• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Farbanje jaja
Farbanje jaja u lukovini, foto: Oleg Begunenco / Alamy / Alamy / Profimedia

Farbanje jaja u lukovini: Recept sa svim prirodnim sastojcima

CityMagazine
25.04.2024. 2 min Recepti

Farbanje jaja u lukovini bio je glavni način farbanja kod naših baka. NA isti način se tradicionalno farbaju jaja i u Grčkoj.

Za čuvarkuću, crveno jaje, kupovala se boja u crkvi, a ostala su bila crveno- braon i šarana.

Danas se sve više ljudi vraća prirodnom farbanju jaja, jer se na taj način izbegavaju hemikalije.

A koju ćete boju dobiti zavisi od:

-Količine ljuski luka koje koristite.

-U koliko vode kuvate ljuske luka.

-Boje jajeta, odnosno da li je u pitanju belo jaje ili smeđe, jer proizvodi različite nijanse boje.

Kako da ne ‘razbijete jaje’

Kuvanje jaja direktno u boji može zvučati pomalo riskantno. Šta ako jaje pukne kada ga umočite i unutra se potpuno oboji? Bez brige, ovo je veoma malo verovatno da će se desiti sve dok u vodu dodate dobru količinu soli, što pomaže da se jaje ne razbije. Važno je i da jaja spuštate nežno u vodu, a ne da ih ubacujete.

Ono što vam je potrebno je:

2,5 litara vode
ljuske od 10 velikih lukova
200 ml vinskog sirćeta
2 kašike soli
10 jaja
maslinovo ulje
papirne ubruse

Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje.

Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.

Farbanje jaja:

Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom.
Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra.

Premazivanje jaja:

Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.

Sastojci

10 jaja
ljuske od 10 velikih lukova
2,5 litara vode
200 ml crvenog vinskog sirćeta
2 kašike koser soli
maslinovo ulje
papirne ubruse

Uputstvo

Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje.
Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.
Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom.
Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra.
Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.

Oznake:

farbanje jajalukovina

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

lazanje
Prethodni

Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo

Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo
Sledeći

Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo

Sledeći
Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo
25.04.2024.

Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo

Prethodni
25.04.2024.

Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo

lazanje

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖