• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
lazanje
foto: Anatolii Riepin / Alamy / Alamy / Profimedia

Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo

CityMagazine
25.04.2024. 2 min Recepti

Lazanje su jelo napravljeno od naslaganih slojeva testenine između kojih se naizmenično stavljaju sosovi i sastojci kao što su meso, povrće, sir, a onda se sve to zapeče u rerni.

Tradicionalno testo za testeninu pripremljeno u južnoj Italiji koristilo je griz i vodu; u severnim krajevima, gde griz nije bio dostupan, koristilo se brašno i jaja.

Lazanje su nastale u Italiji tokom srednjeg veka i tradicionalno su se pripisivale gradu Napulju.

Ono što se danas prepoznaje kao jedno od najpoznatijih jela na svetu, lazanja kakvu znamo, potiče iz italijanske regije Emilia-Romanja i naziva se „Lasagne al Forno“. Ovo ime se odnosi na poznato slojevito jelo napravljeno od gustog ragu i bešamel sosa, rikote ili mocarela sira, obično začinjenog vinom, lukom i origanom.

Najbolji recept za lazanje – recept sa mlevenim mesom i bešamel sosom

Sastojci: pakovanje lazanja, 500 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, 250 g paradajza iz konzerve, biber, so, kačkavalj.

Priprema: Propržite luk pa dodajte meso i dinstajte dok ne porumeni, dodajte paradajz iz konzerve i krčkajte još 15-ak minuta. Ređajte lazanju – kore, meso, kore, bešamel (iz gornjeg recepta), i tako redom dok ne potrošite sastojke. Poslednji red su kore lazanje preko kojih možete izrendati kačkavalj. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Bešamel sos za lazanje

Sastojci: 40 g putera, 900 g punomasnog mleka, 40 g pšeničnog brašna, so po ukusu, muskatni oraščić po ukusu.

Priprema: Rastopite puter u šerpi sa debelim dnom. Umešajte brašno i kuvajte, neprestano mešajući, dok se ne skuva, ali ne dozvolite da porumeni. Ya ovo je potrebno oko 2 minuta. Dodajte vruće mleko, nastavljajući da mešate dok se sos zgušnjava. Sačekajte do ključanja. Posolite i pobiberite po ukusu, smanjite vatru i kuvajte mešajući još 2 do 3 minuta. Uklonite sa vatre.

Koliko se peku lazanje?

Ako niste sigurni koliko dugo je potrebno za pečenje lazanje na 200 stepeni? Između 30 i 40 minuta. Međutim, tajming može da varira u zavisnosti od vaše rerne.
Tajna za najbolje lazanje po Ini Garten

Čuvena američka autorka i kuvarica Ina Garten je otkrila par svojih trikova za najbolje lazanje.

Prvo – ona nikada ne pokriva lazanju dok se peče, već se u rerni oko pola sata priprema otkrivena.

Drugo – Garten pametno natapa svoje kore za lazanju u vruću vodu oko 15 miuta, umesto da ih kuva. Kada ih potopite na kratko u vruću vodu, brže će se ispeći u rerni nego da koristite testeninu koja je potpuno suva. Da biste sprečili lepljenje, stavite lazanje u vodu jednu po jednu i povremeno ih mešajte.

Oznake:

lazanje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Fokača
Prethodni

Fokača, recept bez čekanja

Farbanje jaja
Sledeći

Farbanje jaja u lukovini: Recept sa svim prirodnim sastojcima

Sledeći
Farbanje jaja
25.04.2024.

Farbanje jaja u lukovini: Recept sa svim prirodnim sastojcima

Prethodni
24.04.2024.

Fokača, recept bez čekanja

Fokača

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Poznati glumac
    “Trebalo mi je 5 minuta da shvatim ko je to”: Slavni glumac se potpuno transformisao na snimanju novog filma i niko ga ne prepoznaje
    CityMagazine
    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖