Da li ste čuli za “oženi me” piletinu? Viralni recept sa Tiktoka uz koji kao gratis prilog ide i verenički prsten
Kremasta piletina sa sušenim paradajzom i začinskim biljem pravi se vrlo jednostavno, a ukus je nenadmašan.
Piletina je mnogima omiljeno meso, a u prilog joj ide i to što se zaista slaže uz brojna jela. Iako možda mislite da ne postoji recept koji niste isprobali, razmislite opet. Naime, ovaj recept postao je hit na TikToku zahvaljujući tvrdnjama da je toliko dobro da ako ga nekome pripremite, da ćete se na kraju i venčati, prenosi Večernji list.
Jednostavni sastojci, neverovatni ukusi i biće na vašem stolu za 25 minuta. Zaronite u zalogaj nežnih pilećih prsa sa sušenim paradajzom, začinskim biljem i bogatim sosom od pavlake. Minimalni broj sastojaka čini ovaj recept jeftinim i lakim za kupovinu, a možete ga praviti kada imate porodični ručak, dejt sa posebnom osobom ili i samo za sebe.
@gimme.delicious Marry Me Chicken is one of the best ways to cook chicken breasts! Tender and juicy chicken breasts cooked in a creamy sun-dried tomato sauce – the perfect combination for an easy weeknight dinner. #recipes #marrymechicken #cooking #food #dinner #lowcarb #tuscanchicken #healthydinner #dinnerideas #chickenbreast ♬ Thing of Beauty – Danger Twins
Sastojci:
– 3 velika komada pilećih prsa bez kostiju i kože ili 6 pilećih filea (otprilike jedan kilogram mesa) prethodno posušeni tapkanjem kuhinjskim ubrusom
– malo soli i crnog papra
– 30 g brašna
– 45 ml maslinovog ulja, plus još malo po potrebi
– 40 g – 3 kašike neslanog maslaca
– 3 čena belog luka, naseckana
– 1 kašika sosa od paradajza
– ½ kašičice sušenog origana
– crvena paprika, po ukusu
– 240 ml pilećeg bujona
– 120-180 ml pavlake za kuvanje
– 40 g narendanog parmezana
– 70 grama sušenog paradajza u ulju
– sveži bosiljak, za posluživanje
Priprema:
Ako koristite pileća prsa, počnite od najdebljeg kraja i prerežite svaki komad pilećih prsa vodoravno na pola tako da na kraju dobijete ukupno 6 komada. Obe strane mesa dobro posolite i pobiberite.
Savet: Kako biste lakše sekli meso, pileća prsa stavite u zamrzivač na 20 minuta. U tanjir stavite brašno, a zatim uvaljajte zasebno svaki komad filea. Tako uvaljano meso složite na poslužavnik ili veliki tanjir u jednom sloju.
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj temperaturi. Kad se zagreje, smanjite vatru i dodajte maslac. Čim se rastopi dodajte meso i pecite dok ne porumeni s jedne strane oko 5 minuta. Okrenite i pecite na drugoj strani dok isto ne porumeni, otprilike 4 do 5 minuta. Učinite to u serijama i izbegavajući natrpavanje tiganja i ako je potrebno, dodajte još ulja. Pečeno meso prebacite na tanjir ili poslužavnik.
Smanjite vatru na nisku, pa u isti taj tiganj dodajte beli luk i lagano dinstajte, često mešajući, dok ne zamiriše, otprilike 1 do 2 minuta. Dodajte sos od paradajza, pa mešajući dinstajte oko 2 minuta, sve dok boja ne potamni. Zatim dodajte origano i ljuskice crvene paprike, po ukusu. Pojačajte vatru na srednju, dodajte bujon. Pustite da se lagano kuva, stružući sve komadiće s dna posude, sve dok se tečnost ne smanji za pola, oko 5 minuta.
Dodajte pavlaku i lagano mešajte sve dok se sos ne zgusne, oko 3 minuta. Pažljivo kuvajte i smanjite vatru ako je potrebno, važno je da pustite da se lagano krčka. Umešajte parmezan i sušeni paradajz. Po želji dodajte još pavlake i začinite sos. Vratite piletinu u tiganj da se zagreje, oko 4 minuta. Zatim skinite s vatre i po vrhu pospite bosiljak.
Prijatno!