Farbanje jaja u lukovini: Recept sa svim prirodnim sastojcima
Farbanje jaja u lukovini bio je glavni način farbanja kod naših baka. NA isti način se tradicionalno farbaju jaja i u Grčkoj.
Za čuvarkuću, crveno jaje, kupovala se boja u crkvi, a ostala su bila crveno- braon i šarana.
Danas se sve više ljudi vraća prirodnom farbanju jaja, jer se na taj način izbegavaju hemikalije.
A koju ćete boju dobiti zavisi od:
-Količine ljuski luka koje koristite.
-U koliko vode kuvate ljuske luka.
-Boje jajeta, odnosno da li je u pitanju belo jaje ili smeđe, jer proizvodi različite nijanse boje.
Kako da ne ‘razbijete jaje’
Kuvanje jaja direktno u boji može zvučati pomalo riskantno. Šta ako jaje pukne kada ga umočite i unutra se potpuno oboji? Bez brige, ovo je veoma malo verovatno da će se desiti sve dok u vodu dodate dobru količinu soli, što pomaže da se jaje ne razbije. Važno je i da jaja spuštate nežno u vodu, a ne da ih ubacujete.
Ono što vam je potrebno je:
2,5 litara vode
ljuske od 10 velikih lukova
200 ml vinskog sirćeta
2 kašike soli
10 jaja
maslinovo ulje
papirne ubruse
Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje.
Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.
Farbanje jaja:
Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom.
Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra.
Premazivanje jaja:
Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.
Sastojci
10 jaja
ljuske od 10 velikih lukova
2,5 litara vode
200 ml crvenog vinskog sirćeta
2 kašike koser soli
maslinovo ulje
papirne ubruse
Uputstvo
Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje.
Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.
Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom.
Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra.
Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.