Čupavci, recept iz bakine kuhinje: A ako mislite da dolaze sa Balkana, grdno se varate
Čupavci su omiljeni kolači u mnogim zemljama Balkana. Ipak, ako ih ne napravite kako treba mogu da budu previše suvi, a to onda nije čupavac, već težak kulinarski promašaj. Zato vam donosimo recept sa kojim nema greške.
Sastojci za koru:
4 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
100 ml mleka
50 g putera
Prstohvat soli
Sastojci za preliv:
3 kašike šećera
300 ml mleka ili vode
1 kesica vanilin šećera
150 gr margarina ili putera
3 kašike kakaaa
čokolda za kuvanje
Za valjanje
300 g kokosa
Uputstvo:
Odvojite belanca i žumanca. Belanca umutite sa polovinom šećera u čvrst šnei ostavite sa strane. Žumanca umutite sa preostalim šećerom i vanilin šećerom. Brašno pomešano sa praškom za pecivo, dodajte žumancima, pa zatim dodajte i mleko i sve promešajte mikserom. Zatim, na kraju dodajte šne, kašiku po kašiku lagano umešajte u masu. Ne mutite, samo lagano umešajte varjačom.
Smesu za koru izlijte u nauljen i posut brašnom pleh (32×20 cm), pecite 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni. Kora je gotova kada postane zlatno žuta.
Ohladite je, a zatim isecite na kocke.
Preliv: Sipajte mleko u šerpu, pa dodajte puter, čokoladu ilomljenu na kocke i šećer i lagano zagrevajte uz mešanje. Kada masa postane jednolična malo je prohladite, pa u nju umočite koru iseckanu na kocke. Omah ih uvaljajte u kokos i ostavite na posebnom tanjiru. Ostavite da odstoje dva sata i spremne su za služenje.
Gde su nastali čupavci?
Gde su nastali čupavci? Iako je većina nas ubeđena da su popularni čupavci izmišljeni u Evropi, oni su zapravo sa drugog kraja sveta – iz Brizbejna u Australiji! I ne, ceo svet ih ne zove čupavci, ovaj moćni kolač ima svoje strano ime, a to je lamington. Naime, kao što radimo kada nam ostane čokolade i kokosa od kuvanja, verovali ili ne, tako su nastali. Kažu da su lamingtoni dobili ime po lordu Lamingtonu, koji je jednog dana imao neočekivane goste i naredio svom kuvaru, Armanu Galandu, da brzo napravi neku vrstu kolača. Pošto nije mogao tako brzo da ispeče nešto novo, iskoristio je parče francuskog biskvita od vanile, umočio ga u otopljenu čokoladu i mleveni kokos i poslužio. Ostalo je istorija, piše gastro24.hr.
No Comment! Be the first one.