restoranom. Pre nego što se povukao, novinar lista New York Herald napisao je da je on najbolji kuvar u Americi, dok je u tekstu posvećenom njemu u magazinu American Heritage prozvan „Edisonom masnoće.“

Zanimljiva istorija čipsa
Izvor: pexels.com/@tim-samuel

Čips je do 1985. bio služen isključivo u restoranima, da bi od te godine počeo da se prodaje i u prodavnicama, pre svega zahvaljujući preduzetniku Vilijamu Tependenu. Pakovanje čipsa u papirne kese vezuje se za inovaciju Lore Skader, privrednice iz Kalifornije. Ona ne samo što je odlučila da čips prodaje u ambalaži, već je na njegovom pakovanju beležila rok trajanja grickalice, kao i obavezan slogan proizvoda, koji je, verovali ili ne, glasio: „Najglasniji čips na svetu!“

Već naredne godine, kuvar i bivši bokser Lenard Džep počeo je da masovno proizvodi čips, ako je verovati glasinama, samo za jednog klijenta, Ala Kaponea. Ozgloglašeni gangster je navodno smatrao da bi oni poslužili kao odlična zakuska u njegovim nelegalnim barovima za vreme Prohibicije. Džep je bio odgovoran za još jednu inovaciju u vezi sa čipsom. On je, naime, prva osoba koja je došla na ideju da ovu grickalicu prži na ulju, a ne na masti.

Kompanija Lay’s postala je 1961. prvi američki brend čipsa, a nakon nje su se pojavili i drugi. Danas, naravno, police sa čipsevima raznih veličina i ukusa čine veći deo asortimana u bakalnicama i supermarketima, a ne deluje nam da će se to uskoro promeniti, na radost svih ljubitelja ove preukusne grickalice.

Izvor: Smithsonian Magazine
Izvor naslovne slike: unsplash.com/@jeffsiepman

Oznake:

čipsgrickaliceistorijazanimljiva istorijazanimljivosti

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Napravite ove detoks napitke, da se okrepite posle praznika
Prethodni

Napravite ove detoks napitke, da se okrepite posle praznika

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!
Sledeći

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!

Sledeći
3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!
14.01.2022.

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!

Prethodni
08.01.2022.

Napravite ove detoks napitke, da se okrepite posle praznika

Napravite ove detoks napitke, da se okrepite posle praznika

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖