• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sour koktel
Foto: Fernanda Flugel / Shutterstock.com

Savršen koktel s belancima: Jednostavan za pripremu a tako ukusan

CityMagazine
16.04.2024. 3 min Recepti

Ponekad su najjednostavnije stvari najbolje. Na primer, dobro napravljena pica margarita. Ili kriška svežeg hrskavog hleba s komadom dobrog sira i eventualno malo maslinovog ulja.

Slična je situacija i s koktelima, tj. barem smo pronašli jedan slučaj koji može predstavljati ovaj fenomen: sour je jedno od najjednostavnijih pića koje barmeni imaju na svom repertoaru. I jedno od najukusnijih.

Slična je situacija i s koktelima, tj. barem smo pronašli jedan slučaj koji može predstavljati ovaj fenomen: sour je jedno od najjednostavnijih pića koje barmeni imaju na svom repertoaru. I jedno od najukusnijih.

Sour koktel

Sour (“kiseli”) kokteli su pravi klasici koji se lako pripremaju, obično dobro ispadnu i mogu se modifikovati na puno načina. Ime, a i ukus su dobili prema citrusima koje obavezno sadrže pa tako osim žestokog pića, obično sadrže sok od limuna ili limete (ili klementine, grejpa…), šećerni sirup i belanca.

Poslednji pomenuti sastojak izvorno nije bio uključen, barem u verziji s viskijem, ali se sada etablirao kao relativno trajna i, iznad svega, popularna komponenta soura. Čini piće zgusnutijim i stvara penu koja se taloži na vrhu nakon točenja, čineći ispijanje senzualnijim iskustvom, piše Miss7.

View this post on Instagram

A post shared by Julianna McIntosh (@join_jules)

Pena od jaja takođe se može koristiti za davanje posebne note koktelu, na primer s prstohvatom cimeta ili nekoliko kapi biter lemona, kao što je uobičajeno s Pisco sour koktelom.

Inače, Pisco sour, jedan je od najpoznatijih koktela u porodici sour koktela. Pisco je rakija od grožđa koja se uglavnom proizvodi u Čileu i Peruu i ima prilično suptilan ukus u poređenju s žestokim pićima poput ruma, viskija ili tekile. Ako preferirate suzdržanije ukuse, verovatno će vam se više svideti Pisco sour od varijante s viskijem.

Kako se pravi sour koktel?

Za pripremu soura prednost je šejket za koktele, mada i bilo koji drugi mikser može da posluži. Kao što je već spomenuto, glavni sastojci za sour su, osim kockica leda, sok od limuna ili limete, belanca i šećerni sirup. 

Belanca je lako nabaviti. Šećerni sirup možete jednostavno napraviti sami od šećera i vode (pomešajte 500 g šećera i 500 ml vode i zatim kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi) ili ga možete pronaći u mnogim supermarketima. U principu, četvrti sastojak, alkohol, možete birati sami: pisco, viski, džin, tekila, votka – šta god najviše volite. Likeri su takođe odlična opcija: Amaretto, na primer, sjajno se slaže sa svežinom limunova soka.

Savršena mera sastojaka pitanje je ličnog ukusa i malo zavisi od alkohola koji se koristi. Ako volite slatko, stavite malo više šećera, ako više volite kiselo, ne štedite na soku od limuna, a ako pravite amaretto sour, verovatno treba staviti manje šećera nego pisco sour.

Korišćenje otprilike iste količine svih sastojaka u prvom pokušaju dobar je način da otkrijete svoje preference – jer koktel s ovim merama neće biti preterano kiseo. Za piće koje je svežije i nema previše jak ukus alkohola, možemo preporučiti sledeće mere:

  • 40 ml džina, pisca, viskija ili drugog žestokog alkoholnog pića
  • 40 ml soka od limuna ili limete
  • 20 cl šećernog sirupa
  • 20 cl belanaca

Pomešajte sve sastojke s kockicama leda i sour je spreman. Ako koristite šejker, nakon nekoliko sekundi osetićete da se unutar šejkera stvara pena i sadržaj će biti gušći. A za svakoga ko želi izbeći alkohol ili voli kiselo toliko da bi ga mogao piti svaki dan: s bezalkoholnim džinom ili bezalkoholnim Amarettom ili nečim sličnim, zapravo je čak i boljeg ukusa od alkoholnih verzija.

Oznake:

alkoholno pićekoktel

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

vino
Prethodni

Italijanski restoran daje besplatno vino za goste koji tokom obroka odlože telefone

Objavljena lista 100 najboljih sireva na svetu: Na 9. mestu se našao jedan sa prostora Balkana
Sledeći

Objavljena lista 100 najboljih sireva na svetu: Na 9. mestu se našao jedan sa prostora Balkana

Sledeći
Objavljena lista 100 najboljih sireva na svetu: Na 9. mestu se našao jedan sa prostora Balkana
17.04.2024.

Objavljena lista 100 najboljih sireva na svetu: Na 9. mestu se našao jedan sa prostora Balkana

Prethodni
16.04.2024.

Italijanski restoran daje besplatno vino za goste koji tokom obroka odlože telefone

vino

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖