Epidemiolog tvrdi da je ova namirnica zdravija ako je konzervirana
Preporučuje se da se konzumira najmanje pet porcija voća i povrća dnevno kako bismo dobili sve potrebne hranjive materije. Mnogi od nas biraju sveže voće i povrće za ovu svrhu, ali epidemiolog Tim Spektor tvrdi da su neke namirnice korisnije ako su konzervirane ili smrznute.
“Uvek sam mislio da sveže znači bolje, ali to nije slučaj. Zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da je jeftinije, praktičnije i smanjuje otpad, nego u nekim slučajevima može biti i zdravije”, rekao je on na svom Instagramu, prenosi Index.
Prema Spektoru, jedna od takvih namirnica je paradajz. Reč je o voću koje je izvor likopena, oblika karotena koji je povezan smanjenim rizikom od moždanog udara, bolesti srca i raka.
“Zanimljivo je da u konzerviranom paradajzu ima više likopena nego u sveže paradajzu”, reči su kojima se pozvao na naučnu recenziju objavljenu u časopisu “Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal 2018”.
Analiza studije, koja uključuje više od 260 hiljada učesnika, otkrila je da je “veće konzumiranje paradajza povezano sa smanjenim rizikom od raka prostate”, kao i da je ta veza posebno primetna kod “jela koja se pripremaju od kuvanog paradajza i umaka od paradajza”. Veza nije primećena kod konzumiranja sirovog paradajza.
Druga studija iz 2019. godine zaključila je da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26 posto), smrtnosti (37 posto) i kardiovaskularnih bolesti (14 posto).
“Ne morate biti snob kada je reč o hrani. Konzervirana i smrznuta hrana nisu loš izbor. Na primer, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C nego sveži”, komentarisao je Spektor.
Takođe, savjetovao je da jedemo smrznuti spanać jer može pomoći da apsorbujemo više gvožđa nego kad je svež.