• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Objavljena lista 100 najboljih sireva na svetu: Na 9. mestu se našao jedan sa prostora Balkana
Foto: Shutterstock/Olga Ilinich

Objavljena lista 100 najboljih sireva na svetu: Na 9. mestu se našao jedan sa prostora Balkana

CityMagazine
17.04.2024. 1 min Gourmet

Objavljena je lista 100 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski magazin Taste Atlas.

Na prvom mestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kojem su posetioci pomenute stranice dali ocenu 4,68, a u prvih 10 našao se i jedan sir iz našeg komšiluka.

Nakon parmezana, tvrdog, polumasnog žutog sira od kravljeg mleka, sledi još italijanskih sireva – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, a onda i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu: 4,64.

Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski.

Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu strukturu.

Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru.

Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.

Deseto mesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d’or s ocenom 4,54.

Oznake:

najbolji sirevipljevaljski sir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

sour koktel
Prethodni

Savršen koktel s belancima: Jednostavan za pripremu a tako ukusan

krofne
Sledeći

Krofne, recept

Sledeći
krofne
18.04.2024.

Krofne, recept

Prethodni
16.04.2024.

Savršen koktel s belancima: Jednostavan za pripremu a tako ukusan

sour koktel

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖