• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Na ova dva mesta u kuhinji ne bi trebalo da ostavljate ulje, a većina ga baš tu drži
Foto: Oleg Opryshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Na ova dva mesta u kuhinji ne bi trebalo da ostavljate ulje, a većina ga baš tu drži

CityMagazine
18.04.2024. 2 min IshranaZdravlje

Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su izvrsni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, način skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja. Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?

Temperatura može da ošteti ulje

Mnogi od nas misle da je najbolje mesto za skladištenje ulja u blizini šporeta i ploče za kuvanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo da izgubi na kvalitetu. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne sme da prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom tačkom dimljenja, poput maslinovog, piše Krstarica.

Uticaj svetlosti na kvalitet ulja

Hladno ceđena ulja, popularna zbog svojih hranljivih svojstava, posebno su osetljiva na svetlost. Svetlost može da užegne ulje, što znači gubitak ukusa i hranljivih svojstava. Stoga je preporučljivo čuvati ga u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svetlosti.

Vazduh nije prijatelj

Osim na svetlost i toplotu, ulje je osetljivo i na vazduh. Kiseonik može da izazove oksidaciju, što uzrokuje brže sagorevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kiseonikom.

Još saveta za čuvanje ulja u kuhinji

Takođe je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može im produžiti vek trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pored šporeta ili u providnim bocama, razmislite o dugoročnom očuvanju kvaliteta.

Oznake:

kuhinjaulje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Nutricionistkinja sa Harvarda preko 20 godina proučava hranu za mozak: Od ovih 5 jela ujutro bićete pametniji i srećniji
Prethodni

Nutricionistkinja sa Harvarda preko 20 godina proučava hranu za mozak: Od ovih 5 jela ujutro bićete pametniji i srećniji

Aparat koji za svega dva minuta pravi šoljicu savršene domaće kafe
Sledeći

Aparat koji za svega dva minuta pravi šoljicu savršene domaće kafe

Sledeći
Aparat koji za svega dva minuta pravi šoljicu savršene domaće kafe
18.04.2024.

Aparat koji za svega dva minuta pravi šoljicu savršene domaće kafe

Prethodni
18.04.2024.

Nutricionistkinja sa Harvarda preko 20 godina proučava hranu za mozak: Od ovih 5 jela ujutro bićete pametniji i srećniji

Nutricionistkinja sa Harvarda preko 20 godina proučava hranu za mozak: Od ovih 5 jela ujutro bićete pametniji i srećniji

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖