Bajadere, recept “sve po 150”
Desert bajadera, često prisutan na slavskoj trpezi u Srbiji i regionu.
Priprema bajadere uključuje ukuvavanje šećera i vode. U ključalu smesu dodaju se mleveni keks, orasi i puter. Zatim se ta masa deli na dva dela, pri čemu jedan postaje braon dodavanjem čokolade, dok drugi ostaje svetao. Ove dve mase se izlivaju jedna preko druge, formirajući karakteristična dva sloja u preseku. Na kraju, kolač se preliva glazurom od čokolade.
Ovaj kolač je jednostavan za pripremu i cenjen je.
Varira u sofisticiranosti u zavisnosti od razmera keksa i oraha, kao i kvaliteta keksa i čokolade koji se koriste. Originalno je mrsan, ali se može prilagoditi i kao posni kolač ako se umesto putera koristi margarin.
Sastojci za bajadere:
400 grama šećera
10 kašika vode
150 grama margarina
150 grama keksa
150 grama oraha
3 štangle čokolade (oko 50 grama)
Glazura:
3 štangle čokolade
1 kašika ulja
Priprema bajadere:
Šećer sipajte u vodu i kuvajte na umerenoj vatri dok ne počne da peni.
Količina od 10 kašika vode treba da bude otprilike 70-80 ml, dovoljno da voda prekrije sav šećer i omogući mu da se istopi.
Dodajte margarin isečen na kockice, mleveni keks i mlevene orahe, i dobro sjedinite sve sastojke.
Podelite masu na dva dela (otprilike 9 kašika je polovina mase).
U jedan deo dodajte 3 štangle čokolade (oko 50 grama) i dobro promešajte mase u tanjiru gde ste ih odvojili kako biste ubrzali proces hlađenja.
Na poslužavnik gde ćete izliti bajaderu, stavite pek-papir (ili ga jednostavno nauljite).
Prvo sipajte tamnu masu, a zatim je izravnajte pomoću pek-papira ili nekog ravnog predmeta. Preko tamne mase nanesite belu masu i ponovo je izravnajte pomoću papira.
Važno je da ne stavljate papir na vruću masu, jer će se zalepiti.
Sačekajte da se potpuno ohladi, tako da može rukom da se oblikuje.
Prelijte glazuru i ostavite na hladnom mestu da se stvrdne.