Da li ste probali “ludo” testo: Koristi se za peciva, a može stajati i do pet dana
Priprema obroka unapred u poslednje vreme postala je sve popularnija. Međutim, postoji mnogo starih recepata koje su kuvari koristili u prošlosti kako bi napravili što više izbora. Jedno od njih je i „ludo” testo, za koje ne morate čekati da naraste, a u frižideru može da stoji i do pet dana.
Ono što je jako dobro kod ovog testa je to što mu je namena široka, pa od njega možete praviti kolače, razne pogačice, pice, ali i slatka peciva poput kiflica i lepinji.
Sastojci koji su vam potrebni za ovo testo su:
jedan kilogram brašna,
jedan prašak za pecivo,
dva jaja,
jedna ravna kašika soli 200,
mililitara jogurta,
tri kašike ulja,
400 mililitara mleka,
dve kašike šećera,
jedan svež kvasac ili dve kesice suvog kvasca.
Priprema: Zagrejte mleko i šećer i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite sa strane da smesa naraste.
U drugu, veću činiju, stavite sve ostale sastojke i dodajte mešavinu mleka, šećera i kvasca. Zamesiti glatko testo na pobrašnjenoj površini.
Važno je da vaše testo ostane mekano. Kada ste ga promešali, prelijte ga uljem i stavite u posudu sa poklopcem. Čuvajte posudu u frižideru i koristite po potrebi. Pre svake upotrebe, testo se prvo mora izmešati i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi, a zatim razvući u željeni oblik, piše klix.ba.