Stručnjak otkrio način na koji možete da jedete običan hleb, a da se ne gojite: Trik je u zamrzivaču
Na ovaj način možete da jedete hleb bez griže savesti.
Gotovo svako voli hleb, ali kada je reč o mršavljenju, jedna od prvih stvari koje ćete verovatno smanjiti je unošenje hleba. Ali, to ne mora da bude tako – kao i sva hrana, hleb je namenjen uživanju. Ako se brinete zbog viška kalorija koje unosite hlebom, stručnjaci su otkrili trik kojim ćete jednostavne ugljene hidrate u hlebu pretvoriti u one zdravije, “rezistentne”.
Ne morate da brinete ako pojedete krišku ili dve hleba dnevno, ali ako ga se ne možete odreći, možda će vam biti lakše ako primenite trik koja će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite hlebom, piše Daily Mail.
Kada kupite ili ispečete hleb, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što kao i kuvanje i hlađenje, smrzavanje skrob pretvara u otporni skrob. Zvuči nevervaatno, ali to znači da vaše telo dobija puno manje kalorija od hleba. Zapravo, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umesto da vas deblja.
Za većinu ljudi to je dobra stvar, budući da veći udeo otpornog skroba znači da telo sporije vari jednom zamrznut hleb, uzrokujući blaži porast šećera u krvi nego svež hleb — i potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.
“Otporni skrob znači da vaše telo apsorbuje manje kalorija i stoga ih je više dostupno za vaš mikrobiom (vaše crevne bakterije), dajući ‘dobrim’ bakterijama nešto čime mogu da se hrane i razmnožavaju’, objašnjava dijetetičar dr Majkl Mozli.
Najveći problem s belim hlebom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da podiže nivo šećera u krvi. Ipak, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa, ne treba da izbegavaju beli hleb, koji je idealno jesti za doručak, jer tad ubrzava rad metabolizma, kažu naučnici.
Osim toga, zamrzavanje je najbolji način za produženje roka trajanja hleba.